ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΗ πρώτη γιορτή ψωμιού στη Λιβαδειά

ΛΙΒΑΔΕΙΑ

Η πρώτη γιορτή ψωμιού στη Λιβαδειά

Η πρώτη γιορτή ψωμιού στη Λιβαδειά

Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2020

Σπύρος Πέππας

Eνα τριήμερο γεμάτο ψωμί και άλλα εδέσματα είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν οι κάτοικοι της Λιβαδειάς. Το Επιμελητήριο Βοιωτίας σε συνεργασία με το σωματείο αρτοποιών της επαρχίας Λιβαδειάς πραγματοποίησαν την πρώτη γιορτή για το ψωμί, η οποία ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο 11/5, με τη συμμετοχή πολλών αρτοποιών και κατοίκων της περιοχής.

Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την τέχνη του ψωμιού, αλλά και τη διαδικασία αξιοποίησης του σταριού για να γίνει αλεύρι. Ο Δημήτρης Γέρου, πρόεδρος του σωματείου των αρτοποιών επαρχίας Λιβαδειάς, εξήγησε τους στόχους αυτής της διοργάνωσης:

«Κάναμε αυτή την εκδήλωση για να γνωρίσει ο κόσμος από κοντά τη διαδικασία παραγωγής του παραδοσιακού ψωμιού. Περισσότερη έμφαση δώσαμε στην ενημέρωση των μικρών παιδιών, που με την παρουσία και τη συμμετοχή τους έδειξαν το μεγάλο ενδιαφέρον τους για τον τρόπο παρασκευής του ψωμιού, όπως επίσης και για τη διαδικασία της άλεσης για την παραγωγή των αλεύρων».

Σημείο αναφοράς η παράδοση

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο γινόταν αρχικά η άλεση του σταριού, στη συνέχεια η ζύμωση και στο τέλος το ψήσιμο. Σημείο αναφοράς στις εκδηλώσεις ήταν η παράδοση, καθώς αναδείχθηκαν τοπικές συνταγές και τεχνικές παρασκευής ψωμιού, ενώ παρουσιάστηκαν και ιδιαίτερα αρτοποιήματα από άλλες περιοχές της χώρας. Έμφαση δόθηκε και στη διατροφική αξία των δημητριακών και ειδικά του σταριού.

Οι τοπικοί σύλλογοι εστίασης είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το εξαιρετικό σουβλάκι της περιοχής, τονίζοντας έτσι τη σπουδαία κτηνοτροφική παράδοση του τόπου. Ο Σύλλογος Ποντίων Λιβαδειάς ανέδειξε, τέλος, τον δικό του γαστρονομικό πολιτισμό, παρουσιάζοντας πλούσιες παραδοσιακές συνταγές και ποντιακές γεύσεις.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, τονίστηκε από όλους η μεγάλη απουσία τοπικών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που θα υποστήριζαν αυτή τη μεγάλη γαστρονομική κουλτούρα. Είναι σαφές σε όλους ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πρώτων υλών παράγονται στο εξωτερικό. Η ανύπαρκτη παρουσία τοπικών αγροτικών οργανώσεων για την ανάδειξη της τοπικής παραγωγής και προώθησή τους στη μεταποίηση και την τοπική αγορά, έχουν ως αποτέλεσμα και την αλλοίωση της τοπικής ταυτότητας.

Η ρουμελιώτικη κουζίνα έχει σαφή αναφορά στο τοπικό παραγόμενο προϊόν και αυτό πρέπει με κάθε τρόπο να αναδειχθεί μέσα από τέτοιου είδους εκδηλώσεις.