ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΣωματεία ΛΑΡΚΟ: «Δεν πάει άλλο. Έως εδώ»

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

#TAGS: ΛΑΡΚΟ 

Σωματεία ΛΑΡΚΟ: «Δεν πάει άλλο. Έως εδώ»

Σωματεία ΛΑΡΚΟ: «Δεν πάει άλλο. Έως εδώ»

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021

Γιώργος Πέππας

Τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων της ΛΑΡΚΟ, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, αναφέρονται στη συνεδρίαση τους τη Πέμπτη 15 Απριλίου 2021, όπου συζήτησαν την «για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και έχει αντίκτυπο στην ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων», με αφορμή το εργατικό ατύχημα που έλαβε χώρα στη ΛΑΡΚΟ. Η ανακοίνωση αναφέρθηκε και στη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας πως «Η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβρη μας εμπαίζει, κρατάει ομήρους και σε αγωνία χιλιάδες οικογένειες. Παίζει το «το σπασμένο τηλέφωνο», δεν ορίζει συνάντηση για να τοποθετηθεί απέναντι στους εργαζόμενους.»

Η ανακοίνωση:

«Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021 στο χώρο του εργοστασίου της Λάρυμνας, συνεδρίασαν τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων που δραστηριοποιούνται στην ΛΑΡΚΟ. Την ώρα που τα σωματεία συζητούσαν για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και έχει αντίκτυπο στην ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων, μία κατάσταση που είναι αποτέλεσμα μιας συνειδητής απαξίωσης και εγκατάλειψης στα πλαίσια προώθησης της εκποίησης, ενημερωθήκαμε και επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες μας με το πιο τραγικό τρόπο. Συνάδελφος που απασχολείται μέσω του δουλεμπορικού καθεστώς των εργολαβιών και συγκεκριμένα του δουλεμπορικού γραφείου της ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ Α.Ε., κατά την ώρα εκτέλεσης εργασιών συντήρησης στην εγκατάσταση διακίνησης σκουριάς, έπεσε από ύψος σακατευοντας το δεξί του πόδι και τα δύο του χέρια.

Η κυβέρνηση και το εκτελεστικό της όργανο, η ειδική διαχείριση, αυτοί που κατευθύνουν, διοικούν και διευθύνουν την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ είναι υπόλογοι. Aπέναντι σε αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση, σήμερα το Σωματείο εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μαζί με τους εργαζόμενους από τις εργολαβίες και το συνδικαλιστικό τους όργανο, θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Την διαμαρτυρία μας θα την μεταφέρουμε στην τηλεδιάσκεψη με τον ΥΠΕΚΑ τη Δευτέρα, την Τρίτη στον ειδικό διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ, την Πέμπτη στο υπουργείο εργασίας.

Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, να πραγματοποιηθούν επισκευές και η ΛΑΡΚΟ να επαναλειτουργήσει με ασφάλεια για τους εργαζόμενους. Η ανοχή απέναντι στην κοροϊδία, την απαξίωση, την εγκατάλειψη, τον εμπαιγμό, τελείωσε.

Ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση και ο διορισμός της ειδικής διαχείρισης έκλεισαν ένα χρόνο και μέσα σε αυτόν τον χρόνο η ΛΑΡΚΟ έχει γνωρίσει τη μεγαλύτερη απαξίωση στην ιστορία της. Εργοστάσιο και μετάλλια υπολειτουργούν, οι εγκαταστάσεις έχουν εγκαταλειφθεί, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν. Παράλληλα βιώνουμε την οικονομική εξαθλίωση, την ανασφάλεια για το τι θα γίνει με το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβρη μας εμπαίζει, κρατάει ομήρους και σε αγωνία χιλιάδες οικογένειες. Παίζει το «το σπασμένο τηλέφωνο», δεν ορίζει συνάντηση για να τοποθετηθεί απέναντι στους εργαζόμενους.

Παράλληλα βλέπουμε στο φως της δημοσιότητας μεγάλα project και συμφέροντα να διαφημίζονται, να διαφημίζουν την «ηλεκτρική ενέργεια, τις μπαταρίες, την ηλεκτροκίνηση», να διαφημίζουν την «μελλοντική ανάπτυξη» και τα τεράστια κέρδη που θα έχουν λίγοι. Αυτές τις δυνατότητες οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ τις έχουν τεκμηριώσει εδώ και δεκαετίες, έχουν καταθέσει στη Βουλή συγκεκριμένες προτάσεις προς όφελος του ελληνικού δημοσίου και εργαζόμενου λαού.

Παράλληλα με αυτήν την ανάπτυξη που διαφημίζουν και τα κέρδη πού αναμένουν, βλέπουμε τον υπουργό εργασίας καθημερινά στα πάνελ να παρουσιάζει το νέο εργασιακό έκτρωμα. Με την γελοία επιχειρηματολογία ότι «θα έχουμε χρόνο να κατεβάσουμε τις ελιές μας και ελεύθερο χρόνο για τις οικογένειες», προωθούν την κατάργηση του 8ωρου, το υποχρεωτικό δεκάωρο, την απλήρωτη υπερωρία.

Με τη γελοία επιχειρηματολογία ότι «υπάρχει το δικαίωμα στην εργασία» προωθούν ουσιαστικά την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία. Αυξάνουν το προσωπικό ασφαλείας στο 40% του δυναμικού της επιχείρησης. Για να μην θεωρηθεί μία απεργία παράνομη και καταχρηστική θα πρέπει να έχει προκηρυχθεί ένα μήνα πριν, θα πρέπει να την έχουν υιοθετήσει τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που δεν βγει παράνομη και καταχρηστική, απαγορεύουν το δικαίωμα περιφρούρησης της απεργίας απέναντι σε μηχανισμούς απεργοσπασίας.

Με τη γελοία επιχειρηματολογία του «εκσυγχρονισμού» προωθούν μέσα από τα ηλεκτρονικά μητρώα το φακέλωμα, που θα είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή διαθέσιμα στο υπουργείο εργασίας και στους εργοδότες. Προωθούν τον έλεγχο του συνδικαλιστικού κινήματος μέσα από την ηλεκτρονική ψηφοφορία στα συνδικάτα. Ακόμη και να φτιάχνονται συνδικάτα ο εργοδότης με τον εκβιασμό θα παίρνει τους κωδικούς από τους εργαζόμενους, θα ψηφίζει αυτός για αυτούς.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Ως εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουμε οικονομικά καταστραφεί. Μπήκαμε στο δεύτερο χρόνο ειδικής διαχείρισης και μας λείπουν δύο επιδόματα αδείας, ένα δώρο Χριστουγέννων, δύο δώρα Πάσχα. Παράλληλα οι μηνιαίες περικοπές μας έχουν γονατίσει, συνολικά έχουμε χάσει πάνω από 5 μισθούς. Απαιτούμε έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο ύψος ενός μισθού. Η αγωνία μας εξαντλήθηκε, μετατράπηκε σε αγανάκτηση για το τι θα γίνει με τις ζωές μας, το μόχθο που μας χρωστάει η ΛΑΡΚΟ μέχρι σήμερα. Απαιτούμε να μας πουν εδώ και τώρα. Δεν πάει άλλο. Έως εδώ.

Σε αυτή τη βάση συζήτησαν τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων και αποφάσισαν:

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τον ΥΠΕΚΑ όπου θα του τεθούν τα θέματα εφόλης της ύλης.

Την Τρίτη 20 Απριλίου θα πάμε στην ειδική διαχείριση και θα απαιτήσουμε ενημέρωση για το τι σχέδιο έχει, για το τι ενέργειες έχει κάνει έτσι ώστε να έρθουν τα χρήματα των συναδέλφων που έχουν εκχωρήσει τα δικαιώματα από την Ασπίς.

Εάν το υπουργείο εργασίας δεν μας έχει ορίσει, πριν το Πάσχα ημερομηνία όπου θα μας πει το τι έχει σχεδιάσει, τα διοικητικά συμβούλια καλούν βουλευτές και διοικητικά συμβούλια σωματείων της Αθήνας σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο εργασίας την Πέμπτη 22/4/2021 στις 10:00 το πρωι.

Διαφωνούμε με την απόφαση της ΓΣΕΕ να υιοθετήσει την απόφαση της Κυβέρνησης για μεταφορά της απεργίας του 1η Μάη, στις 4 Μαΐου, δηλαδή την τρίτη μέρα του Πάσχα. Η αποτυχία των συγκεντρώσεων είναι δεδομένη. Την καλούμε να επανεξετάσει την απόφαση της.

Σε μία περίοδο όπου η κυβέρνηση ανοιχτά μας λέει ότι μέσα στο Μάιο θα φέρει την κατάργηση του 8ωρου, η πρωτομαγιάτικη απεργία, η απόδοση φόρου τιμής σε αυτούς που έχυσαν το αίμα για το οκτάωρο πριν 140 χρόνια, θα πρέπει να είναι αφετηρία για δυνατούς, πανελλαδικούς αγώνες για να μην περάσει αυτό το έκτρωμα. Από αυτή την άποψη, συνδυάζοντας και βάζοντας μπροστά τα ειδικά ζητήματα και αιτήματα που έχουμε ως εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, αποφασίσαμε στις 6 Μαΐου να μπουν όλοι οι εργαζόμενοι από όλα τα εργοτάξια στα λεωφορεία και να συγκεντρωθούμε στη Λαμία, να πάμε έξω από τα πολιτικά γραφεία, από τα σπίτια των βουλευτών που ψήφισαν και ψηφίζουν αυτά τα εκτρώματα.

Καλούμε τα εργατικά κέντρα της Στερεάς, τις ομοσπονδίες των μεταλλωρύχων και μεταλλεργατών, να συζητήσουν την πρότασή μας. Να επιδιώξουμε, αν το επιτρέπουν οι αντικειμενικές δυσκολίες, με συντονισμό, να συστρατευτούμε όλοι μαζί απέναντι στο νέο εργασιακό μεσαίωνα, να συστρατευτούμε όλοι μαζί για την σωτηρία της ΛΑΡΚΟ που έχει τεράστιες δυνατότητες, χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας με δικαιώματα.

1,5 χρόνο αγώνα έχουμε μείνει όρθιοι από τη μεγάλη αλληλεγγύη που έχουμε δεχτεί στους αγώνες μας. Με πνεύμα του «ένας για όλους και όλοι για έναν», με πνεύμα ταξικής ενότητας, καλώντας δίπλα μας τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ καλούν τους εργαζόμενους σε γενικό ξεσηκωμό.

Καλούμε, τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές να είναι δίπλα σε αυτόν τον δίκαιο και τίμιο αγώνα που δίνει η εργατική τάξη της χώρας μας. Που δίνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ εδώ και ενάμιση χρόνο.

Τα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ»