ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΝέο Δελχί: SΟS εκπέμπουν τα νοσοκομεία

ΙΝΔΙΑ

#TAGS: Κορωνοϊός  Ινδία 

Νέο Δελχί: SΟS εκπέμπουν τα νοσοκομεία

Νέο Δελχί: SΟS εκπέμπουν τα νοσοκομεία

Σάββατο, 24 Απριλίου 2021

Γιώργος Πέππας

Στο χείλος της αβύσσου βρίσκεται το υγειονομικό σύστημα της Ινδίας, καθώς αδυνατεί να αντεπεξέλθει στην πίεση που ασκεί η ανάγκη νοσηλείας δεκάδων χιλιάδων ασθενών με COVID-19. Χθες το πρωί, τα νοσηλευτικά ιδρύματα στο Νέο Δελχί εξέπεμψαν σήμα κινδύνου, καθώς το οξυγόνο που διέθεταν για τους νοσηλευομένους αρκούσε μόνο για λίγες ώρες.

Απελπισμένες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες Ινδοί υγειονομικοί, καλώντας την κυβέρνηση να βοηθήσει, ενώ ομολογούν ότι είναι εντελώς ανίκανοι να αντιμετωπίσουν την πλημμυρίδα νέων εισαγωγών.

Μόνο ως «γήινη κόλαση» περιγράφεται η κατάσταση στο νοσοκομείο Γκάνγκα Ραμ, στην ινδική πρωτεύουσα, όπου νοσηλεύονται περισσότεροι από 500 ασθενείς με COVID-19. «Διαθέτουμε οξυγόνο για δύο ώρες. Οι αναπνευστήρες και οι συσκευές υποστήριξης της αναπνοής δεν λειτουργούν σωστά και αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε χειροκίνητα βοηθητικά μέσα στις ΜΕΘ και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Οι ζωές τουλάχιστον 60 ασθενών βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Είναι αναγκαία η άμεση παρέμβαση», ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νοσοκομείο παρέλαβε δεξαμενές οξυγόνου δύο ώρες αργότερα.

Ανώτατος αξιωματούχος της ινδικής κυβέρνησης, σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, προειδοποίησε ότι έξι ιδιωτικά νοσηλευτήρια στην ινδική πρωτεύουσα δεν διαθέτουν πλέον καθόλου οξυγόνο για τους ασθενείς τους, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην αστυνομία και στις Αρχές των κρατιδίων Ούταρ Πραντές και Χαριάνα, που παρεμποδίζουν τη διέλευση φορτηγών-δεξαμενών τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο στην ινδική πρωτεύουσα. Οι χαλυβουργίες, που κατά την παραγωγική διαδικασία παράγουν οξυγόνο, ενισχύουν την παραγωγή τους προκειμένου να ικανοποιήσουν την τεράστια ζήτηση.

Η διασπορά του κορωνοϊού στην Ινδία έχει λάβει άνευ προηγουμένου διαστάσεις, γεγονός που οι ειδικοί αποδίδουν στην πρόωρη και υπερβολική χαλάρωση των μέτρων, στην πολιτική ολιγωρία στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και στην επικράτηση της ινδικής μετάλλαξης, που είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Χθες καταγράφηκαν 332.730 νέα κρούσματα και 2.263 θάνατοι. Εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης στη χώρα, η Βρετανία τη συμπεριέλαβε στην «κόκκινη λίστα» της. Ετσι, μόνο Βρετανοί και Ιρλανδοί υπήκοοι μπορούν να εισέλθουν στη Βρετανία από την Ινδία, αλλά υποχρεούνται να παραμένουν σε ξενοδοχείο καραντίνας. 

Πηγή: Καθημερινή