ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΝέα υποτροπή στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ

ΚΟΣΜΟΣ

#TAGS: Τουρκία  Ισραήλ 

Νέα υποτροπή στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ

Νέα υποτροπή στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ

Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021

Γιώργος Πέππας

Το περασμένο Σάββατο, όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου έδωσε εντολή στην αστυνομία να επιτεθεί στους Παλαιστινίους που προσεύχονταν στο τέμενος Αλ-Ακσά με πλαστικές σφαίρες, τραυματίζοντας εκατοντάδες, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν αποκάλεσε το Ισραήλ «κράτος-τρομοκράτη». Ο χαρακτηρισμός επανήλθε αργότερα μέσα στην εβδομάδα στο λεξιλόγιο του Τούρκου προέδρου, καθιστώντας περιττή κάθε ανάλυση σχετικά με την πορεία των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας. Αν υπάρχει μία σταθερά στις σχέσεις αυτές είναι ότι εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πορεία της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης. Το 2010, με την επιδρομή ισραηλινών κομάντος στο σκάφος «Μαβί Μαρμαρά», που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια από τουρκικές θρησκευτικές οργανώσεις προς τη Γάζα, επήλθε οξεία ρήξη και διακοπή των διπλωματικών σχέσεων. Το 2018, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ αναγνώρισε ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους την Ιερουσαλήμ και το Ισραήλ κατέστειλε βιαίως τις διαδηλώσεις στα σύνορα της Γάζας, ο Τούρκος πρέσβης εγκατέλειψε εκ νέου τη χώρα.

Τον Ιούνιο του 2021 είχε προγραμματιστεί η πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού υπουργού στην Τουρκία εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Επρόκειτο για τον υπουργό Ενέργειας, ένδειξη ότι η Αγκυρα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τη μετατροπή της σε διαμετακομιστικό κόμβο του φυσικού αερίου του Ισραήλ, αν υποτεθεί ότι αυτό θα εξαχθεί σε ικανές ποσότητες ώστε να δικαιολογείται μια τέτοια επένδυση. Η επίσκεψη ακυρώθηκε, με την τουρκική κυβέρνηση να δείχνει έμπρακτα ότι η προστασία των ιερών τόπων των μουσουλμάνων βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της. «Θεωρούμε κάθε επίθεση εναντίον χώρων λατρείας, κυρίως εναντίον του Αλ-Ακσά και των μουσουλμάνων, επίθεση εναντίον μας», είπε ο Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας την προστασία της Ιερουσαλήμ «καθήκον καθενός που θέλει να λέγεται άνθρωπος». Καλώντας τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τους Παλαιστίνιους, ζητώντας από τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης να «επιβεβαιώσει τον λόγο ύπαρξής του», ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας βρίσκεται στο στοιχείο του. Οι ενέργειές του βρίσκουν απήχηση σε πολύ πλατιά τμήματα της τουρκικής κοινωνίας και είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα τουρκικά κόμματα υπέγραψαν τη δήλωση καταδίκης των ενεργειών του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στο τέμενος Αλ-Ακσά και στη Γάζα.

Τις τελευταίες ημέρες, η τουρκική παρουσία στη Γάζα (ανθρωπιστικές οργανώσεις, δημοσιογράφοι κ.λπ.) μπήκε στο στόχαστρο των ισραηλινών βομβαρδισμών, ενώ το Ισραήλ διατυπώνει έντονη ανησυχία για τις σχέσεις του Ερντογάν με τη Χαμάς. Η ισραηλινή δυσπιστία δεν έχει εμποδίσει στο παρελθόν τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς των μυστικών υπηρεσιών και στη μεταφορά στρατιωτικής τεχνογνωσίας, με σημαντικότερο παράδειγμα τα τουρκικά drones, που βασίζονται σε τεχνολογία από το Ισραήλ. Η χρήση τους από το Αζερμπαϊτζάν στον πρόσφατο πόλεμο για την ανακατάληψη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήταν μια έμπρακτη ένδειξη της συνεργασίας αυτής, η οποία, χωρίς αμφιβολία, μόλις εκτονωθεί η τωρινή κρίση, θα συνεχιστεί.

Πηγή: Καθημερινή