ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΒ. Αποστόλου: «Η ύπαιθρος αντιδρά στον τρόπο χωροθέτησης των ΑΠΕ και ανάδειξης των δασικών χαρτών»

Β. Αποστόλου: «Η ύπαιθρος αντιδρά στον τρόπο χωροθέτησης των ΑΠΕ και ανάδειξης των δασικών χαρτών»

Β. Αποστόλου: «Η ύπαιθρος αντιδρά στον τρόπο χωροθέτησης των ΑΠΕ και ανάδειξης των δασικών χαρτών»

Τετάρτη, 19 Μαΐου 2021

Γιώργος Πέππας

Ο Βουλευτής του νομού Ευβοίας και πρ. Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των Επιτροπών Παραγωγής & Εμπορίου, Οικονομικών Υποθέσεων, Προστασίας Περιβάλλοντος και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, για τη στρατηγική μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, προχώρησε στις παρακάτω δηλώσεις:

«Στο αντικείμενο της σημερινής συζήτησης που είναι η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των ρύπων, ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να έχει αντίρρηση.

Βέβαια αυτή η αντιμετώπιση προϋποθέτει και το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, που θα ορίζει τα μέτρα και τις επενδύσεις που θα υπηρετήσουν αυτό το στόχο. Αυτό θα μας απασχολήσει την επόμενη ημέρα.

Επιτρέψτε μου όμως να μιλήσω από σήμερα λίγο πιο συγκεκριμένα. Ένα από τα μέτρα, το χαρακτηριστικότερο θα έλεγα είναι η απολιγνιτοποίηση και οι επενδύσεις που θα την υπηρετήσουν είναι οι ΑΠΕ.

Κι εδώ μπαίνει το ερώτημα. Ποιες περιοχές αφορούν αυτές και ποιες κοινωνίες θα τις υποστούν; Το σίγουρο είναι ότι αφορούν αποκλειστικά την ύπαιθρο και τις τοπικές κοινωνίες, που δεν θα έχουν καμία θεμική συμμετοχή στη διαμόρφωση και την υλοποίηση της σχετικής θεσμοθέτησης.

Όχι μόνο αποκλείσατε θεσμικά την τοπική αυτοδιοίκηση από την έκφραση γνώμης για περιβαλλοντικού χαρακτήρα επενδύσεις στην επικράτειά της, αλλά και φτάσατε μέχρι του σημείου να στερείτε από τη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση τη δυνατότητα απόφασης, περιορίζοντάς τη σε μια τυπική γνωμοδότηση και μάλιστα μετά τη πάροδο ενός μήνα θα μετατρέπεται αυτόματα σε θετική.

Αυτή την ώρα σε όλη την ύπαιθρο υπάρχει μια διπλή αναστάτωση από τον τρόπο που προσεγγίζετε τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών τόσο με την αδειοδότηση νέων επενδύσεων σε γιγαντιαία αιολικά πάρκα, όσο και με την προσέγγιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει με τους δασικούς χάρτες.

Είναι δυνατόν η ΡΑΕ να υιοθετεί όλα τα αιτήματα που της υποβάλλονται σε περιοχές όπως η Βόρειοκεντρική και η Νότια Εύβοια, περιοχές που όχι μόνο έχουν χαρακτηριστεί κατά μεγάλο μέρος ΝΑΤΟΥΡΑ, αλλά και υπερκαλύπτουν τη φέρουσα ικανότητά τους;

Γιατί δεν έχει αξιολογηθεί αυτό ακόμη, σε σχέση με το υπάρχον χωροταξικό του 2008;

Πότε θα αναθεωρηθεί επιτέλους;

Την ίδια ώρα βέβαια είναι φανερό ότι οι συγκεκριμένες αδειοδοτήσεις έχουν μετατραπεί σε εργαλείο υπεράσπισης συγκεκριμένων συμφερόντων. Βλέπετε τι γίνεται με τον έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών που πρωταγωνιστούν στο χώρο. Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πολλά.

Κι έρχομαι στους δασικούς χάρτες. Είναι δυνατόν κ. Υπουργέ να αγνοείτε την υποχρέωσή σας να συμμορφωθείτε προς συγκεκριμένες αποφάσεις του ΣτΕ που έχουν ουσιαστικά ακυρώσει όλες τις διαδικασίες των δασικών χαρτών μετά τις αναρτήσεις;

Με τη σημερινή σας τοποθέτηση δείξατε ότι δεν έχετε αντιληφθεί τίποτε.

Θεωρώ ότι οι κινήσεις που σας προτείνω αποτελούν μονόδρομο.

Πρώτη κίνηση: Επαναφέρετε τους χάρτες της πρώτης φάσης στην ανάρτηση που βρίσκονται κι αυτοί της δεύτερης.

Δεύτερη κίνηση: Αναδείξτε και λύστε προβλήματα. Υπάρχουν νόμιμες λύσεις κι όπου χρειαστεί και νομοθέτηση κάντε το. Αρκεί να λάβετε υπόψη σας τη πλούσια νομολογία του ΣτΕ. Δεν υπάρχουν θέσφατα του τύπου “άπαξ δάσος πάντα δάσος”. Η φράση αυτή δεν έχει σχέση με το ΣτΕ.

Τρίτη κίνηση: Χαρακτηρισμός των εδαφών.

Τέταρτη κίνηση: Καταχώρηση των εμπράγματων δικαιωμάτων στο κτηματολόγιο. Ξεχάστε τα τησ κατάργησης του τεκμηρίου κυριότητας που είδαν το φως της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες και

Πέμπτη είναι η κίνηση κύρωσης των δασικών χαρτών.»