ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΔήμος Λεβαδέων: Όχι στην άτακτη μεταφορά προσφύγων στο Κυριάκι

ΛΙΒΑΔΕΙΑ

Δήμος Λεβαδέων: Όχι στην άτακτη μεταφορά προσφύγων στο Κυριάκι

Δήμος Λεβαδέων: Όχι στην άτακτη μεταφορά προσφύγων στο Κυριάκι

Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2020

Σπύρος Πέππας

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου το έκτακτο Δ.Σ του δήμου Λεβαδέων αναφορικά με το προσφυγικό. Ο κ. Ταγκαλέγκας επισήμανε πως σε συνάντηση του στο Υπ. Εσωτερικών, την προηγούμενη Παρασκευή, ενημερώθηκε πως είχε προγραμματιστεί η μεταφορά 50 προσφύγων στην Τ.Κ Κυριακίου, μια απόφαση στην οποία ήταν αντιθέτως καθώς όπως δήλωσε και στο Δ.Σ «δεν μπορεί να συμβεί αυτό εν μια νυκτί» και πως πρώτα θα πρέπει να «δούμε παραμέτρους προστασίας και του χωριού και των κατοίκων αλλά και των προσφύγων». Ο Δήμαρχος Λεβαδέων τόνισε πως «είμαστε ανθρωπιστές, κάναμε το χρέος μας ως Λιβαδειά και αν χρειαστεί ξανά να το κάνουμε θα το ξανακάνουμε αλλά αυτό θα έχει προϋποθέσεις. Τι σημαίνει αυτό, ότι δεν μπορούν να έρθουν άναρχα 50 άτομα στο Κυριάκι χωρίς να υπάρχει υποδομή, να έχει τουλάχιστον έναν μόνιμο γιατρό σε 24ωρη βάση εκεί, να έχει μόνιμο αστυνομικό εκεί. Να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε το τι άλλο θα χρειαστεί το χωριό ώστε να είναι και διαχειρίσιμο και ελεγχόμενο.»

Εν συνόλω τα μέλη του Δ.Σ ενημερώθηκαν από τον κ. Ταγκαλέγκα πως η κυβέρνηση καλεί τόσο ιδιώτες όσο και ξενοδοχειακές μονάδες, που επιθυμούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, να καταθέσουν αιτήσεις, ενώ η πλειοψηφία του Δημοτικού Συνεδρίου τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του προγράμματος φιλοξενίας «Εστία».

Τι είναι το πρόγραμμα «Εστία»

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συνεργάζεται με την ελληνική Κυβέρνηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την παροχή στέγασης σε διαμερίσματα και τη στήριξη μέσω προπληρωμένων καρτών των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση – ESTIA, με την χρηματοδότηση του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τόσο το Δ.Σ του δήμου Λεβαδέων όσο και η τοπική κοινότητα Κυριακίου απέρριψαν την μεταφορά των 50 προσφύγων, λόγω της έλλειψης δομών. Ο πρόεδρος της Τ.Κ Κυριακίου κ. Γ. Λαζάρου σε δηλώσεις του επισήμανε πως «ο κόσμος είναι διατεθειμένος να κλείσει δρόμους. Είμαστε ένα φιλόξενο χωρίο και το έχουμε δείξει αλλά δεν θα αφήσουμε να έρθουν χύμα.» Τόσο η τοπική κοινωνία όσο και το Δ.Σ του Δήμου Λεβαδέων ξεκαθάρισαν πως το πρόβλημα είναι η άτακτη και δίχως σχεδιασμό πρόταση μεταφοράς «εν μια νυκτί» 50 προσφύγων σε ένα χωριό το οποίο δεν έχει τις δομές για να υποστηρίξει αυτή τη μεταφορά, ενώ ο κ. Ταγκαλέγκας θα συναντηθεί εκ νέου με τον Υπουργό Εσωτερικών ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα.

Η κ. Γιώτα Πούλου λόγω των βουλευτικών υποχρεώσεων της δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στο Δ.Σ αλλά απέστειλε την κάτωθι επιστολή στο δημοτικό συμβούλιο.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Λόγω της υποχρεωτικής παρουσίας μου σήμερα στη Βουλή, για την υποστήριξη της ερώτησής μου σχετικά με την παράταση της κτηματογράφησης του Νομού μας και της χώρας, απουσιάζω σήμερα από την σημαντική συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου και σας παρακαλώ να αναγνώσετε την παρακάτω επιστολή μου.

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Δήμαρχε,

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Συζητάμε σήμερα ένα σημαντικό πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί οριστικά.

Οι αιτίες που δημιουργούν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, οι πόλεμοι, η κλιματική κρίση και η υπανάπτυξη- φτώχεια, συνεχίζονται και πολλαπλασιάζονται.

Στην ιστορία της Ανθρωπότητας η Παγκόσμια κοινότητα διαχειρίστηκε ανάλογες κρίσεις και η χώρα μας υποδέχτηκε και αντιμετώπισε μεγάλες προσφυγικές ροές.

Στη σύγχρονη προσφυγική - μεταναστευτική κρίση καλούμαστε να υποδεχτούμε και να διαχειριστούμε ένα σημαντικό μέρος της, αφού λόγω της γεωπολιτικής μας θέσης, είμαστε η πύλη εισόδου προς την Ευρώπη.

Στις προηγούμενες κρίσεις αλλά και στην τελευταία μετά το 2012, παρά την δεινή οικονομική κρίση που βιώναμε, η Ελλάδα και οι Έλληνες ανταποκριθήκαμε με Ανθρωπισμό και Αλληλεγγύη και αυτή η ανταπόκρισή μας αναγνωρίστηκε διεθνώς.

Ο Δήμος Λεβαδέων εποπτεύει και υλοποιεί εδώ και τρία χρόνια, το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, φιλοξενίας 480 προσφύγων σε 80 διαμερίσματα, μέσω της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης (ΚΕΔΗΛ), σε άριστη συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και το πρώην Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Το πρόγραμμα αναγνωρίστηκε διεθνώς και ο Δήμος μας βραβεύτηκε ως ο πρώτος Δήμος Πανελλαδικά. Προκάλεσε σημαντικές επισκέψεις, όπως του Επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Πρέσβη των ΗΠΑ κ, Τζέφρυ Πάιατ, του Δημάρχου της γερμανική πόλης Altena , κ. Andreas Holstein, διπλωματικών αντιπροσωπειών Ευρωπαϊκών χωρών, του ΟΗΕ, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και πολλών εκπροσώπων του ελληνικού και διεθνούς τύπου.

Την καλή πρακτική του Δήμου Λεβαδέων ακολούθησαν ακόμη 12 Δήμοι στη χώρα (Πειραιάς, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα, Δήμοι της Κρήτης και άλλοι).

Το πρόγραμμα Φιλοξενίας ΕΣΤΙΑ πέτυχε στην πόλη μας γιατί στηρίχτηκε στο διάλογο και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, του Δικτύου Αλληλεγγύης, εκπαιδευτικών, γιατρών και τοπικών φορέων, καθώς και στη συστηματική ενημέρωση των δημοτών μας και στην υπομονετική, καθημερινή δουλειά των εργαζομένων στην ΚΕΔΗΛ.

Μπορούμε να πούμε, μετά την εμπειρία τριών χρόνων, ότι η αρμονική συνύπαρξη προσφύγων και δημοτών είναι επωφελής για όλους και για τους ωφελούμενους αλλά και για την τοπική κοινωνία.

Όμως, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η επιτυχής διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προϋποθέτει επιτελικό σχέδιο, συναινέσεις και, κυρίως, Αλληλεγγύη και Ανθρωπισμό. Δεν είναι χώρος για προχειρότητες και σπασμωδικές κινήσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα προχειρότητας και έλλειψης σχεδίου είναι η πρόσφατη πρόσκληση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε τουριστικά καταλύματα, που έχει προκαλέσει σύγχυση και αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει να ενημερώσει τους πολίτες, λαμβάνοντας υπόψη τις δομές φιλοξενίας που ήδη λειτουργούν, να διαβουλευθεί μαζί τους για τον πλήρη σχεδιασμό φιλοξενίας, τις προδιαγραφές των υποστηρικτικών δομών αλλά και τη χρηματοδότησή τους.

Η πρόσκληση αυτή προωθεί την άναρχη εγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε τουριστικά καταλύματα και κατοικίες, ανάλογα με την προσφορά των ιδιωτών χωρίς να προβλέπει ένα συνολικό πρόγραμμα.

Από την εμπειρία του προγράμματος στη Λιβαδειά γνωρίζουμε ότι χρειάζονται μεταφραστές-διερμηνείς, συνοδοί, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α. χρειάζεται άμεση πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες, δυνατότητα ένταξης σε δομές εκπαίδευσης, συγκοινωνιακή διασύνδεση με τις υπηρεσίες ασύλου, πρόβλεψη για τη δυνατότητα σίτισης κ.α.

Πιστεύουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αναλάβει την ευθύνη της υποδοχής και της ορθής διαχείρισης του προβλήματος, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες και τις αντοχές κάθε περιοχής, με ισοκατανομή και με αναλογική συνεισφορά των Περιφερειών, Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων.

Η προχειρότητα προδικάζει την αποτυχία στη διαχείριση του μεγάλου προβλήματος και επιπλέον βάζει σε κίνδυνο τα προγράμματα φιλοξενίας που λειτουργούν.

Σας ευχαριστώ

Γιώτα Πούλου