Έρχονται κάρτες εισόδου - εξόδου στο κέντρο φιλοξενίας της Θήβας - Δείτε τις αλλαγές που εξετάζει η κυβέρνηση
Προσφυγικό, ένα, ίσως και το σημαντικότερο, ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες αυτής της χώρας αλλά και τους ίδιους τους αιτούντες που, καλώς ή κακώς, βρίσκονται στην Ελλάδα. Λόγω τόσο της βραδύτητας της Ελληνικής γραφειοκρατίας, όσο και της Ε.Ε, πολλοί από τους πρόσφυγες παραμένουν στην Ελλάδα για αρκετά χρόνια μέχρι να καταφέρουν να προωθηθούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως είχε επισημαίνει προηγουμένως το «Ράδιο Θήβα», επιδιώκει να τερματίσει προγράμματα τα οποία τοποθετούν τους αιτούντες άσυλο, με εξαίρεση τις μονογεϊκές ή πολύτεκνες οικογένειες, σε ξενοδοχεία, αλλά και να μετατραπούν όλα τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, τόσο τα παλιά όσο και τα νέα, σε κλειστές δομές, κάτι που βεβαίως θα επηρεάσει και το κέντρο φιλοξενίας στη Θήβα, τη Ριτσώνα, αλλά και της Λιβαδειάς - εάν υλοποιηθεί εν τέλει -.
Ανάμεσα στις αλλαγές που επιδιώκει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, βρίσκεται η ειδική ηλεκτρονική κάρτα εισόδου-εξόδου, ωράριο για να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος. Ακόμη, οι αιτούντες άσυλο θα οφείλουν να να πληρώνουν οι ίδιοι οι αλλοδαποί τις ζημιές που προκαλούν μέσα στα κέντρα φιλοξενίας.
Σύμφωνα με τα όσα έχει σκεφτεί μέχρι σήμερα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σκοπός είναι να τοποθετηθούν ειδικά μηχανήματα τα οποία θα λειτουργούν στην ουσία ως κλειδαριές, για να έχουν πρόσβαση στους χώρους φιλοξενίας μονό όσοι έχουν εγκατασταθεί εκεί από τις επίσημες Αρχές.
«Τα κέντρα φιλοξενίας είναι χώροι που διαμένουν αλλοδαποί για ένα ορισμένο διάστημα και δεν αποτελούν ξέφραγα αμπέλια στα οποία μπορεί ο καθένας να μπαίνει και να βγαίνει όποτε θέλει και να κάνει ό,τι θέλει. Θα μπουν κανόνες με στόχο την καλύτερη λειτουργία τους αλλά και την προστασία των αλλοδαπών», ανέφερε στο CNN Greece στέλεχος της Κατεχάκη.
Τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, όπως αποκαλύπτει και η ονομασία τους, αφορούν πρόσφυγες που έχουν κάνει αίτηση για άσυλο. Το Υπ. Προστασίας του Πολίτη επισημαίνει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 9.000 αλλοδαποί που ενώ έχουν πάρει άσυλο και επίσημα έχουν χαρακτηριστεί πρόσφυγες, συνεχίζουν να διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας και διαμερίσματα, την ώρα που θα έπρεπε κανονικά σε αυτούς τους χώρους να βρίσκονται άτομα τα αιτήματα των οποίων δεν έχουν ακόμη εξεταστεί.
Ένα μεγάλο κομμάτι που συμβάλει στη κοινωνική κατακραυγή ή στην αντίθεση με την αποδοχή αιτούντων άσυλο, έγκειται στην άποψη πως οι αιτούντες άσυλου έχουν μια παρασιτική σχέση με το κράτος, ενώ στη πραγματικότητα λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκονται δεν δύναται να έχουν κάποια δουλειά. Όσοι όμως εγκρίνονται ως πρόσφυγες θα πρέπει να έχουν κάθε δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά στην αγορά εργασίας, ώστε αφενός να αφομοιωθούν στη χώρα όπου πλέον ζουν, αφετέρου να μην έχουν ανάγκη την χρηματοδότηση της Ε.Ε.
Κομβικό ρόλο φαίνεται πως θα έχουν οι ΜΚΟ, στο σχεδιασμό που εξετάζει η κυβέρνηση, στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, καθώς πληροφορίες αναφερούν πως θα μπου αυστηρά κριτήρια μέσω των οποίω θα λαμβάνει επίσημα άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα μια ΜΚΟ
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργείου, οι οργανώσεις αυτές θα ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για το εάν πραγματικά εφαρμόζουν τη διαδικασία που έχουν αναλάβει ή όχι.
Στα σχέδια των υπευθύνων είναι η δημιουργία ενός μικρού κλιμακίου που θα αποτελείται από αστυνομικούς, εκπροσώπους της γραμματείας μετανάστευσης, υπαλλήλους του υπουργείου Εργασίας αλλά και υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.
Η επιτροπή αυτή θα κάνει εφόδους και ελέγχους στις ΜΚΟ για τη λειτουργία τους και για τα πεπραγμένα τους.
Και φυσικά, εξυπακούεται ότι θα πρέπει να συνεργάζονται και να ενημερώνουν τις Αρχές Ασφαλείας για οποιαδήποτε παράνομη πράξη ή ύποπτο προφίλ αλλοδαπού εντοπίσουν.
Επίσης, στις βασικές προϋποθέσεις θα είναι και η ξεκάθαρη θέση από πλευράς των ΜΚΟ ότι βοηθούν τους αλλοδαπούς με βάση τους νόμους και τους κανόνες δικαίου της χώρας και με βασικό γνώμονα το νέο νόμο για το άσυλο.
Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι θα οριστούν οι βασικές προϋποθέσεις για να μπορεί μια ΜΚΟ να πάρει πιστοποίηση. Η εμπειρία, το προσωπικό αλλά και η υπογραφή επίσημου μνημονίου συνεργασίας θα είναι ορισμένες από τις προϋποθέσεις, ενώ ο έλεγχος στο προσωπικό των οργανώσεων θα γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Ήδη, έχουν ξεκινήσει να συντάσσονται οι υπουργικές αποφάσεις από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που θα θέτουν το πλαίσιο και τους κανόνες μέσα στους οποίους θα δραστηριοποιούνται πια οι ΜΚΟ.
`Αλλα άρθρα του/της Γιώργος Πέππας
Η λάσπη στον ανεμιστήρα
Αθηναϊκό σάιτ επιτίθεται με αήθη και συκοφαντικό δημοσίευμα στον γνωστό επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην περιοχή ...
Τον Τεό Σπυρόπουλο απέκτησε ο ΑΟ Μαυροματίου
Η ομάδα του ΑΟ Μαυροματίου ανακοίνωση την απόκτηση του Τεό Σπυρόπουλου:
Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι του Μοσχοποδίου για την μονοδρόμηση της οδού Αναπαύσεως
Στη συγκέντρωση υπογραφών προχωρούν οι κάτοικοι του Μοσχοποδίου, μέσα στα πλαίσια της διαμαρτυρίας τους για την μονοδρόμηση...
Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις ζημιές των αγροτών της Κωπαΐδας από την έλλειψη αρδευτικού νερού
Η Βουλευτής του ΚΚΕ, κ. Μανωλάκου Διαμάντω, κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφορικά με τις
Τη Συντονιστική Επιτροπή αγροτών Κωπαΐδας συνάντησε η ΚΟ του ΚΚΕ
Στις 10 Ιανουαρίου 2025, πραγματοποιήθηκε συνάντηση, στα γραφεία της ΚΟ του ΚΚΕ, μεταξύ της Συντονιστικής Επιτροπής αγροτών Κωπαϊδας...
5ο Παμβοιωτικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Οργανωτική Επιτροπή Πολιτιστικών Δράσεων αλλά και το Δ.Σ. του Συλλόγου Ευρυτάνων Επαρχίας...
Παρουσίαση Βιβλίου «AΟΡΑΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ» της Τόνιας Τσακίρη στο συνεδριακό κέντρο Θήβας
Ο Δήμος Θηβαίων σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου της Τόνιας Τσακίρη...
Τα χριστουγεννιάτικα σπιτάκια του δάσους στη Θήβα
Ο δήμος Θηβαίων πρωτοτύπησε φέτος τα Χριστούγεννα, δημιουργώντας ένα μικρό χωριό στο κέντρο της Θήβας...