ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΤο χρυσό κλειδί της Λιβαδειάς απονεμήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Το χρυσό κλειδί της Λιβαδειάς απονεμήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Το χρυσό κλειδί της Λιβαδειάς απονεμήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021

Γιώργος Πέππας

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος, έλαβε, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για το έργο του, το χρυσό κλειδί της Λιβαδειάς, σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στον υπαίθριο χώρο μπροστά από την αίθουσα του Θολωτού στην περιοχή της Κρύας.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών οι Μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Θεοχάρης, ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Κ.Υ.Ο. Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Φαρμάκης, ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Φθιώτιδος Αρχιμανδρίτης π. Αγγελος Ανθόπουλος, ο κ. Γιάννης Τσούρας, Διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου του Αρχιεπισκόπου, Διευθυντές υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής, βουλευτές, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, κλήρος και λαός.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Λεβαδέων ανέγνωσε την απόφαση που είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο, για την απομονή του χρυσού κλειδιού, ενώ στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας αλλά και ο Δήμαρχος Λεβαδέων, απηύθηναν χαιρετισμούς.

Ο Αρχιεπίσκοπος, κ.κ. Ιερώνυμος, σε δηλώσεις του, επειδή η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη και στην επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην σημαντική προσφορά της Εκκλησίας κατά την περίοδο του Αγώνα, ανέφερε μεταξύ άλλων: «υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που θέλουν -για δικούς τους λόγους- να διαστρέψουν την αλήθεια και ακούμε ότι η Επανάσταση ξεκίνησε από τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό. Όχι ότι δεν ήταν χρήσιμος ή ότι δεν βοήθησε, αλλά τότε ήταν πολύ αργά. Να θυμηθούμε, ότι οι ρίζες του είναι σε μία μεγάλη Συνθήκη του 1648. Τότε που ο καθολικισμός είχε υπερβεί τα όρια και οι άνθρωποι είχαν αγανακτήσει και έλεγαν: «Δεν θέλουμε θρησκεία. Ο άνθρωπος είναι το κέντρο της ζωής». Και έκαναν την επανάστασή τους. Ήταν, όμως, στα μέσα του 17ου αιώνα και η Ελλάδα δεν είχε την δυνατότητα να επηρεαστεί. Εμείς έχουμε τους νεομάρτυρες. Έχουμε αυτούς που σφαγιάζονταν. Εκείνους που μαρτυρούσαν. Δεν συγκρίνονται αυτές οι εποχές. Η Επανάσταση είναι γέννημα από την Μονή των Καλτεζών, που οι Καλόγεροι και οι εκπρόσωποι του λαού είπαν: «Πολεμάμε για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία». Από εκεί ξεκίνησαν όλα. Βέβαια και οι Ευρωπαίοι όταν είδαν αυτόν τον ενθουσιασμό, συγκινήθηκαν και μας βοήθησαν, αλλά η Επανάσταση του ’21 δεν είναι γέννημα του Δυτικού Ευρωπαϊκού πνεύματος, του φιλελευθερισμού. Είναι γέννημα δικό μας».

Η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας, κ. Παπαθωμά, αναφέρθηκε στην εκδήλωση μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook, με την εξής ανάρτηση:

«Το χρυσό κλειδί της πόλης στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμο.,ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά του στην πόλη της Λιβαδειάς.Μια συγκινητική τελετή από τον δήμαρχο Λιβαδειάς Γ.Ταγκαλέγκα και το δημοτικό συμβούλιο.»