ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΣφοδρές αντιδράσεις για το σχέδιο εξυγίανσης της ΛΑΡΚΟ

ΑΘΗΝΑ

#TAGS: ΛΑΡΚΟ 

Σφοδρές αντιδράσεις για το σχέδιο εξυγίανσης της ΛΑΡΚΟ

Σφοδρές αντιδράσεις για το σχέδιο εξυγίανσης της ΛΑΡΚΟ

Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020

Γιώργος Πέππας

Στη Βουλή κατατέθηκε τροπολογία που αφορά το σχέδιο εξυγίανσης της Νέας Δημοκρατίας για την βιομηχανία της ΛΑΡΚΟ, η οποία προκάλεσε θύελλλα αντιδράσεων τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ προχώρησαν την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020 σε νέα απεργιακή κινητοποίηση και κλείσιμο της εθνικής οδού στο ύψος του Μαρτίνου, ξεκαθαρίζοντας πως είναι αντίθετοι στα «αντεργατικά» σχέδια της κυβερνήσεως και στην «διαλυτική» τροπολογία για τον τεμαχισμό και την εκποίηση ή το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, την οποία φέρνει για ψήφιση η κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Κινητοποίηση υπήρξε και την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, στις πύλες του εργοστασίου στη Λάρυμνα, με τη συμμετοχή του λαού και της νεολαίας της περιοχής.

Και στις δύο κινητοποιήσεις υπήρχε μεγάλη συμμετοχή και αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, με αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες αλλά και κατοίκους της περιοχής να βρίσκονται στο πλευρό τους.

Με την τροπολογία του κ. Κωστή Χατζηδάκη, η ΛΑΡΚΟ με τους 1.200 εργαζομένους, μαζί με τους εργολαβικούς:

Τίθεται σε ειδικό καθεστώς εκκαθάρισης, με συγκεκριμένες προθεσμίες ολοκλήρωσης των διαδικασιών. Ο διαχειριστής θα οριστεί μέσα στον Μάρτιο και θα καλύψει τις λειτουργικές δαπάνες της εταιρείας μέσω της κρατικής επιχορήγησης, που διευκρινίζεται ότι θα είναι η τελευταία.

Μειώνεται κατά 25% το κόστος λειτουργίας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η μισθολογική δαπάνη. Το υπουργείο διευκρινίζει ότι το «ψαλίδι» αφορά μόνον εργαζομένους με αμοιβές άνω των 2.000 ευρώ. Από τα στοιχεία του υπουργείου, το μέσο ετήσιο μισθολογικό κόστος ανά εργαζόμενο ανέρχεται στα 44.000 ευρώ και για τα υψηλόβαθμα στελέχη υπερβαίνει τις 73.000.

Προχωρά με διαδικασίες fast track η διαιτησία για την επίλυση των ιδιοκτησιακών διαφορών της εταιρείας με το Δημόσιο για το συγκρότημα της Λάρυμνας, οι οποίες πρέπει να επιλυθούν μέσα σε εννέα μήνες. Υπάρχει η απειλή της πτώχευσης, σε περίπτωση απόκλισης από το σφιχτό χρονοδιάγραμμα.

Προκηρύσσεται διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για το σύνολο ή μέρος του ενεργητικού, με ειδικές αναφορές στο εργοστάσιο και το ορυχείο της Λάρυμνας, τα ορυχεία της Καστοριάς και της Εύβοιας.

Αντιδρά ο πρ. Υπ. Οικονομικών και τομεάρχης Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε ειδικότερα στην τοποθέτηση του κ. Χατζηδάκη για τα όσα συζήτησαν με τον Αλέξη Τσίπρα για τη ΛΑΡΚΟ.

«O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο ότι “είδε χθες τον κ. Τσίπρα που ζήτησε να παραμείνουν όλοι οι εργαζόμενοι και να συνεχίσει η επιχείρηση τις δραστηριότητές της” και προσέθεσε ότι “ο ίδιος Τσίπρας όμως που τα λέει όλα αυτά ξέχασε ότι υπάρχει επιστολή του κ. Τσακαλώτου -που αν δεν κάνω λάθος ήταν υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ- που λέει ότι η κυβέρνησή του έψαχνε ιδιώτη επενδυτή. Δεν είχαν κάνει βεβαίως τίποτα, αλλά είχαν στείλει την επιστολή προς την Κομισιόν και πρέπει να μας πουν αν το γράμμα του κ. Τσακαλώτου ήταν μια φάρσα, μια πλάκα της κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή εάν τη μια μέρα λένε αυτά και την άλλη λένε άλλα!”», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών συνόψισε την κριτική του κατά της κυβέρνησης, προβαίνοντας σε τρεις διευκρινίσεις.

«1) Η επιστολή έγγραφε ότι "αρκετοί πιθανοί επενδυτές έχουν ήδη ανεπίσημα εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την εταιρεία ή κάποια από τα περιουσιακά της στοιχεία κάτι που επιβεβαιώνει την δυνατότητα της εταιρείας να επιστρέψει στην κερδοφορία. Η ελληνική δημοκρατία είναι έτοιμη να εξετάσει τέτοιες προτάσεις στα πλαίσια διαφανών και ανοιχτών διαδικασιών." Στο πλαίσιο αυτό προτείναμε συνάντηση για να βρούμε μια κοινώς αποδεκτή λύση.

2)Η επιστολή επίσης έγραφε ότι είναι εξαιρετικής σημασίας κατά την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης να λαμβάνεται υπ όψιν η επίδραση σε τοπικό και κοινωνικό επίπεδο των θέσεων εργασίας που συνδέονται με την λειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Πρόκειται για τις 1.220 άμεσες θέσεις εργασίας και από 1.170 έως και 3.900 έμμεσες θέσεις εργασίας. Επιπρόσθετα η επιστολή έδινε έμφαση στο γεγονός ότι αυτές οι θέσεις εργασίας είναι σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και πως οι εργασίες της εταιρείας συμμετέχουν σημαντικά στην τοπική απασχόληση.

3)Στην ίδια επιστολή σημειωνόταν ότι η ρευστοποίηση της εταιρείας ήταν "εξαιρετικά ανεπιθύμητη" ακριβώς λόγω της συνεπακόλουθης απώλειας των θέσεων εργασίας».

«Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, πώς αυτά έρχονται σε αντίθεση με το ότι χθες ο Αλέξης Τσίπρας "ζήτησε να παραμείνουν όλοι οι εργαζόμενοι και να συνεχίσει η επιχείρηση τις δραστηριότητες της"», προσέθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

«Για να είμαι ακριβής δεν καταλαβαίνω πως θα ερχόταν σε αντίθεση ακόμα και αν επιστολή έγγραφε ότι "ψάχνουμε μανιωδώς επενδυτή." Για εμάς οι επενδύσεις δεν σημαίνουν απολύσεις. Αν όταν η ΝΔ λέει επενδύσεις εννοεί απολύσεις καλό είναι να το ξέρουμε. Και να ετοιμαστούμε κατάλληλα για την "επενδυτική έκρηξη" που έχει υποσχεθεί. Υ.Γ. Ο κ. Σταϊκούρας - που αν δεν κάνω λάθος είναι Υπουργός Οικονομικών της ΝΔ- θεωρεί ότι δεν πρέπει να παραμείνουν οι εργαζόμενοι;», κατέληξε διερωτώμενος ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα για την ΛΑΡΚΟ

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε αναφερθεί, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, στο θέμα της ΛΑΡΚΟ, σημειώνοντας πως ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης κατέθεσε τροπολογία για τη διάσωση της εταιρείας.

«Επιδιώκουμε τη διατήρηση του υγιούς ιστού της δραστηριότητας και την ανάληψή της από ιδιώτη επενδυτή, μέσα από μια διαδικασία που θα είναι γρήγορη, νομικά στιβαρή και συμβατή με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε ο νέος επενδυτής να προχωρήσει στις απαραίτητες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της εξόρυξης και της παραγωγής, προκειμένου να εισέλθει η εταιρεία σε αναπτυξιακή τροχιά, προς όφελος των εργαζομένων, της τοπικής κοινωνίας και τελικά της εθνικής μας οικονομίας», δήλωσε ο κ. Πέτσας.