ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΣτα 50 λεπτά η φθινοπωρινή πατάτα στη Θήβα

ΘΗΒΑ

Στα 50 λεπτά η φθινοπωρινή πατάτα στη Θήβα

Στα 50 λεπτά η φθινοπωρινή πατάτα στη Θήβα

Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020

Γιώργος Πέππας

Ξεκίνησε το "μάζεμα" της φθινοπωρινής πατάτας στη Θήβα, με την παραγωγή να βρίσκεται σε καλή ποιότητα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που παρουσιάστηκαν μέσα στους φθινοπωρινούς μήνες. Η τιμή στη πατάτα αυτή τη στιγμή κυμαίνεται μεταξύ των 50 και 45 λεπτών, όμως ενδέχεται να μειωθεί όσο ολοκληρώνεται το μάζεμα της παραγωγής και υπάρχει περισσότερο διαθέσιμο προϊόν στην αγορά. 

Παρόλα αυτά, εν γένει η παραγωγή πατάτας στη Θήβα έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία δέκα χρόνια, λόγω του υψηλού κόστους της παραγωγής αλλά και της αβεβαιότητας που δημιουργούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το περασμένο έτος που έπληξε σημαντικά τους παραγωγούς. Παρόλα αυτά η Θήβα εξακολουθεί να παράγει περίπου το 50% της χειμωνιάτικης πατάτας στην Ελλάδα.

Το κόστος παραγωγής αυτή τη περίοδο κυμαίνεται από 900 ευρώ ή ακόμη και 1000 ευρώ ανά στρέμμα, κάτι που αποθαρρύνει πολλούς μικροπαραγωγούς από την φθινοπωρινή πατάτα. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως η τιμή πώλησης των 50-45 λεπτών αφορά μονάχα ένα μέρος της παραγωγής, της πατάτες Α΄κατηγορίας που είναι μεσαίου μεγέθους, ενώ η υπόλοιπη παραγωγή πωλείται στη μισή τιμή.