ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΠΟΥ: Επανεκκινεί την αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V

ΚΟΣΜΟΣ

#TAGS: ΠΟΥ  Sputnik V 

ΠΟΥ: Επανεκκινεί την αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V

ΠΟΥ: Επανεκκινεί την αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται σύντομα να επανεκκινήσει την αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου κατά της Covid-19, διαβεβαίωσε σήμερα μία αξιωματούχος του ΠΟΥ

Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2021

Γιώργος Πέππας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται σύντομα να επανεκκινήσει την αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου κατά της Covid-19, Sputnik V, διαβεβαίωσε σήμερα μία αξιωματούχος του ΠΟΥ, ενώ οι συζητήσεις με τη Μόσχα «βρίσκονται στα πρόθυρα επίλυσης».

Μέχρι σήμερα ο ΠΟΥ έχει εγκρίνει έναν μικρό αριθμό εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των Pfizer/BioNTech, της Moderna, της Sinovac και της Sinopharm, καθώς και αρκετές εκδόσεις αυτών που αναπτύχθηκαν από την AstraZeneca.

«Το Sputnik V ξεκίνησε τη διαδικασία (σ.σ. έγκρισης) με τον ΠΟΥ νωρίτερα φέτος και η διαδικασία διεκόπη λόγω ελλιπών νομικών διαδικασιών», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η δρ Μαριάντζελα Σιμάο, υποδιευθύντρια του ΠΟΥ, υπεύθυνη για την πρόσβαση σε φάρμακα και σε προϊόντα υγείας.

Ωστόσο, δεν διευκρίνισε ποιες ήταν αυτές οι διαδικασίες.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι οι συζητήσεις με τη ρωσική κυβέρνηση για αυτό το θέμα είναι κοντά στο να επιλυθούν», τόνισε η Σιμάο.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Κάποιες πληροφορίες (…) πρέπει ακόμη να παρασχεθούν και υπάρχουν επίσης ερωτηματικά σχετικά με την οριστικοποίηση των επιθεωρήσεων στα διάφορα κέντρα παραγωγής στη Ρωσία, αλλά είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι η διαδικασία είναι έτοιμη να ξεκινήσει».

Η Ρωσία είναι ένα από τα κράτη όπου η πανδημία έχει στοιχίσει τις περισσότερες ζωές.

Ο πληθυσμός είναι ιδιαίτερα καχύποπτος απέναντι στα εμβόλια που παράγονται στη Ρωσία και τα οποία έχει προωθήσει επανειλημμένα το Κρεμλίνο, ιδιαίτερα το Sputnik V, το οποίο ξεκίνησε να χορηγείται πριν από την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών.

Ενώ οι μελέτες φαίνεται να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά του, δεν έχει λάβει έγκριση ούτε από τον ΠΟΥ ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ / ΜΠΕ – Πηγή: Καθημερινή