ΑρχικήΕιδήσειςΕλλάδαΑναδρομικά συνταξιούχων Δημοσίου: «Πονοκέφαλος» η επιστροφή 500 εκατ. ευρώ

ΕΛΛΑΔΑ

#TAGS: Συντάξεις 

Αναδρομικά συνταξιούχων Δημοσίου: «Πονοκέφαλος» η επιστροφή 500 εκατ. ευρώ

Αναδρομικά συνταξιούχων Δημοσίου: «Πονοκέφαλος» η επιστροφή 500 εκατ. ευρώ

Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις - Το συνολικό ποσό που πρέπει να επιστραφεί υπολογίζεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021

Γιώργος Πέππας

Στάση αναμονής θα τηρήσει το οικονομικό επιτελείο περιμένοντας, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και τις άλλες δύο σημαντικές αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων που αφορούν αναδρομικά συνταξιούχων.

Το αν, το πότε και το πώς θα επιστραφούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων που θα δικαιωθούν θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές αντοχές, πάντα σε σχέση με την ενεργειακή κρίση και τις επιπλέον δαπάνες που θα απαιτηθούν.

Υπενθυμίζουμε ότι με την απόφαση 1477/2021 που εξέδωσε την Τετάρτη η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, περίπου 300.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου «κλειδώνουν» την επιστροφή των κρατήσεων της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) για τη διετία 2017-2018. Τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται να λάβουν πίσω ξεκινούν από τα 600 ευρώ και φτάνουν έως τα 11.760 ευρώ σε περιπτώσεις δικαστικών και στρατιωτικών.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε (επαναλαμβάνοντας προηγούμενη απόφασή του) αντισυνταγματική την επιβολή Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) στις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι οριστική και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη για την ΕΑΣ.

Επιστροφή ποσού 500 εκατ. ευρώ

Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 240 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή κοντά στα 500 εκατ. ευρώ για τη διετία των αναδρομικών, κονδύλι που έχει ήδη προκαλέσει πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αντίθετα, το ίδιο δικαστήριο έκρινε συνταγματικές τις περικοπές στα Δώρα και τα επιδόματα άδειας των συνταξιούχων του Δημοσίου, κόβοντας τον δρόμο για την επιστροφή νέων αναδρομικών. Βασικό επιχείρημα των δικαστών ήταν ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν τότε για να καταργηθεί το δώρο Χριστουγέννων, το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας για τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, προέκυψαν από την ανάγκη της χώρας να προχωρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τι ζητούν οι θεσμοί

Την ίδια ώρα οι θεσμοί ζητούν να εγγραφεί η δαπάνη για τις συντάξεις -περιλαμβανομένων και των αναδρομικών- στον προϋπολογισμό του 2022. Ήδη, έχουν εγγραφεί 724 εκατ. ευρώ για την επιστροφή αναδρομικών που απορρέουν από δικαστικές αποφάσεις. Το εν λόγω κονδύλι είναι μέρος του 0,5% του ΑΕΠ (περίπου 970 εκατ. ευρώ) που αποφασίστηκε με τον νόμο Βρούτση (Φεβρουάριος 2020) αντί να δοθεί για 13η σύνταξη να καλύψει τις αυξήσεις των συντάξεων, την υγεία αλλά και τα αναδρομικά που απορρέουν από δικαστικές αποφάσεις.

Μάλιστα, στον νόμο για τη δημιουργία του νέου επικουρικού ταμείου περιλαμβάνεται διάταξη που ορίζει ότι αυτό το κονδύλι θα πρέπει να προσδιορίζεται κάθε χρόνο από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας πριν από την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, με δεδομένο ότι το οικονομικό επιτελείο απομακρύνθηκε από την ιδέα να επαναφέρει την ετήσια παροχή (αντί 13ης σύνταξης) για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Οι δύο αποφάσεις που απομένουν

Υπενθυμίζουμε ότι αναμένονται άλλες δύο αποφάσεις, μία του Συμβουλίου της Επικρατείας και μία ακόμη της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ θα κρίνει εάν είναι σύννομη η μη καταβολή στους συνταξιούχους των αναδρομικών από τις κρατήσεις σε δώρα και επιδόματα καθώς και στην επικουρική σύνταξη, του ιδιωτικού τομέα, κατά το επίμαχο 11μηνο (από 10-06-2015 έως 11-05-2016).

Παράλληλη αναμένεται και η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου μετά από προσφυγή του δικηγόρου Λουκά Αποστολίδη, η οποία θα απαντήσει στα προδικαστικά ερωτήματα για:

τη συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των επιδομάτων των δώρων για τους συνταξιούχους του Δημοσίου,

τη συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του ν.4093/2012 μετά τη δημοσίευση του ν.4387/2016,

τις παραγραφές, δηλαδή εάν οι αποζημιωτικές αγωγές που έχουν ασκηθεί για τα ανωτέρω ζητήματα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή,

εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου 33 του ν. 4734/2020 αντίκειται στο Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ ή όχι.

Πηγή: Ημερησία