ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΓ. Σαρακιώτης: «Προκλητικός ο παραγκωνισμός της ερευνητικής κοινότητας στη διαχείριση της πανδημίας από την Κυβέρνηση»

ΦΘΙΩΤΙΔΑ

Γ. Σαρακιώτης: «Προκλητικός ο παραγκωνισμός της ερευνητικής κοινότητας στη διαχείριση της πανδημίας από την Κυβέρνηση»

Γ. Σαρακιώτης: «Προκλητικός ο παραγκωνισμός της ερευνητικής κοινότητας στη διαχείριση της πανδημίας από την Κυβέρνηση»

Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2021

Γιώργος Πέππας

Τον Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή Βιοτεχνολογίας κ. Σπυρίδωνα Κίντζιο επισκέφθηκε στο γραφείο του ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να του απονείμει τα εύσημα για την πρόσφατη βράβευση του ιδρύματος στον τελικό του παγκόσμιου διαγωνισμού καινοτομίας IDea Incubator Competition, από κοινού με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Στη σύσκεψη συμμετείχε, επίσης, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Ιορδάνης Χατζηπαυλίδης, ενώ νωρίτερα είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Σαρακιώτη με τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης κ. Σταύρο Ζωγραφάκη.

Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε η εν λόγω διάκριση του ελληνικού πανεπιστημίου, η οποία αφορούσε βιοαισθητήρα ανίχνευσης COVID-19 σε μόλις τρία λεπτά, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ερευνητική ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κατέκτησε την πρώτη θέση στην αξιολόγηση των κριτών ως προς τις προοπτικές άμεσης και παγκόσμιας πρακτικής εφαρμογής της μεθόδου.

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας ενημερώθηκε αναλυτικά για τα αποτελέσματα της έρευνας των Ελλήνων Πανεπιστημιακών και συζήτησε με τον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις για τη μηδαμινή στήριξη από την Πολιτεία καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κίντζιος σε πρόσφατη συνέντευξή του σχετικά με τη βραβευθείσα έρευνα και επανέλαβε κατά τη συνάντησή του με τον κ. Σαρακιώτη: «Καμία απολύτως ανταπόκριση δεν είχαμε από το ελληνικό κράτος, ενώ ήδη έχουν ενδιαφερθεί για την πατέντα ιδιώτες κολοσσοί Έλληνες και ξένοι, αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας», ενώ για να προλάβει ενδεχόμενο κυβερνητικό αντίλογο περί «δημοσιονομικού κόστους», ο κ. Πρύτανης είχε τονίσει: «Δεν υπάρχει περίπτωση να δώσουμε αυτό το προϊόν πολύχρονης έρευνας, έναντι χρημάτων. Η πατέντα είναι διαθέσιμη, είναι δημόσιο αγαθό, είναι προσφορά του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου».

Όπως ανέφερε ο κ. Σαρακιώτης: «Όσα καταμαρτυρεί ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου αποτελούν ακόμη μία απόδειξη του παραγκωνισμού των Ελλήνων Ερευνητών από την Κυβέρνηση της Ν.Δ., στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ έρχονται να προστεθούν σε όσα πρόσφατα σημείωσε και ο Δρ. Δημήτρης Κουτσιούλης, Επικεφαλής της νεοφυούς επιχείρησης EnzyQuest κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας στη Βουλή».

Η EnzyQuest είναι μια spin-off εταιρεία, η οποία στεγάζεται στο Τεχνολογικό Πάρκο της Κρήτης και δημιούργησε μια καινοτόμο συσκευή για έναν πολύ γρήγορο μοριακό έλεγχο ταυτοποίησης του κορονοϊού συνιστώντας ένα πραγματικό επίτευγμα και αμιγώς ελληνικό προϊόν. Παρ’ όλα αυτά, όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας και Ερευνητής κ. Κουτσιούλης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, σχετικά με το βαθμό εμπλοκής της ελληνικής εταιρείας στη διαχείριση της πανδημίας: «Η αλήθεια είναι ότι δε μας δόθηκε η βοήθεια που θα έπρεπε να μας δοθεί. Όταν ξέσπασε η πανδημία ήμασταν μόλις τριών μηνών εταιρεία, βάζαμε πλακάκια και ρεύματα στην παραγωγή μας. Στον ένατο εννιά είχαμε φτιάξει το τεστ. Αν μας βοηθούσε η εμβληματική δράση θα το είχαμε (το διαγνωστικό τεστ) στον πέμπτο μήνα, δηλαδή στο δεύτερο μήνα της πανδημίας θα υπήρχαν πάνω από μισό εκατομμύριο τεστ το μήνα για την Ελλάδα. Θα υπήρχε διαθεσιμότητα τεράστια. Δεν υπήρξε αυτή η βοήθεια, τα καταφέραμε από μόνοι μας…»

Ο κ. Σαρακιώτης κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Είναι άξια συγχαρητηρίων τα επιτεύγματα των Ερευνητών των ελληνικών πανεπιστημίων, παρά το γεγονός ότι η εν λόγω σπουδαιότητά τους αναγνωρίζεται μόνο στο εξωτερικό ή από ιδιώτες επενδυτές. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει επιλέξει άλλες πιο κοστοβόρες λύσεις, επιδεικνύοντας έναν πρωτοφανή ανορθολογισμό κατά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, γυρνώντας την πλάτη της στο εγχώριο επιστημονικό δυναμικό και αγνοώντας το δημόσιο συμφέρον. Από πλευράς μας ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, δε θα πάψουμε να στηρίζουμε το σημαντικότερο κεφάλαιο του ελληνικού οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας, το οποίο συνίσταται στους ανθρώπους που το συγκροτούν. Θερμά συγχαρητήρια στην ερευνητική ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών».