ΑρχικήΕιδήσειςΕλλάδαΚατώτατος μισθός: Το σενάριο βάσης για τη διπλή αύξηση το 2022 - Ο παράγοντας Χ και το «μυστικό» του Ιουνίου

ΕΛΛΑΔΑ

Κατώτατος μισθός: Το σενάριο βάσης για τη διπλή αύξηση το 2022 - Ο παράγοντας Χ και το «μυστικό» του Ιουνίου

Κατώτατος μισθός: Το σενάριο βάσης για τη διπλή αύξηση το 2022 - Ο παράγοντας Χ και το «μυστικό» του Ιουνίου

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», ο νέος κατώτατος μισθός, που θα ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Ιούλιο του 2022 μετά τη διπλή αναπροσαρμογή, θα «χτιστεί» με οδηγό το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ το 2022

Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2021

Γιώργος Πέππας

Με σενάριο βάσης το 2% + 3% θα προχωρήσει η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022, με τη σωρευτική αναπροσαρμογή να φτάνει τουλάχιστον στο επίπεδο του 5%. Αυτή θα είναι η βάση, πάνω στην οποία θα «χτιστεί» το νέο ποσό του κατώτατου μισθού, με τη δεύτερη αύξηση να ξεκινά από το 2,5% με 3% και να φτάνει σε επίπεδα που θα καθορίσει το εύρος της ανάπτυξης του 2022.

Όπως έχει κάνει γνωστό τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, το 2022 θα εφαρμοστεί διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού. Η πρώτη αύξηση είναι ήδη αποφασισμένη στο επίπεδο του 2% με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2022 (αναμένεται η σχετική υπουργική απόφαση). Συνεπώς, ο άγνωστος Χ της εξίσωσης είναι το ύψος της δεύτερης αύξησης.

Κατώτατος μισθός με «οδηγό» την αύξηση του ΑΕΠ

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Η», ο νέος κατώτατος μισθός, που θα ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Ιούλιο του 2022 μετά τη διπλή αναπροσαρμογή, θα «χτιστεί» με οδηγό το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ το 2022.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει ανάπτυξη 4,5% το 2022, ενώ η Κομισιόν στις φθινοπωρινές προβλέψεις της ανεβάζει τον πήχη της ανάκαμψης για το επόμενο έτος στο 5,2%.

Σύμφωνα με το σενάριο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, ο κατώτατος μισθός θα «χτιστεί» το 2022 με ελάχιστη αύξηση την αύξηση του ΑΕΠ, δηλαδή 4,5% με 5,2%. Εφόσον το 2% θα δοθεί τον Ιανουάριο, η ελάχιστη αύξηση του καλοκαιριού θα κινηθεί στο 2,5% με 3,2%.

Αυτό σημαίνει πως η ελάχιστη αύξηση που θα δοθεί σωρευτικά θα είναι 29 με 34 ευρώ, ώστε ο μισθός των 650 ευρώ να φτάσει τουλάχιστον στο επίπεδο των 680 ευρώ.

Η δεύτερη αύξηση

Από αυτή τη γραμμή αφετηρίας θα ξεκινήσει η δεύτερη αύξηση, η οποία ανάλογα με την πορεία της οικονομίας το πρώτο 6μηνο του 2022 μπορεί να οδηγηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, ώστε να αγγίξει το 4%, 6% ή και υψηλότερα.

Με άλλα λόγια, ο νέος κατώτατος μισθός θα κινηθεί σε επίπεδα πάνω από τα 680 ευρώ, καθώς αυτή θα είναι η βάση της διπλής αύξησης.

Για παράδειγμα:

Απαιτείται σωρευτική αύξηση 6% (2% + 4%) ώστε ο μισθός να φτάσει στα 689 ευρώ.

Απαιτείται σωρευτική αύξηση 8% (2% + 6%) ώστε ο μισθός να φτάσει στα 700 ευρώ.

Η συμβολή της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών

Στην πορεία προς τον νέο κατώτατο μισθό υπάρχει και ένα μικρό «μυστικό» το οποίο θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στη θετική αναπροσαρμογή.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2022 μπαίνει σε εφαρμογή η ήδη νομοθετημένη, νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,50 ποσοστιαίες μονάδες, η οποία θα δώσει από μόνη της άλλα 2 ευρώ καθαρά αύξηση τον μήνα σε κάθε μισθωτό που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου, από τον Ιούνιο του 2019 έως τον Μάιο του 2022 οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης -υποχρεωτικές για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα- ανέρχονται σε 6,5%. Από τον Ιούνιο του 2022 οι εν λόγω εισφορές ήδη προβλέπεται να πέσουν στο 6%.

Δεδομένου ότι για όλο το 2022 (τουλάχιστον) διατηρούνται οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες για όλους τους μισθωτούς της χώρας, η νέα μείωση θα φανεί στην τσέπη του εργαζόμενου αλλά και του εργοδότη, ο οποίος κερδίζει άλλα δυο ευρώ.

Η νέα μείωση των εισφορών κατά 0,50 ποσοστιαίες μονάδες συμπίπτει με τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα συμβεί το καλοκαίρι του 2022, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης που προβλέπει ο νόμος 4172 του 2013.

Βήμα-βήμα η αύξηση του κατώτατου

Ειδικότερα, τα βήματα είναι τα εξής:

Πρώτη αύξηση 2% από τον Ιανουάριο – Ο μισθός οδηγείται από τα 650 στα 663 ευρώ

Έναρξη διαβούλευσης για τη νέα αναπροσαρμογή τον Φεβρουάριο

Από 1η Ιουνίου οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης πέφτουν 0,50 ποσοστιαίες μονάδες – Αύξηση 2 ευρώ στον κατώτατο μισθό

Δεύτερο 15νθήμερο Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας εισηγείται τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού στο υπουργικό συμβούλιο

Αμεση εφαρμογή της δεύτερης αύξησης από Ιούλιο 2022

Ποιους εργαζόμενους αφορά

Από την αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζονται περίπου 700.000 εργαζόμενοι και ειδικότερα:

Περίπου 250.000 μισθωτοί πλήρους απασχόλησης που αμείβονται με τον κατώτατο των 650 ευρώ.

Περίπου 450.000 μισθωτοί μερικής απασχόλησης που αμείβονται με βάση τον κατώτατο μισθό.

Η αυτόματη αναπροσαρμογή αρκετών επιδομάτων

Το ίδιο συμβαίνει, όμως, και με δεκάδες χιλιάδες επιδοματούχους, καθώς η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού αναπροσαρμόζει αυτόματα αρκετά επιδόματα, εκτός κι αν αλλάξει αυτός ο μηχανισμός εντός του 2022.

Τακτική επιδότηση ανεργίας: Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος).

Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας: Ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

Ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

Ειδικό βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών: Ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

Ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών - τραγουδιστών, ηθοποιών κ.λπ. στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη

Βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων - ασφαλισμένων: Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.