ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓιώργος Πέππας: Η Ορτένσια και η δεύτερη τριανδρία

Γιώργος Πέππας: Η Ορτένσια και η δεύτερη τριανδρία

Γιώργος Πέππας: Η Ορτένσια και η δεύτερη τριανδρία

«Γιατί να πληρώνουμε φόρους όταν δεν έχουμε κανένα ρόλο στις τιμές, στη διοίκηση, στη πολιτική, για τα οποία παλεύετε ο ένας εναντίον του άλλου με τόσο επιζήμια αποτελέσματα;»

Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2021

Γιώργος Πέππας

Η ιστορία επικεντρώνεται ως επί το πλείστον σε μεγάλες μάχες, πολιτικές μηχανορραφίες και αλλαγές, με απόρροια μικρά γεγονότα, τα οποία είναι ιδιαίτερα αξιοθαύμαστα, συχνά να  παραγκωνίζονται.

Ένα τέτοιο γεγονός έλαβε χώρα το έτος 42 π.Χ., στη Ρωμαϊκή αγορά, όπου η Ορτένσια, μια από τις πλουσιότερες γυναίκες της Ρώμης, έδωσε έναν παθιασμένο λόγο απέναντι στη δεύτερη τριανδρία και της νέας φορολογίας που επιδίωκε να θέσει αυτή, η τριανδρία, στις πλουσιότερες γυναίκες της Ρώμης.

Το παρασκήνιο της ιστορίας είναι το εξής: Τα μέλη της δεύτερης τριανδρίας, ο Gaius Julius Caesar Octavianus, ο Marcus Aemilius Lepidus, και ο Marcus Antonius, στη προσπάθεια τους να συγκεντρώσουν χρήματα για να κερδίσουν τον εμφύλιο πόλεμο ενάντια στους συγκλητικούς, τον Marcus Junius Brutus και τον Gaius Cassius Longinus, επιδίωξαν να φορολογήσουν τις 1.400 πλουσιότερες γυναίκες της Ρώμης, Προηγουμένως τα μέλη της τριανδρίας είχαν δολοφονήσει εύπορους άνδρες της Ρώμης και είχαν υφαρπάξει την περιουσίας τους, όμως χρειάζονταν περαιτέρω πόρους, εξ ου και η φορολόγηση των πλουσιότερων γυναικών.

Η Ορτένσια, η οποία είχε επιλεχθεί ως εκπρόσωπος των πιο εύπορων γυναικών της Ρώμης, με την συνοδεία πλήθους κόσμου, έφτασε στη Ρωμαϊκή Αγορά, όπου εξέδωσε τον περίφημο λόγο της, μπροστά στα μέλη της τριανδρίας. Ένας εξ αυτών, ο Οκταβιανός, θα γινόταν λίγα χρόνια αργότερα ο πρώτος αυτοκράτορας της Ρώμης.

«Μας στερήσατε ήδη τους πατέρες μας, τους γιους μας, τους συζύγους μας και τους αδερφούς μας, τους οποίους κατηγορήσατε ότι σας αδίκησαν· αν αφαιρέσετε και την περιουσία μας, μας υποβιβάζετε σε μια κατάσταση ακατάλληλη για τη γέννησή μας, τα ήθη μας, το φύλο μας. Γιατί να πληρώνουμε φόρους όταν δεν έχουμε κανένα ρόλο στις τιμές, στη διοίκηση, στη πολιτική, για τα οποία παλεύετε ο ένας εναντίον του άλλου με τόσο επιζήμια αποτελέσματα; «Επειδή είναι καιρός πολέμου», λέτε; Πότε δεν έγιναν πόλεμοι και πότε επιβλήθηκαν ποτέ φόροι στις γυναίκες, που εξαιρούνται από το φύλο τους σε όλη την ανθρωπότητα;»

Η ομιλία που εξέδωσε η Ορτένσια προκάλεσε την έντονη αντίδραση της τριανδρίας που επιδίωξε να διώξει με την βία τις γυναίκες από την αγορά. Την επόμενη μέρα όμως οι τρεις άνδρες, ο Οκταβιανός, ο Λέπιδος και ο Αντώνιος, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να μειώσουν τον αριθμό των γυναικών που θα φορολογούνταν, από 1.400 σε 400.