ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτία«Ψαροφάγοι» οι Αρχαίοι Έλληνες

«Ψαροφάγοι» οι Αρχαίοι Έλληνες

«Ψαροφάγοι» οι Αρχαίοι Έλληνες

Τι μαρτυρούν ευρήματα σε Ακραίφνιο και Σαντορίνη

Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021

Γιώργος Πέππας

Τις διατροφικες συνηθειες των αρχαίων Ελλήνων μελετούν Έλληνες αρχαιολόγοι και συγκεκριμένα, η ζωο-αρχαιολόγος στο Ινστιτούτο Αιγιακής Προϊστορίας για την Ανατολική Κρήτη και συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.), Δρ Δήμητρα Μυλωνά μελετά την ιχθυοφαγία στην αρχαία Ελλάδα, συλλέγοντας στοιχεία από γραπτές πηγές, επιστημονικά κείμενα αλλά και από τη μελέτη διαφόρων ευρημάτων.

Ένας τιμοκατάλογος ψαριών σε μία λίθινη επιγραφή, από τον 2ο αι. π.Χ. σώζεται από το Ακραίφνιο Βοιωτίας, που τότε βρισκόταν στις όχθες της λίμνης Κωπαΐδας.

Ο τιμοκατάλογος περιλαμβάνει θαλασσινά και λιμνίσια ψάρια και το επάγγελμα του ψαρά θεωρούνταν ένα από τα πιο δύσκολα, ιδιαίτερα για όσους ψάρευαν στη θάλασσα, αν και επιγραφικές μαρτυρίες μιλάνε για εύπορες συντεχνίες ψαράδων κοντά σε πλούσιους ψαρότοπους.

Σύμφωνα με την κ. Μυλωνά, οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ιδιαίτερη προτίμηση στα πετρόψαρα του Αιγαίου, αλλά επιδίδονταν και στην αλιεία πολλών πελαγικών ειδών, όπως ο τόνος, τον οποίο προτιμούσαν ιδιαίτερα οι πρόγονοι μας, οι παλαμίδες, τα σκουμπριά και ο γαύρος, ο οποίος τις εποχές εκείνες ήταν εξαιρετικά άφθονος και ψαρευόταν πολύ εύκολα.

Ιδιαίτερη σημασία όμως έδιναν και στην µεταποίηση των αλιευµάτων, γεγονός που μαρτυρείται ήδη δύο χιλιετίες πριν από την εποχή αυτή από το Ακρωτήρι στην Σαντορίνη, της Εποχής του Χαλκού, όπου σε ανασκαφή βρέθηκαν τα υπολείµµατα µεγάλων αποξηραµένων συναγρίδων.

Τα ψάρια είχαν ανοιχτεί, η σπονδυλική τους στήλη είχε αφαιρεθεί, είχαν πιθανόν παστωθεί και αποξηρανθεί και στην συνέχεια είχαν κρεµαστεί σε µια αρµαθιά.

 Στο Ακρωτήρι σε ένα πιθάρι δε, βρέθηκαν οστά ολόκληρων φαγκριών, µαζί µε υπολείµµατα της σάρκας τους και σπόρους σιτηρών.

Η σημαντικότητα της θάλασσας και των πόρων της είχαν ήδη επισημανθεί από την αρχαιότητα και συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη του Ελληνικού πολιτισμού, ενώ σε ορισμένες περιοχές αναπτύχθηκαν μακρόβιες και πλούσιες αλιευτικές παραδόσεις που καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό την ταυτότητα και τον τρόπο ζωής των παράκτιων κοινοτήτων, αλλά και στήριξαν τις τοπικές οικονομίες μέσω της αλιείας και της επεξεργασίας των αλιευμάτων.

Σύμφωνα με την κ.Μυλωνά, μέσα από το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα με τον τίτλο "PERICLES" (Preserving and sustainably governing coastal heritage and landscapes in European coastal and maritime regions) η Ελλάδα και συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, θα προσπαθήσουν να καταγράψουν την αλιευτική πολιτιστική κληρονομιά της κάθε περιοχής, με στόχο τη διαφύλαξη των πολύτιμων πανάρχαιων αλιευτικών γνώσεων και πρακτικών, αλλά και την κοινοποίησή τους στην παγκόσμια ερευνητική κοινότητα.