ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΤην ενίσχυση των δομών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Αστυνομίας ζητά η Γ. Πούλου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας

Την ενίσχυση των δομών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Αστυνομίας ζητά η Γ. Πούλου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας

Την ενίσχυση των δομών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Αστυνομίας ζητά η Γ. Πούλου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022

Γιώργος Πέππας

Η Βουλευτής του νομού Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιώτα Πούλου εξέδωσε ομιλία στην συνεδρίαση των Επιτροπών  Ισότητας και Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, με θέμα τη «2η Ετήσια Έκθεση για τη βία κατά των γυναικών» της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Η κ. Πούλου υποστήριξε πως υπάρχει ανεπάρκεια από την Κυβερνητική πολιτική ως προς το φαινόμενο της σωματικής, σεξουαλικής ή ψυχολογικής βίας σε βάρος των γυναικών, σημειώνοτνας πως αυτό «μέσα στην πανδημία εξελίσσεται πλέον σε παράλληλη «κοινωνική πανδημία»!»

Η ομιλία της κ. Πούλου:

«Κυρία Πρόεδρε, κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών με αφορμή την 2η ετήσια Έκθεση για τη βία κατά των γυναικών αποτελεί μια ευκαιρία όχι μόνο για να καταγράψουμε την υφιστάμενη κατάσταση στο πεδίο της έμφυλης βίας αλλά και να αναζητήσουμε νέους αποτελεσματικούς τρόπους για την αντιμετώπιση αυτής της σύγχρονης μάστιγας.

Ωστόσο, όπως τόνισαν αρκετοί συνάδελφοι, η Έκθεση δεν έχει πολλά να πει σχετικά με το τι πρέπει να γίνει. Εξαντλείται σε περιγραφές και στατιστικά δεδομένα, χωρίς να καταλήγει σε προτάσεις εφαρμοσμένων πολιτικών.

Το πρόβλημα όμως δεν πρωτοεμφανίζεται, είναι εδώ και απαιτεί συγκεκριμένες λύσεις. Μέσα στην πανδημία το φαινόμενο της σωματικής σεξουαλικής και ψυχολογικής βίας σε βάρος των γυναικών εξαιτίας του φύλου τους εξελίσσεται σε παράλληλη κοινωνική πανδημία. Ενώ τα σχετικά περιστατικά βλέπουν όλο και συχνότερα πλέον το φως της δημοσιότητας.

Ο ξυλοδαρμός 47χρονης γυναίκας στην Αργυρούπολη, αλλά επίσης και το τελευταίο «κρούσμα», η καταγγελία της 24χρονης γυναίκας στη Θεσσαλονίκη που όλοι ευχόμαστε να μην έχει και άλλες προεκτάσεις, σοκάρουν την ελληνική κοινωνία. Ας μη γελιόμαστε όμως, τα περιστατικά που γίνονται γνωστά είναι μεν πολυάριθμα, αλλά αποτελούν μονάχα την κορυφή του παγόβουνου της έμφυλης βίας.

Του παγόβουνου που σχηματίστηκε από τον φόβο των θυμάτων και την ατιμωρησία των θυτών, τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, το έλλειμμα παιδείας, αλλά και από τις θεσμικές αβελτηρίες της πολιτείας που φαίνεται ότι δεν διορθώνονται επαρκώς, κάτω μάλιστα και από το βάρος των εξελίξεων…

Και το διαπιστώνουμε αυτό κατ’ αρχάς από την απογοητευτική διστακτικότητα της κυβέρνησης αν όχι και την διπλοπροσωπία της απέναντι στην ανάγκη ριζικής αντιμετώπισης της γυναικοκτονίας δηλαδή, της πιο ακραίας μορφής έμφυλης βίας. Την αποτύπωσή της στον Ποινικό Κώδικα ζητά σύσσωμη η κοινωνία των πολιτών, το φεμινιστικό κίνημα, οι γυναικείες οργανώσεις, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κύριος Πλιώτας, και η κοινοβουλευτική ομάδα του Συριζα που με τροπολογία που κατέθεσε ο Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας το Νοέμβριο δεν την έκανε όμως δεκτή Κυρία Υπουργέ, η κυβέρνησή σας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να συμπεριληφθεί η έμφυλη βία ως έγκλημα στο Ενωσιακό δίκαιο. Η Ελληνική κυβέρνηση όμως αρνείται να το πράξει το εθνικό δίκαιο. Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτό που μας απομακρύνει από τις διεθνείς καλές πρακτικές και το θεσμικό πλαίσιο.

Αναφέρθηκε και η εισηγήτριά μας στην πλήρη και ουσιαστική εφαρμογή της σύμβασης Κωνσταντινούπολης που πρέπει να πούμε κιόλας κυρία Υπουργέ, ότι ενώ υπογράφτηκε το 2011 ο Σύριζα το 2018 την έφερε για κύρωση στη Βουλή. Επίσης, την εφαρμογή της σύμβασης 190 της διεθνούς οργάνωσης εργασίας για τη βία και την παρενόχληση στην εργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στα ερωτηματολόγια της gredia. Ωστόσο για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί λογοδοσία και αξιολόγηση. Εδώ χρειαζόμαστε απαντήσεις που η Έκθεση δεν μας δίνει. Και βέβαια κύρια Υπουργέ, δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεών της η χώρα μας οφείλει να μεριμνά για τη χορήγηση ασύλου στα σύνορα σε γυναίκες πρόσφυγες που υπέστησαν σεξουαλική βία είτε στις χώρες από τις οποίες έφυγαν είτε στη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Αλλά ας περάσουμε τώρα από τις διακρατικές και εθνικές υποχρεώσεις μας στις τοπικές. Γνωρίζουμε όλοι ότι ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών και της αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικός για την ενημέρωση επιμόρφωση ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και για την πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών έμφυλης βίας αφού αυτά συμβαίνουν συνήθως σε ένα περιορισμένο κοινωνικό και γεωγραφικό πλαίσιο.

Με το νόμο 4604/ 19 η κυβέρνηση του Σύριζα θέσπισε ένα σύγχρονο συνεκτικό και λειτουργικό δίκτυο σχετικών δομών με έμφαση στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης από τα αυτοτελή γραφεία ισότητας σε κάθε περιφέρεια μέχρι τις δημοτικές περιφερειακές επιτροπές ισότητας της ΚΕΘΥ. Πώς όμως επιβλέπει και ενθαρρύνει την ουσιαστική λειτουργία η συγκυβέρνηση; Πώς διασφαλίζει ότι δεν θα καταλήξουν διακοσμητικοί θεσμοί που λειτουργούν μόνο από το φιλότιμο των μελών τους ελλείψει πόρων και κρατικής υποστήριξης.

Σκοπεύετε να υιοθετήσετε την πρόταση του εθνικού συμβουλίου ισότητας να ενισχύονται οικονομικά από τους δήμους αλλά και συμβουλευτικά από εμπειρογνώμονες του… Και βέβαια με το 4604 συστάθηκαν επίσης στο πλαίσιο των δήμων οι πλέον αποτελεσματικές δομές πρόληψης και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας. Αναφέρομαι στα συμβουλευτικά κέντρα γυναικών και στους ξενώνες φιλοξενίας γυναικών θυμάτων έμφυλης Βίας και πολλαπλών διακρίσεων.

Αναγνωρίζει όμως η κυβέρνηση το σπουδαίο έργο που γίνεται σε αυτές τις δομές και θα τις στηρίξει ουσιαστικά; Θα προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω το έργο που άρχισε η κυβέρνηση του Σύριζα; Θα δημιουργήσει νέες για να ανταποκριθεί στις μεγάλες πλέον ανάγκες; Η απαξίωση της λειτουργίας τους, σχεδόν η μη λειτουργία τους θα έλεγα, και μάλιστα στην περίοδο της πανδημίας, συμπίπτει με τη διακυβέρνησή σας και αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα…

Επιτρέψτε μου, να αναφερθώ συγκεκριμένα στη Βοιωτία γιατί εκτιμώ ότι είναι ένα ανάλογο παράδειγμα του τι συμβαίνει γενικά στην περιφέρεια. Συμβουλευτικό κέντρο γυναικών θυμάτων βίας υπάρχει μόνο στο Δήμο Θηβαίων, ενώ σε ολόκληρη την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας λειτουργεί ένα μικρό κέντρο φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών στη Λαμία. Μεγάλοι δήμοι της περιφέρειάς μας στερούνται αυτών των απαραίτητων κοινωνικών δομών στελεχωμένων και εξειδικευμένων με προσωπικό, αλλά και τους αντίστοιχους πόρους. 

Τέλος, επείγουσα είναι και η ίδρυση πανελλαδικά γραφείων αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας στα αστυνομικά τμήματα που θα στελεχώνονται με εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό. Πριν από ένα μήνα περίπου κυρία Υπουργέ, επισκέφθηκα την Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας και συζήτησα με την ηγεσία αλλά και το σωματείο των αστυνομικών τα θέματα της ενδοοικογενειακής βίας τα οποία παρουσιάζουν δυστυχώς πολύ μεγάλη έξαρση κατά τη διάρκεια τώρα της πανδημίας . Η οργάνωση και αναβάθμιση των σχετικών υπηρεσιών στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα κρίνεται αναγκαία κυρία Υπουργέ.

Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω ξανά ότι οι ετήσιες Εκθέσεις είναι χρήσιμες και απαραίτητες για να καταγράφουν την κατάσταση αλλά κυρίως πρέπει να καταλήγουν σε συμπεράσματα τα οποία θα κατευθύνουν σε συγκεκριμένες πολιτικές. Πολιτικές με μετρήσιμους στόχους και μηχανισμούς ελέγχου. Μόνο τότε θα διαπιστώνουμε τη συμβολή μας και την συμβολή της πολιτείας στο μετριασμό και την εξάλειψη του προβλήματος. Διαφορετικά κύρια Υπουργέ επιτρέψτε μου να πω, πρόκειται για μία ακόμη επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα στην κοινωνία.

Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.»