ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΘωμάς Κιούσης: Παρατηρητής ή σύμμαχος η Ευρώπη στο μεταναστευτικό;

ΘΗΒΑ

#TAGS: ΘΩΜΑΣ ΚΙΟΥΣΗΣ 

Θωμάς Κιούσης: Παρατηρητής ή σύμμαχος η Ευρώπη στο μεταναστευτικό;

Θωμάς Κιούσης: Παρατηρητής ή σύμμαχος η Ευρώπη στο μεταναστευτικό;

Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2020

Γιώργος Πέππας

Η Γερμανία διστάζει να καταδικάσει ξεκάθαρα την Τουρκία για τον εκβιασμέ που ασκεί στο μεταναστευτικό. Το ΝΑΤΟ στην τελευταία του σύνοδο ήθελε να βγάλει ανακοινωθέν υποστήριξης στην Τουρκία για τον (άδικο) πόλεμο που διεξάγει στη Συρία. Η Ελλάδα με βέτο το απέτρεψε.

Για το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εισβάλει και βρίσκεται σε ξένη χώρα έχοντας καταστήσει κουρελόχαρτο τη Συνθήκη της Λωζάνης, τσιμουδιά.

Η συνθήκη ορίζει τα σύνορα όχι μόνον Ελλάδας-Τουρκίας αλλά και Τουρκίας -Συρίας τα οποία η Τουρκία έχει παραβιάσει βάναυσα με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας και τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

Εξόφθαλμα προσχηματική στάση, όλοι το ξέρουν. Επιδιώκει τη μονιμοποίηση και θυμίζει την εισβολή στην Κύπρο που έγινε και αυτή δήθεν για ειρηνικούς σκοπούς και κρατάει τώρα 45 χρόνια.

Οι μεγάλες χώρες στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, αντί να απαιτήσουν την άμεση απόσυρση των Τούρκων από τη Συρία και να καταδικάσουν τη νέα αιματοχυσία και μετανάστευση που προκαλούν έχοντας εισβάλει σε ξένο έδαφος υποστηρίζοντας μέχρι και τζιχαντιστές, ήθελαν να βγάλουν ομόφωνη ανακοίνωση στήριξής της.

Αρκεί να την πάρουν από την «αγκαλιά» της Ρωσίας και να την επαναφέρουν στο «σωστό» δρόμο, πουλώντας τα δικά τους συμβόλαια.

Το λες και εξευτελισμό ή και απόλυτο ξεγύμνωμα ως επανάληψη της ιστορίας για τη δύναμη των συμφερόντων.

Πολύ σωστό το βέτο που θέσαμε στο ΝΑΤΟ και δε βγήκε η κοινή ανακοίνωση. Ο κύριος φόβος των Ευρωπαίων είναι να μην κατακλυστούν από μετανάστες. Για τα ενεργειακά και άλλα θα βρουν λύση.

Διεθνείς συνθήκες, ευρωπαϊκή -επί της ουσίας - αλληλεγγύη και τα υπόλοιπα, είναι μέχρι τώρα ψιλά γράμματα.

Από αυτήν την υπόθεση θα δοκιμαστούν όλοι. Και η στάση τους θα είναι διδακτική. Θα τους δούμε και στο μεταναστευτικό – προσφυγικό με έργα όμως όχι λόγια.