ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΔριμύτατη κριτική του Γ. Μουλκιώτη για τον αναπτυξιακό νόμο

Δριμύτατη κριτική του Γ. Μουλκιώτη για τον αναπτυξιακό νόμο

Δριμύτατη κριτική του Γ. Μουλκιώτη για τον αναπτυξιακό νόμο

«Ο αναπτυξιακός νόμος που θεσμοθετεί η Νέα Δημοκρατία συνιστά κλειδάριθμο για την εξυπηρέτηση κυρίως στενών κομματικών και πολιτικών συμφερόντων»

Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2022

Γιώργος Πέππας

Ο Βουλευτής του νομού Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας του ΚΙΝΑΛ, κ. Γιώργος Μουλκιώτης, τοποθετήθηκε κατά τη συζήτηση του ν/σ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για το αναπτυξιακό, στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.

Ο κ. Μουλκιώτης τόνισε πως το το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης δεν εντάσσεται σε μια ενιαία εθνική στρατηγική, που να προκρίνει εθνικής προτεραιότητας κλάδους για ειδική ενίσχυση, ούτε δίνει έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς, οι οποίοι θα χαράξουν έναν νέο συγκεκριμένο προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας.

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μουλκιώτης σημείωσε ότι το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας:

  • Δεν προηγήθηκε ουσιαστικός απολογισμός του προηγούμενου Αναπτυξιακού Νόμου του 2016 και στερείται πραγματικών συνεργειών ανάμεσα στους πόρους του, με αυτούς του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και των υπολοίπων εθνικών σχεδίων, που μνημονεύονται σε αυτό καθώς και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
  • Δημιουργεί ένα απροσπέλαστο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πλέγμα ένταξης.
  • Αυξάνει το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος επένδυσης (πχ στις 250.000 από 150.000 για τις μικρές επιχειρήσεις και από 500.000 σε 1 εκατομμύριο για τις μεσαίες).
  • Οι μεσαίες επιχειρήσεις αποκλείονται από επιχορηγήσεις και λαμβάνουν μόνο φοροαπαλλαγές.
  • Περιορίζει τους δικαιούχους αποκλείοντας για παράδειγμα τις περισσότερες ατομικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων, τα μικρά μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα καθώς και πολλές επιχειρήσεις.
  • Λείπει το βασικό κριτήριο της προστιθέμενης αξίας στην παραγωγική ανάπτυξη της χώρας.
  • Λείπει το κοινωνικό κριτήριο για τις θέσεις απασχόλησης που οφείλει να δημιουργεί κάθε επένδυση.
  • Λείπουν τα κριτήρια στις περιφερειακές επενδύσεις, ώστε να ενισχυθούν οι υποβαθμισμένες περιοχές, με στοχευμένα και συγκεκριμένα αναπτυξιακά προγράμματα.

Μέσω τροπολογίας, με απευθείας ανάθεση, παρέχει τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με εξωτερικούς χρηματοοικονομικούς, νομικούς, επιστημονικούς ή τεχνικούς συμβούλους για την υλοποίηση της ανάπτυξης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, παραβιάζοντας τον νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις.

Οι ιδεοληψίες της Κυβέρνησης δεν της επιτρέπουν να αξιολογήσει και να αποδεχτεί τις ρεαλιστικές προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, για την βελτίωση του αναπτυξιακού νόμου, στην κατεύθυνση παροχής ευκαιριών και δυνατοτήτων για όλους, με ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο να διέπεται από κανόνες αντικειμενικότητας και διαφάνειας, αναφέρει ο κ. Μουλκιώτης.