ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτία«Κοινωνική» πολιτική Μητσοτάκη με θύματα τους συνταξιούχους*

«Κοινωνική» πολιτική Μητσοτάκη με θύματα τους συνταξιούχους*

«Κοινωνική» πολιτική Μητσοτάκη με θύματα τους συνταξιούχους*

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022

Γιώργος Πέππας

Στη δεινή κρίση που πλήττει τη χώρα διακυβεύονται, ίσως, πολλά περισσότερα απ’ ό,τι νομίζουμε. Την ώρα που περισσότερα από τρία εκατομμύρια Έλληνες βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος, το αποδομεί. Αντί να αντιμετωπίζει τους συνταξιούχους ως απόμαχους της εργασίας που δικαιούνται μια αξιοπρεπή διαβίωση, σε μια περίοδο πρωτοφανούς ακρίβειας, τους φέρνει σε ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία. Η μέχρι τώρα πολιτική που ασκεί χαρακτηρίζεται από την συνεχή περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης σε βάρος κυρίως των χαμηλοσυνταξιούχων.

Τα παραδείγματα σε σχέση με τον συνεχή εμπαιγμό και τα «ψίχουλα» που μοιράζει η Κυβέρνηση στους συνταξιούχους στους 30 μήνες διακυβέρνησής της, είναι πολλά. Στέρησε από 1,5 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους τα αναδρομικά από τις περικοπές των Δώρων και των επικουρικών συντάξεων του διαστήματος 2015-2016. Αντί για 800.000, όπως είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός τον Νοέμβριο 2021, μόλις 634.027 χαμηλοσυνταξιούχοι είδαν στους λογαριασμούς τους την οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ.

Νομοθέτησε δια των εγκυκλίων για να μειώσει τις συντάξεις των αναπήρων και τις συντάξεις χηρείας έως και 268,8 ευρώ για τις νέες συντάξεις που εκδίδονται από τον Ιανουάριο 2022, αδιαφορώντας ότι δημιουργεί νέες ανισότητες μεταξύ συνταξιούχων με ίδια δικαιώματα. Όχι μόνο δεν επέστρεψε τα αναδρομικά έντοκα, αλλά τα φορολογεί μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, προβλέποντας και πρόστιμα.

Συνεχίζει να εμπαίζει δεκάδες χιλιάδες «συνταξιούχους χωρίς σύνταξη» που για χρόνια μάταια περιμένουν την σύνταξή τους, ενώ μόλις το 15,1% των αιτούντων λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη και 14,3% προκαταβολή σύνταξης. Επίσης, περίπου 65.000 ασφαλισμένοι με παράλληλη ασφάλιση, βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής σχεδόν έξι μετά την ψήφιση του ν. 4387/2016 και 24 μήνες μετά την ψήφιση του ν. 4670/2020.

Καθυστερεί να καταθέσει στη Βουλή σχετική ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία εναρμόνισης των κανόνων συνταξιοδότησης και του ύψους των παροχών στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους λόγω αναπηρίας.

Εμείς το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στεκόμαστε αποφασιστικά απέναντι στην κοινωνική λαίλαπα που επιβάλλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δίνουμε τη μάχη μας μέσα και έξω από τη Βουλή για τους συμπολίτες μας, που αργά και σταθερά οδηγούνται στην κοινωνική περιθωριοποίηση. Επιμένουμε με τις προτάσεις μας για θεσμοθέτηση ενός μόνιμου Ελάχιστου Εγγυημένου μηνιαίου Εισοδήματος για τους συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ και ενεργοποίηση νέου ΕΚΑΣ, δηλαδή της διαφοράς μεταξύ της καταβαλλόμενης σύνταξης και του Ελάχιστου Μηνιαίου εισοδήματος συνταξιούχων, προκειμένου το μηνιαίο ποσό σύνταξης να μην είναι κατώτερο από αυτό.

Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ότι η παράταξή μας έχει στο επίκεντρο της πολιτικής του την Κοινωνική Ατζέντα. Όχι μόνο ως ένα λαϊκό κόμμα που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των λιγότερο προνομιούχων στρωμάτων, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα, θα φέρει επενδύσεις, θα δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, θα εξασφαλίσει την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό που δικαιούνται οι συνταξιούχοι.

Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει και η Κοινωνία ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο!

*Αρθρο Γιώργου Μουλκιώτη στην εβδομαδιαία εφημερίδα «60+ Η Εφημερίδα Όλων των Συνταξιούχων»

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι