ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΤέλος ταφής: Τάφος για Δήμο και πολίτες

ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ

#TAGS: Δήμος Θηβαίων  Ηλίας Τραμπάκουλος 

Τέλος ταφής: Τάφος για Δήμο και πολίτες

Τέλος ταφής: Τάφος για Δήμο και πολίτες

Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022

Γιώργος Πέππας

Κι έτσι ξαφνικά ένας νέος φόρος, ένα χαράτσι μπαίνει από την κυβέρνηση στους δήμους όλης της επικράτειας. «Τέλος ταφής» το ονομάζουν αλλά ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρόστιμο. Τιμωρούν τους δήμους για λάθη του υπουργείου και μάλιστα το ξεκινάνε από την 1η Ιανουαρίου του 2022. Οι Δήμοι όλης της χώρας οφείλουν να πληρώνουν για όσα σκουπίδια οδηγούν στις χωματερές, ένα πρόστιμο που ονομάζεται «τέλος ταφής»! Το τέλος, αυτό, έχει οριστεί στα 20€ για το 2022, στα 25 € για το 2023, στα 30€ για το 2024 και πάει λέγοντας, για κάθε τόνο σκουπιδιών που οδηγείται στη χωματερή. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Θηβαίων, που ετησίως θάβει 8.500 τόνους, θα πρέπει να πληρώσει φέτος πρόστιμο ύψους 170.000€.

Σε συνέντευξή του στο STAR Κεντρικής Ελλάδας («ΣΤΕΡΕΑ ΛΟΓΙΑ» του Θ. Μερτζάνη , 18 Ιαν. 2022) ο δήμαρχος Θηβαίων δήλωσε χαρακτηριστικά: « Ο Δήμος Θηβαίων θα κληθεί να καταβάλει στα τέλη Οκτωβρίου 2022 το ποσό των 160.000 ευρώ, ένα ποσό τεράστιο, ειδικά εάν συνυπολογίσει κανείς και την αύξηση του ενεργειακού κόστους, το οποίο δεν επηρεάζει μόνο τα νοικοκυριά αλλά και τους δήμους.»

Πιάνοντας από αυτό το σημείο το νήμα τίθεται το ερώτημα αν μπορεί η αυτοδιοίκηση και οι πολίτες ν΄ αντέξουν ένα νέο χαράτσι. Πληρώνουμε τα δημοτικά τέλη που αφορούν την αποκομιδή των απορριμμάτων. Μήπως αυτό σημαίνει ότι ο μόνος τρόπος για να πληρωθούν αυτά τα χρήματα είναι αύξηση των δημοτικών τελών; Είναι κάτι που εμείς το αποκλείουμε κατηγορηματικά και θα παλέψουμε για την κατάργηση ή την αναστολή εφαρμογής του.

 Δεν πρέπει να μπούμε σε αυτή την κυβερνητική λογική. Ήδη η αναπτυξιακή πορεία του Δήμου μας είναι από ελάχιστη έως μικρή. Αν αρχίσουμε να πληρώνουμε κάθε χρόνο και πρόστιμο η παρακμή και η φθίνουσα πορεία του δήμου μας είναι προδιαγεγραμμένη.

Είναι αλήθεια ότι το «τέλος ταφής» είναι μια ευρωπαϊκή τακτική που τιμωρεί αυτούς που θάβουν τα σκουπίδια τους και δεν κάνουν ανακύκλωση. Η Ε.Ε. ζητάει την επιβολή του ως μέτρο προστασίας του περιβάλλοντος και μέχρι εδώ συμφωνούμε κι εμείς.

Για να φτάσουμε όμως σ΄ αυτό, πρέπει πρώτα να υποστηριχθούν οι Δήμοι για να κάνουν ανακύκλωση. Χρόνια ζητάμε να εγκρίνουν προσλήψεις προσωπικού, να μας δώσουν μπλε κάδους και απορριμματοφόρα και «πέφτουμε σε τοίχο». Ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η προσπάθεια συλλογής των σύμμεικτων με τους καφέ κάδους . Όλα αυτά απαιτούν χρόνια για να φτάσουν σε κάθε χωριό , σε κάθε γειτονιά.

Θέλει περισσό θράσος να επιβάλλεις πρόστιμο ως πολιτεία όταν η κύρια ευθύνη είναι δική σου. Πού είναι οι υποδομές που χρειάζεται η τοπική αυτοδιοίκηση για ένα τόσο μεγάλο έργο; Πού είναι η εκστρατεία ενημέρωσης του πολίτη για να καταλάβουν όλοι την αναγκαιότητα αλλά και τα μεγάλα πλεονεκτήματα της ανακύκλωσης;    

Κύριοι υπουργοί της κυβέρνησης δεν μπορούμε εμείς να πληρώνουμε για όσα εσείς δεν κάνετε στην ώρα τους και φυσικά, δεν μπορούμε να είμαστε παθητικοί δέκτες, όσων εσείς δεν λύνετε.

Περιμένουμε αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από τον δήμαρχό μας και τη δημοτική αρχή. Έχει κατανοηθεί το ζήτημα και οι ευθύνες καθώς και το ποσό που θα επιβαρυνθεί ο δήμος μας, αν ισχύσει η νομοθετική ρύθμιση. Να μην το προσπεράσουμε κι αυτό στο πλαίσιο στήριξης της «δικής μας κυβέρνησης και της … άριστης διαχείρισης». Μία αναβολή για δύο τουλάχιστον χρόνια θα ήταν ένα πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

ΤΡΑΜΠΑΚΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ

Δημ. Σύμβουλος Δήμου Θηβαίων

Επικεφαλής «Δημοτικής Συνεργασίας Ευθύνης»

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι