ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΔριμύτατη κριτική της Γ. Πούλου στη Κυβέρνηση για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους εργαζόμενους ΟΤΑ

Δριμύτατη κριτική της Γ. Πούλου στη Κυβέρνηση για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους εργαζόμενους ΟΤΑ

Δριμύτατη κριτική της Γ. Πούλου στη Κυβέρνηση για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους εργαζόμενους ΟΤΑ

««Μαχαίρι» βάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση!»

Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022

Γιώργος Πέππας

Η Βουλευτής του νομού Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιώτα Πούλου, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων, προς τον Υπ. Εσωτερικών, κ. Βορίδη, τον Υπ. Εργασίας, κ. Χατζηδάκη, και τον Υπ. Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, στην οποία αναφέρθηκε στις περικοπές της Κυβέρνησης στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζομένους των ΟΤΑ.

Η κ. Πούλου σε ανακοίνωση που εξέδωσε εξαπέλυσε δριμύτατη κριτική προς τη Κυβέρνηση της Ν.Δ., σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Με Ερώτηση που κατέθεσα προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας, και Οικονομικών, και συνυπέγραψαν 43 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έφερα στη Βουλή το ζήτημα των προκλητικών περικοπών που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που για ορισμένους φτάνει μέχρι και στην κατάργησή του!  

Σε μια περίοδο που το πρωτοφανές «τσουνάμι» ακρίβειας ξετινάζει τα νοικοκυριά, η κυβέρνηση ετοιμάζει τον μηδενισμό του επιδόματος για 15.300 εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και σημαντική περικοπή του για δεκάδες χιλιάδες άλλους, με μεγάλους «χαμένους» τους εργαζόμενους στους Δήμους της χώρας…

Χωρίς να τεκμηριώνει τον απαράδεκτο σχεδιασμό της σε καμία επιστημονική μελέτη για τους πραγματικούς κινδύνους των συνθηκών εργασίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «τσεκουρώνει» πάνω από το 50% του επιδόματος για πολλές κατηγορίες εργαζομένων στους Δήμους, για τις καθαρίστριες των σχολείων, τους επόπτες καθαριότητας, τους εργάτες, τους οικοδόμους, τους τεχνίτες, τους υδραυλικούς, τους εργάτες κήπου, τους δενδροκηπουρούς – δενδροκόμους, τους κηπουρούς κ.α.

Οι συνδικαλιστικοί φορείς, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΠΟΠ-ΟΤΑ, η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΕ, και όλοι οι εργαζόμενοι που βλέπουν με απόγνωση το εισόδημά τους να εξανεμίζεται μέρα με τη μέρα, αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και ζητούν την απόσυρσή τους!

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συντάσσεται με τον αγώνα των εργαζομένων και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει την επίθεση στο εισόδημά τους!»


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Εσωτερικών,

Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής,

Οικονομικών

Θέμα: «Απαράδεκτες περικοπές και εξαιρέσεις από το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ»

Η Διυπουργική Επιτροπή γνωμοδότησης, που συστάθηκε με την αριθ. 2/14511/0004/12.03.2018 (ΑΔΑ 728ΖΗ-Μ3Ξ) Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπως αυτή τροποποιήθηκε με τις αριθ. 2/56353/0004/22.11.2018 (ΑΔΑ: 63ΓΑΗ-Α-0) και 35114 ΕΞ 202011.4.2020 (ΦΕΚ 323, Υ.Ο.Δ.Δ), για την «Μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας», ολοκλήρωσε τις εργασίες της και παρέδωσε το σχετικό πόρισμα, το οποίο διαβιβάστηκε στις 18/1/2022 στην Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) και στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ). Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 18 του ν. 4354/2015, θα έπρεπε ήδη να έχει προχωρήσει η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, μέσω της οποίας προσδιορίζονται οι δικαιούχοι, το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος, λαμβάνοντας υπόψιν την Γνωμοδότηση της Επιτροπής.  

Η Γνωμοδότηση περιλαμβάνει δύο σενάρια μεταρρύθμισης του υφιστάμενου καθεστώτος. Σύμφωνα με το 1ο σενάριο, οι κατηγορίες μειώνονται από πέντε σε τρεις (με αντίστοιχα ύψη επιδόματος: 70, 100, 170 ευρώ), ενώ σύμφωνα με το 2ο σενάριο, οι κατηγορίες μειώνονται από πέντε σε τέσσερις (με αντίστοιχα ύψη επιδόματος: 70, 100, 150, 180 ευρώ). Ωστόσο, σύμφωνα και με τα δύο σενάρια που περιλαμβάνονται στη Γνωμοδότηση, το επίδομα μηδενίζεται για 15.300 εργαζόμενους και περικόπτεται για δεκάδες χιλιάδες άλλους, σε ολόκληρο το φάσμα των υπηρεσιών του Δημοσίου. 

Όπως προκύπτει, όμως, από την εξέταση των σχετικών πινάκων με τις ειδικότητες των δικαιούχων, οι μεγάλοι «χαμένοι» του νέου πλαισίου θα είναι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Συγκεκριμένα, για ορισμένες ειδικότητες από τους σημερινούς δικαιούχους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν προβλέπεται καν χορήγηση του επιδόματος, ενώ για την πλειοψηφία προτείνεται μείωση άνω του 50%, με υποβίβαση των ειδικοτήτων τους σε οικονομικά υποδεέστερη κατηγορία. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, είναι η σφοδρή αντίδραση της ΠΟΕ – ΟΤΑ και της ΠΟΠ – ΟΤΑ, με ανακοινώσεις και δυναμικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 18/2/2022.  

Ειδικότερα, στην κατηγορία Α, δηλαδή στους δικαιούχους του ανώτατου ύψους του επιδόματος, φαίνεται να βρίσκονται πλέον μόνο οι ειδικότητες που έχουν σχέση με την αποκομιδή των απορριμμάτων, την αποχέτευση και τα νεκροταφεία (δηλαδή, οδηγοί και εργάτες απορριμματοφόρων, οδοκαθαριστές, τεχνίτες και εργάτες αποχέτευσης, εργάτες ταφής – εκταφής κ.λπ.). Οι υπόλοιπες ειδικότητες υποβαθμίζονται στις οικονομικά υποδεέστερες κατηγορίες, με σημαντική περικοπή του επιδόματος που λαμβάνουν σήμερα, ή το χάνουν εντελώς. Συγκεκριμένα, μια σειρά ειδικότητες, όπως προσωπικό καθαριότητας σχολικών κτηρίων, επόπτες καθαριότητας, εργάτες οικοδόμοι, βοηθοί τεχνίτη υδραυλικού, εργάτες κήπου, δενδροκηπουροί – δενδροκόμοι, κηπουροί, κατατάσσονται στην κατηγορία Γ (70 ευρώ) από την Α (150 ευρώ σήμερα). Επίσης, στους μη δικαιούχους κατατάσσονται πλέον οι Επιστάτες και Επόπτες Καθαριότητας – Πρασίνου, οι οποίοι με το ισχύον καθεστώς ανήκουν στην κατηγορία Α (150 ευρώ).

Ωστόσο, φαίνεται ότι η ανωτέρω κατάταξη δεν τεκμηριώνεται σε επιστημονικές μελέτες εκτίμησης κινδύνου των πραγματικών συνθηκών εργασίας στους ΟΤΑ, αλλά προέκυψε μόνο κατόπιν επεξεργασίας της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας, καθώς και της σχετικής «βιβλιογραφίας». Όπως η ίδια η Επιτροπή αναφέρει στο κείμενο της Γνωμοδότησης, διαπιστώνεται «σχεδόν παντελής έλλειψη στοιχείων, μετρήσεων και δεδομένων, που αφορούν τη νοσηρότητα και την εν γένει επικινδυνότητα στους χώρους / κλάδους / ειδικότητες του δημόσιου τομέα» (σελ. 4), ενώ ακόμη και η «επιστημονική / τεχνική βιβλιογραφία σε Θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΛΕ) […] στη χώρα μας δεν εμφανίζεται ιδιαιτέρως πλούσια» (σελ. 5). Επίσης, αναφέρει ότι χρησιμοποιήθηκαν ορισμένες «Κλαδικές Μελέτες (Κλαδικές εκτιμήσεις κινδύνου) [που] συνδέουν παρόμοιους χώρους, διαδικασίες ή εργαζόμενους σε ίδιους χώρους σε διάφορες εταιρίες ενός κλάδου με την επικινδυνότητα», οι οποίες όμως δεν αφορούν τους ΟΤΑ ή τον δημόσιο τομέα γενικότερα, αφού «οι διαθέσιμες 10 κλαδικές μελέτες στην Ελλάδα (αυτές του ΕΠ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.) αφορούσαν σε μεγάλο βαθμό βιομηχανικούς κλάδους του ιδιωτικού τομέα» (σελ. 6).

Στο πλαίσιο αυτό, οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων στους ΟΤΑ υποστηρίζουν ότι το νέο πλαίσιο οδηγεί σε νέα μείωση των αποδοχών τους, την στιγμή μάλιστα που το κύμα της ακρίβειας σε ενέργεια, καύσιμα και καταναλωτικά είδη εξανεμίζει το εισόδημα των νοικοκυριών. Ταυτόχρονα, η Γνωμοδότηση μαρτυρά πλήρη άγνοια των πραγματικών συνθηκών εργασίας που επικρατούν συνολικά στις υπηρεσίες των υποστελεχωμένων ΟΤΑ, ενώ δεν εξασφαλίζει λύσεις σε βασικά προβλήματα ασφάλειας των εργαζομένων, όπως είναι η ανεπαρκής και μη συστηματική παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) στους δικαιούχους, αλλά και οι κίνδυνοι που προέρχονται από τη χρήση του πεπαλαιωμένου και κακοσυντηρημένου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Επειδή οι περικοπές στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας συρρικνώνουν ακόμη περισσότερο το πενιχρό εισόδημα δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στους ΟΤΑ και μάλιστα μέσα σε συνθήκες γενικότερης οικονομικής «ασφυξίας». 

Επειδή εντοπίζεται από την ίδια την Επιτροπή αξιοσημείωτη έλλειψη στοιχείων, μετρήσεων και δεδομένων, που αφορούν τη νοσηρότητα και την εν γένει επικινδυνότητα στους εργασιακούς χώρους, τους κλάδους και τις ειδικότητες του δημόσιου τομέα, επομένως και στους ΟΤΑ, με αποτέλεσμα να καθίστανται αμφίβολα και μαχητά τα κριτήρια μείωσης του επιδόματος ή αποκλεισμού από αυτό. 

Επειδή καθυστερεί η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ για τον καθορισμό του επιδόματος, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η αγωνία των εργαζομένων στους ΟΤΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα.                                                           

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:      

1) Σχεδιάζουν την περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ ή και την πλήρη εξαίρεσή τους από αυτό;

2) Ποια είναι τα κριτήρια που χρησιμοποίησε η Διυπουργική Επιτροπή για την περικοπή του επιδόματος ή την εξαίρεση μεγάλου αριθμού των εργαζομένων στους ΟΤΑ από αυτό, και ποια δεδομένα έλαβε υπόψιν της για την βαθμολόγηση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι εν λόγω εργαζόμενοι;

3) Ζητήθηκε από τους συλλογικούς φορείς των εργαζομένων στους ΟΤΑ να προσκομίσουν στοιχεία σχετικά με τους παράγοντες νοσηρότητας και επικινδυνότητας στους χώρους εργασίας, δεδομένου ότι μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε πλήρης και συστηματική καταγραφή ούτε των εργατικών ατυχημάτων, ούτε των ασθενειών στους εργαζόμενους του κλάδου;

4) Υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο γενικότερης περικοπής των επιδομάτων που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και γενικότερα στον δημόσιο τομέα;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Πούλου Γιώτα

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαγενά Aννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ηγουμενίδης Νικόλαος 

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρά (Χαρούλα)

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπουρνούς Ιωάννης

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χαρίτσης Αλέξης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι