ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΑνάλυση: Η Ουκρανία ζητά να ενταχθεί στην Ε.Ε.

Ανάλυση: Η Ουκρανία ζητά να ενταχθεί στην Ε.Ε.

Ανάλυση: Η Ουκρανία ζητά να ενταχθεί στην Ε.Ε.

Τρίτη, 1 Μαρτίου 2022

Γιώργος Πέππας

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κατέθεσε επίσημη αίτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι το οποίο πολλά υψηλόβαθμά στελέχη της Ένωσης υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη χαρά και εθνουσιασμό.

Παρά το γεγονός πως ο πόλεμος στην Ουκρανία ακόμη μαίνεται, και δεν είναι ξεκάθαρο το αποτέλεσμά του, η φιλο-δυτική στάση της Ουκρανίας ενδέχεται να αλλάξει στο μέλλον. Η οικονομίας της Ουκρανία, η οποία βρίσκεται υπό κατάρρευση, είναι άρρηκτα συνδεδένη με την Ρωσία, η οποία έχει ξεκαθαρίσει την τελευταία δεκαετία πως οποιαδήποτε επέκταση τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ε.Ε. στην Γεωργία και την Ουκρανία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για αυτούς. Επομένως η ένταξη την Ουκρανίας στην Ε.Ε. θα «σφραγίσει» μόνιμα την εχθρικότητα ανάμεσα στη Δύση και την Ρωσία, η οποία παραμένει μια από τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής μας.

Αλλά πέραν των παραπάνω, τι ακριβώς θα προσφέρει η ένταξη αυτής της χώρας στην Ε.Ε., πέραν από τεράστια προβλήματα, αλλά και τεράστιο κόστος; Ακόμη και αν οι Ουκρανοί καταφέρουν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους, και συνεχιστεί η φιλο-δυτική στάση τους, η Ρωσία θα έχει καταστρέψει ένα τεράστιο μέρος τόσο της οικονομίας της χώρας όσο και των υποδομών της, με απόρροια οι Ευρωπαϊκή Ένωση, ήτοι η Γερμανία ως επί το πλείστον, να δαπανήσει δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια μονάχα για να επιστρέψει η Ουκρανία στην προ-πολεμική της κατάσταση.

Στην πραγματικότητα το μόνο που θα προσφέρει αυτή η επέκταση, ακόμη και αν έρθει πολλά χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, θα είναι περισσότερα προβλήματα για μια ένωση που ήδη μαστίζεται από μυριάδες μείζονα θέματα. Η ένταξη μιας ακόμη χώρας με οικονομικά προβλήματα, θα μειώσει τα κονδύλια που λαμβάνουν οι χώρες της Ε.Ε.. Ακόμη, ποιος μας εγγυάται πως στο μέλλον δεν θα βρεθεί στην εξουσία της Ουκρανίας μια φιλο-ρωσική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση η οποία θα έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο, που θα έχει πρόσβαση σε όλες τις συνομιλίες, σε όλες τις διαπραγματέυσεις και όλες τις συναντήσεις των εταίρων;

Σε μια εποχή που η Ευρώπη χάνει διαρκώς την επιρροή της, όπου η οικονομική στασιμότητα πλήττει όλα τα κράτη, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι μια χώρα η οποία θα δημιουργεί προβλήματα και θα αποτελεί το μήλον της Έριδος ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Ρωσία.

Γίνεται ξεκάθαρο πως μια τέτοια πολιτική δημιουργεί μονάχα προβλήματα για την Ένωση, ergo οι πολιτικοί μας ηγέτες σπεύδουν ολοταχώς να την υλοποιήσουν. Αποδεικνύεται πως η πτώση της Ευρώπης, οικονομικά και πολιτικά, είναι αρμόζουσα των περιστάσεων μας.

Γιώργος Πέππας, πολιτικός επιστήμονας

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι