ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΓιώργος Πέππας: Ο κίνδυνος μιας Ρωσικής ήττας

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

#TAGS: Γιώργος Πέππας 

Γιώργος Πέππας: Ο κίνδυνος μιας Ρωσικής ήττας

Γιώργος Πέππας: Ο κίνδυνος μιας Ρωσικής ήττας

Αν η Ρωσία αρχίσει να χάνει αυτόν τον πόλεμο «Θα φέρουν τα μεγάλα όπλα, θα μετατρέψουν μέρη όπως το Κίεβο και άλλες πόλεις στην Ουκρανία σε συντρίμμια»

Σάββατο, 5 Μαρτίου 2022

Γιώργος Πέππας

Ο πόλεμος ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία βρίσκεται στο επίκεντρο όλου του πλανήτη, ο οποίος περιμένει με κομμένη την ανάσα τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και το αποτέλεσμα αυτού του πολέμου.

Η Δύση και το ΝΑΤΟ ξεκαθαρίζουν διαρκώς πως δεν πρόκειται να εμπλακούν στρατιωτικά σε αυτόν τον πόλεμο, όμως θα στηρίξουν την Ουκρανία, παρέχοντας όπλα και ασκώντας πίεση, πολιτική και οικονομική, στην Ρωσία. Αυτό που φαίνεται πως ευελπιστούν πολλοί στη Δύση είναι πως αν ενισχυθούν αρκετά οι Ουκρανοί ενδέχεται να καταφέρουν να αντικρούσουν την Ρωσική εισβολή και ίσως να ηττηθεί ο Πούτιν, όμως ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης, κ. John Mearsheimer, έδωσε μια διαφορετική οπτική αναφορικά με το ενδεχόμενο μιας Ρωσικής ήττας.

Χαρακτηριστικά επισήμανε πως, σε αντίθεση με όσα πιστεύουν πολλοί στη Δύση, η Ρωσία δεν πρόκειται να τα παρατήσει αν συναντήσει έντονη αντίσταση, δεν πρόκειται να συνθηκολογήσει. Αντιθέτως ο κ. Mearsheimer επισημαίνει πως το 2008, όταν το ΝΑΤΟ καλώσόρισε την ένταξη της Ουκρανίας και την Γεωργίας, η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι η ένταξη της Ουκρανίας στη Δύση αποτελεί υπαρξιακή απειλή για αυτήν, σημειώνοντας στη συνέχεια πως μια ήττα τους Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ένα ακόμη χειρότερο σενάριο για τους Ρώσους, (σ.σ. καθώς θα έχουν ηττηθεί στρατιωτικά, η οικονομία τους θα έχει καταστραφεί δίχως να πετύχουν τον στόχο τους ενώ η Ουκρανία θα ενταχθεί πλήρως στη Δύση).

Επομένως οι Ρώσοι δεν πρόκειται να τα παρατήσουν, δεν πρόκειται να συνθηκολογήσουν, αλλά θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να καταστρέψουν την Ουκρανία. «Θα φέρουν τα μεγάλα όπλα, θα μετατρέψουν μέρη όπως το Κίεβο και άλλες πόλεις στην Ουκρανία σε συντρίμμια (...) Ξέρεις τι έγινε στον δεύτερο παγκόσμιο όταν οι ΗΠΑ ήρθαν αντιμέτωπες με την προοπιτκή να αναγκαστούν να εισβάλουν στα κεντρικά νησία της Ιαπωνίας στις αρχές του 1945; Η ιδέα της εισβολής των κεντρικών νησιών της Ιαπωνίας μετά από το τι έγινε στην Iwo Jima και αργότερα στην Okinawa, μας τρόμαξε πραγματικά. Οπότε ξέρεις τι κάναμε; Αποφασίσαμε να κάψουμε ολοκληρωτικά Ιαπωνικές πόλεις, ξεκινώντας στις 10 Μαρτίου 1945. Σκοτώσαμε περισσότερους ανθρώπους την πρώτη μέρα που βομβαρδίσαμε το Τόκιο από ότι σκοτώσαμε στη Χιροσίμα ή το Ναγκασάκι. Και συστηματικά καίγαμε ολοκληρωτικά Ιαπωνικές πόλεις γιατί δεν θέλαμε να εισβάλουμε τα κεντρικά νησιά της Ιαπωνίας.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής στην Committee for the Republic.

Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο, σύμφωνα με τον κ. Mearsheimer, πως αν αρχίσει να χάνει η Ρωσία, θα αρχίσει να απελπίζεται, και όσο πιο απελπισμένη είναι, τόσο πιο επικίνδυνη θα γίνει. Η Ρωσία έχει τοποθετήσει τα πυρηνικά της όπλα σε ύψιστο συναγερμό, στέλνωντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Δύση για το πόσο σοβαρά βλέπουν αυτόν τον πόλεμο. Θα πρέπει να σκεφτούν πολύ σοβαρά, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στο ΝΑΤΟ, το τι ακριβώς επιδιώκουν να πετύχουν με την στήριξη της Ουκρανίας, και εμείς, οι απλοί πολίτες, να συνειδητοποιήσουμε πως ο πραγματικός κίνδυνος για την Δύση έγκειται στην ήττα της Ρωσίας, όχι στη νίκη. Μια απελπισμένη Ρωσία, είναι μια επικίνδυνη Ρωσία, η οποία θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, κάτι που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πλήρως στη Δύση. 

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι