ΑρχικήΈνθεταΨυχαγωγίαH. P. Lovecraft: In memoriam

H. P. Lovecraft: In memoriam

H. P. Lovecraft: In memoriam

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τυρινόπουλος

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022

Γιώργος Πέππας

O Howard Phillips Lovecraft γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου του 1890 στο Πρόβιντενς των ΗΠΑ. Στα 46 χρόνια της ζωής του ήρθε αντιμέτωπος με ασθένειες που χτύπησαν πρώτα τον πατέρα του και την μητέρα του και μετέπειτα τον ίδιο1. Ο «αόρατος εχθρός» αρχικά του στέρησε τον πατέρα του ο οποίος νοσηλεύτηκε με ψυχωτικό επεισόδιο στο νοσοκομείο και πέθανε όταν ο Howard ήταν μόλις τριών ετών. Ζώντας με την μητέρα του, ο «αόρατος εχθρός» του συνέχιζε να τον καταδιώκει με την κατ’ οίκον εκπαίδευση του και την υπερπροστατευτικότητα της μητέρας του η οποία τελικώς κατέληξε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε με νευρικό κλονισμό μην μπορώντας να συνέλθει από τον θάνατο του συζύγου της.  

Ο Lovecraft, φιλάσθενος και αυτός σε όλη του την ζωή, χωρίς πολλές κοινωνικές συναναστροφές (σε όλη του την ζωή επικοινωνούσε με επιστολές)2 ήταν από μικρός ανήσυχος και σε συνδυασμό με την περιέργεια του για γνώση περνούσε αρκετές ώρες διαβάζοντας βιβλία από την βιβλιοθήκη του παππού του, έργα τα οποία χάραξαν την προσωπικότητα του και καλλιέργησαν το «σκοτάδι» του. Χίλιες και μία νύχτες, Τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο και ,φυσικά, έργα των Edgar Allan Poe και Dunsany.

Ζώντας με εφιάλτες και αρκετούς νευρικούς κλονισμούς μέσα στην φτώχεια, καθώς δεν κατάφερε ποτέ να συντηρηθεί οικονομικά από τα έργα του, δημιούργησε ένα σύμπαν ύπαρξης του «αόρατου εχθρού» του, στα πλαίσια του κοσμικού τρόμου όπου η ζωή του ανθρώπου είναι ασήμαντη και οι φρίκες που ζουν κοιμώμενες σε αυτό, έχουν όνομα και τοποθεσίες επιρροής και στην ίδια Γη που ζούμε και εμείς.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

“The world is indeed comic, but the joke is on mankind.”

Η φαντασία και η ταραγμένη του ύπαρξη δημιούργησαν τον Cthulhu (τον γνωστότερο από τους Old Ones), μία κοσμική οντότητα που κοιμάται παγιδευμένος στην βυθισμένη πολιτεία της R'lyeh στον Νότιο Ειρηνικό ωκεανό και μία μέρα θα ξυπνήσει, όπως ξαφνικά ξυπνούσαν και οι κρίσεις του δημιουργού του ("…In his house at R'lyeh, dead Cthulhu waits dreaming…").

Πολλά φρικιαστικά κοσμικά όντα ξεπήδησαν από το μυαλό του τα οποία χρειάστηκαν τις δικές τους ιστορίες και ο Lovecraft προσέφερε σημαντικό αριθμό από αυτές. Θα μπορούσαμε να προτείνουμε εδώ έναν μεγάλο αριθμό ιστοριών για τον αναγνώστη αλλά εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν συνολικά σε εκδοτικούς οίκους (οι ιστορίες αποτελούνται από 5 έως και 200 σελίδες) θα προτιμήσουμε να αφήσουμε την εξερεύνηση σε αυτόν.

Στο σημείωμα αυτό δεν θα σχολιαστούν οι πολιτικές και θρησκευτικές απόψεις του συγγραφέα καθώς πιστεύουμε πως η κάθε εποχή έχει τις δικές της προσλαμβάνουσες και ο σκοπός του κειμένου δεν είναι αυτός, αλλά η διαχρονική αξία του έργου του Lovecraft. Ο χρόνος άλλωστε, στον κόσμο του Lovecraft, έχει καταλυτική επίδραση στον άνθρωπο και ταυτόχρονα διαφορετική στα κοσμικά όντα για τα οποία η ανθρωπότητα δεν γνωρίζει την παρουσία τους αν και εκείνα καθόρισαν την ύπαρξη της (The Shadow Out of Time).

Ο Howard Phillips Lovecraft, ο μεγαλύτερος συγγραφές φανταστικής λογοτεχνίας τρόμου, πέθανε στο Πρόβιντενς στις 15 Μαρτίου του 1937 αφήνοντας πίσω ένα σύμπαν το οποίο αναγνωρίστηκε μετά τον θάνατο του και ενέπνευσε επόμενους συγγραφείς, ταινίες, videogames, μουσικούς (Η.P. Lovecraft – aρκετά ενδιαφέρουσα μπάντα με το όνομα του ίδιου του συγγραφέα). Η σύντομη αναφοράς μας σε αυτόν, επιλέχθηκε να δημοσιευθεί την ημέρα του θανάτου ως ένας μικρός φόρος τιμής.

Το σύντομο αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί με την ειλικρινή ερώτηση μας εάν ο Lovecraft δημιούργησε το σύμπαν του για να αντιμετωπίσει «αόρατο εχθρό» του ονοματίζοντας και βαφτίζοντας τον ή αν το έργο προέκυψε ως απόρροια της συνεχούς πάλης του με αυτόν.

Την απάντηση ίσως μας την δίνει ο ίδιος:

“Almost nobody dances sober, unless they happen to be insane.”

Πηγές:

1.1.https://www.theguardian.com/books/2014/aug/20/ten-things-you-should-know-about-hp-lovecraft

2.https://www.hplhs.org/voluminous.php

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι