ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΕπίσκεψη στην ΕΑΒ πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Επίσκεψη στην ΕΑΒ πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Επίσκεψη στην ΕΑΒ πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Στη κάμερα του radiothiva.gr μίλησε τόσο ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος όσο και η κ. Γιώτα Πούλου

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022

Γιώργος Πέππας

Επίσκεψη στην ΕΑΒ πραγματοποίησε την Τετάρτη 15 Μαρτίου, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ενημερωθούν από τους εργαζόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στη κάμερα του radiothiva.gr μίλησε τόσο ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος είναι γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όσο και η κ. Γιώτα Πούλου, Βουλευτής του νομού Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Συγκεκριμένα ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως συνομίλησε το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόσο με την διοίκηση όσο και με τους εργαζόμενους, τονίζοντας ότι «αυτό που είναι το συμπέρασμα των συναντήσεων μας είναι ότι ενώ η ΕΑΒ έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες και πολύ μεγάλες προοπτικές αυτές δεν μπορούν να ξεδιπλωθούν και δεν μπορεί η εταιρεία να ευδοκιμήσει ακριβώς εξ αιτίας της απαξίωσης από την μεριά της Κυβέρνησης τόσο του εργατικού δυναμικού όσο και των προοπτικών της εταιρείας, και με αυτή την έννοια εμείς βρισκόμαστε πλάι στους εργαζόμενους και στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, με στόχο ακριβώς την αξιοποίηση των προοπτικών και της δυναμικής της με στόχο την ενίσχυση του προσωπικού της, με στόχο την εργασιακή ασφάλεια και την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων, νομοθετικών και άλλων για την μισθολογική ενίσχυση των εργαζομένων στην ΕΑΒ. Η λογική της αδιαφάνειας, η λογική της μετοπικής αντιπαράθεσης με τους εργαζόμενους, αλλά και η λογική της απαξίωσης της εταιρείας από τους αρμόδιους Υπουργούς, είτε το Υπ. Οικονομικών, είτε το Υπ. Ανάπτυξης, το Υπ. Εθνικής Αμυνας, θα μας βρει απέναντι με όλες τις θεσμικές και άλλες πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν το επόμενο διάστημα.»

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Όσο αφορά το ενδεχόμενο η ΕΑΒ να ακολουθήσει την τύχη της ΛΑΡΚΟ, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε πως: «Φαίνεται ότι η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδια για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, πράγμα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με τις δυνατότητες της εταιρείας όσο και με το γεγονός ότι αυτή πρέπει να παραμείνει δημόσια επιχείρηση καθώς εξαρτάται από την ΕΑΒ η ασφάλεια και η άμυνα της χώρας. Με αυτή την έννοια ανησυχούμε πάρα πολύ, αυτή την αγωνία εκφράσαμε και στη διοίκηση και στο σωματείο των εργαζομένων και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε η ΕΑΒ να παραμείνει δημόσια, ανοιχτή, λειτουργική και να μπορέσει να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες και τις προοπτικές που διανοίγονται σε αυτήν μετά και από τις συμφωνίες που κατάφερε να εξασφαλίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς φαίνεται ότι η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι αυξάνει τους προϋπολογισμούς για την άμυνα της χώρας, δεν διασφαλίζει κανένα επιπλέον πρόγραμμα για την ελληνική αμυντική βιομηχανία και αυτό είναι κάτι που το έχουμε επισημάνει τόσο στη Βουλή όσο και με όλους τους άλλους διαθέσιμους τρόπους και κάτι που επισημάναμε και στη συνάντηση τόσο με το σωματείο όσο και με την διοίκηση της εταιρείας.»

Με τη σειρά της η Βουλευτής του νομού Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιώτα Πούλου, ανέφερε πως αυτή ήταν η πολλοστή φορά που πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην ΕΑΒ από κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας «η ΕΑΒ μπορεί να σταθεί ως μια κερδοφόρα και αναπτυξιακή στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, οι εργαζόμενοι έχουν πολλά και συγκεκριμένα προβλήματα, δυστυχώς τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουν αυτά τα προβλήματα πολλαπλασιαστεί. Εδώ είμαστε, να ακούσουμε τις προτάσεις τους, και φυσικά στο μέτρο του δυνατού, και κοινοβουλευτικά αλλά και κυρίως πολιτικά αυτά να τα προωθήσουμε και να τα αναδείξουμε και να τα λύσουμε. Τέθηκαν πολύ συγκεκριμένα ζητήματα, ένα θα σας πω, ότι ενώ στην προηγούμενη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έγινε μεγάλη προσπάθεια για να εκδιωχθούν από την ΕΑΒ οι εργολάβοι, δυστυχώς έχουν ξαναρχίσει οι εργολάβοι, δηλαδή μιλάμε για πάνω από 150 εργολαβικούς πλέον εργάτες να είναι μέσα στην ΕΑΒ, και αυτό είναι το σχέδιο της συγκεκριμένης Κυβέρνησης. Η ΕΑΒ είναι κερδοφόρα και κυρίως μπορεί να παίξει μεγάλο αναπτυξιακό ρόλο, όπως προείπα, και για την αμυντική μας βιομηχανία, την πολεμική αεροπορία αλλά και βιομηχανία γενικώς, αλλά και στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.»

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Αναφορικά με την προοπτική η ΕΑΒ να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με την ΛΑΡΚΟ, η κ. Πούλου υποστήριξε πως μια τέτοια προοπτική προκαλεί ανησυχία τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στους εργαζόμενους της επιχείρησης, «για αυτό αναφέρθηκα στους εργολαβικούς εργαζόμενους και στον κατακερματισμό μερικές φορές των τμημάτων της παραγωγής, διότι, η ΕΑΒ έχει ανάγκη και είχε ανάγκη από παραπάνω προσλήψεις για να ανταπεξέλθει στα προγράμματα και στις συμβάσεις τις οποίες έχει αυτή τη στιγμή να υλοποιήσει. Έχει δεσμευτεί συγκεκριμένες συμβάσεις. Αυτό πρέπει να συνεχίσει να κάνει και πρέπει επιτέλους γρήγορα, χωρίς κομματικοποίηση των προσλήψεων, χωρίς μέσα στην ΕΑΒ να λειτουργούν τα κομματικά γραφεία του Υπ. Ανάπτυξης αλλά και των Οικονομικών, να προβούν στις ανάλογες προσλήψεις έτσι ώστε να μην μείνει πίσω η παραγωγική διαδικασία. Σας ξαναλέω ότι η ΕΑΒ έχει διττό ρόλο, έχει και τη στήριξη της δικής μας αεροπορίας και της άμυνας της χώρας αλλά και στην εκπλήρωση των συμβολέων που έχει με διεθνής συμβάσεις αναλάβει.»

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι