ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαSOS του Γιώργου Μουλκιώτη για την λίμνη Υλίκη

SOS του Γιώργου Μουλκιώτη για την λίμνη Υλίκη

SOS του Γιώργου Μουλκιώτη για την λίμνη Υλίκη

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022

Γιώργος Πέππας

Ο Βουλευτής του νομού Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργος Μουλκιώτης, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων, προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Πλεύρη, τον Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκα, και τον Υπ. Εσωτερικών, κ. Βορίδη, την οποία συνυπογράφουν οι βουλευτές Γιώργος Φραγγίδης, Γιώργος Αρβανιτίδης και Ευαγγελία Λιακούλη, όπου ζητάει από την Κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με προστασία των ταμιευτήρων υδροδότησης της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας (λεκάνες απορροής των λιμνών Μαραθώνα, Σταμάτας, Υλίκης, Παραλίμνης και Μόρνου) καθώς και των ανοιχτών και κλειστών αγωγών μεταφοράς των νερών από τις λίμνες στην πρωτεύουσα, λόγω τροποποίησης της Α5/2280/83 Υγειονομικής Διάταξης (Β’ 720).

Ο κ. Μουλκιώτης σημειώνει στην ερώτησή του πως η Α5/2280/83 Υγειονομική Διάταξη (Β’ 720) εκδόθηκε για λόγους προστασίας της ποιότητας του πόσιμου νερού και της Δημόσιας Υγείας έτσι ώστε να αποτραπεί ενδεχόμενη ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτινων αποδεκτών που καταλήγουν στους ταμιευτήρες υδροδότησης της ευρύτερης περιοχής πρωτευούσης.

Παράλληλα, τονίζεται ότι η Υγειονομική Επιτροπή Ελέγχου για ρύπανση & έλεγχο Παράκτιων & Παρόχθιων Υδάτων ως Συλλογικό Όργανο του Υπουργείου Υγείας από το 2008 και το 2019 έχει ομόφωνα γνωμοδοτήσει ότι η προστασία της Δημόσιας Υγείας αποτελεί πρώτιστο αγαθό και για λόγους διασφάλισης της, ορθά ο νομοθέτης θέτει περιορισμούς δραστηριοτήτων ανάλογα με τη ζώνη προστασίας των υδροταμιευτήρων και δεν ενδείκνυται οποιαδήποτε τροποποίηση των διατάξεων της Α5/2280/83 επί το ελαστικότερον, σύμφωνα και με τις απαιτήσεις του άρθρου 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η πρόσφατη τροποποίηση της διάταξης   με την υπ’ αριθμ. ΓΠ.οικ. 8665 ΚΥΑ (ΦΕΚ 784/τ.Β/21-2-2022, για μια «συγκεκριμένη» δραστηριότητα και συγκεκριμένα αναφορικά με τα αυτόνομα Κέντρα Αποθήκευσης και Διανομής – όπως αυτά περιγράφονται στον νόμο – εκτός των άλλων κινδύνων που εγκυμονεί, ελλοχεύει τον κίνδυνο να ανοίξει το δρόμο για τη γενικότερη άρση των προαναφερόμενων περιορισμών και για άλλες βιομηχανικές/βιοτεχνικές δραστηριότητες.

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τα αρμόδια Υπουργεία να δώσουν σαφείς απαντήσεις για τις ανάγκες που οδήγησαν στην πρόσφατη αιφνίδια τροποποίηση της Α5/2280/83 Υγειονομικής Διάταξης (Β’ 720).

Επίσης, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί εάν η τροποποίηση αυτή, είναι αποτέλεσμα κάποιας συνεδρίασης/γνωμοδότησης της προβλεπόμενης αρμόδιας Υγειονομικής επιτροπής για ρύπανση και έλεγχο Παράκτιων και Παρόχθιων Υδάτων, ως συλλογικό όργανο του Υπουργείου Υγείας και να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

Τέλος, ερωτώνται με ποιους τρόπους διασφαλίζουν ότι η τροποποίηση όσον αφορά στην υπαγωγή στην Α5/2280/83 Υγειονομικής Διάταξης (Β’ 720) των αυτόνομων Κέντρων Αποθήκευσης και Διανομής, όπως αυτά περιγράφονται στον νόμο, δεν θα θέσει σε κίνδυνο την προστασία της ποιότητας του πόσιμου νερού και της Δημόσιας Υγείας, αλλά και δεν θα διαμορφώσει κατάλληλες συνθήκες για τη γενικότερη άρση των προαναφερόμενων περιορισμών και για άλλες βιομηχανικές/βιοτεχνικές δραστηριότητες.

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι