ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΛουκάς Αποστολίδης: Διαχρονικά και επίκαιρα μηνύματα - Γιατί σήμερα; *

ΒΟΙΩΤΙΑ

#TAGS: Λουκάς Αποστολίδης 

Λουκάς Αποστολίδης: Διαχρονικά και επίκαιρα μηνύματα - Γιατί σήμερα; *

Λουκάς Αποστολίδης: Διαχρονικά και επίκαιρα μηνύματα - Γιατί σήμερα; *

Σάββατο, 9 Απριλίου 2022

Γιώργος Πέππας

Με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα μηνύματα της δικής μου γενιάς, επιδίωξή μου είναι να κατανοήσουμε, εξουσίες και πολίτες, κράτη και λαοί, ότι η Ειρήνη και η Δημοκρατία βρίσκονται σε συνεχή αμφισβήτηση είτε από μεγάλα συμφέροντα, είτε από αυταρχικούς ηγέτες που ονειρεύονται πως ο κόσμος τους ανήκει.

Οι συνέπειες είναι άμεσες και οδυνηρές. Συνεπώς η αντίσταση στις αυταρχικές εξουσίες είναι καθήκον ατομικό και συλλογικό. Ιδιαίτερα η νέα γενιά οφείλει να αμφισβητεί και να διεκδικεί, καταγράφοντας τη δική της ιστορία. Ο κόσμος μας είναι μικρός και βιώνουμε τις συνέπειες του πολέμου να απλώνονται παντού με τεράστιο οικονομικό και ψυχικό πόνο. Ως ευρωπαίοι αλλά και ως Έλληνες πολίτες βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα. Συντελείται δίπλα μας, στη γηραιά ήπειρο, η μεγαλύτερη καταστροφή μετά τον πόλεμο. Η μετακίνηση προσφύγων, ένεκα του πολέμου εντυπωσιακή, περί τα 15 εκ.

Όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις βρίσκονται σε καταστάσεις «αλέρτ» και δημιουργούν «καραβάνια» αλληλεγγύης και χώρους υποδοχής. Εισπράττουν τον πόνο, την οργή ενός λαού που ξεριζώνεται από το σπίτι και την πατρίδα του με βία και τραυματικές απώλειες.

Μεγάλο το τραύμα. Η Ε.Ε. ως κόρη οφθαλμού πρέπει να γίνει θεματοφύλακας και πρωταγωνιστής για να εγγυηθεί τις αξίες που αναφέραμε. Αξίες που η κάθε γενιά θα πρέπει να υπερασπίζεται πρωταρχικά και διαχρονικά.

_________________________________________________

* Η παρουσίαση του βιβλίου γίνεται στην Αίθουσα της Περιφέρειας της Λιβαδειάς (Φίλωνος 35-39) στις 15 Απριλίου 7μ.μ., ημέρα Παρασκευή.

Μετά από 47 χρόνια επανέκδοσα το βιβλίο μου «Μαρτυρία από το ματωμένο φοιτητικό κίνημα 1967-1975» για να μεταφέρω εμπειρίες και συναισθήματα της γενιάς μου στη νέα γενιά. Να κάνει τη δική της εξέγερση απέναντι στις αυταρχικές εξουσίες. Γιατί σήμερα; Διότι τα γεγονότα και οι εξελίξεις του πολέμου μας οδηγούν επικίνδυνα στο παρελθόν. Τα αυταρχικά καθεστώτα προκαλούν την ειρηνική συμβίωση των λαών. Οι ελευθερίες με διάφορες μορφές παραβιάζονται επικίνδυνα. Η αστυνόμευση απλώνεται παντού, από τα Α.Ε.Ι., την παραγωγή και την κοινωνία. Η γενιά της κρίσης και της πανδημίας αντιμετωπίζει μεγάλα και σοβαρά προβλήματα. Η νεολαία ενοχλείται ιδιαίτερα με την αστυνόμευση των Α.Ε.Ι. Το πέρασμα από το σχολείο στην επαγγελματική ένταξη είναι ένας Γολγοθάς. Οι σειρήνες του πολέμου εκπέμπουν SOS στη γηραιά μας ήπειρο και οι λαοί με την ακρίβεια λένε το «ψωμί ψωμάκι».

Οι συνέπειες οικονομικές και ψυχολογικές είναι δραματικές. Ο πόνος, τα θύματα του πολέμου, οι μάνες που ψάχνουν τα παιδιά, τα καραβάνια των προσφύγων ζωγραφίζουν εικόνες της κολάσεως του Δάντη.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια τους λαούς. Μέσα σ’ αυτό το νέο περιβάλλον τα μηνύματα της εξεγερμένης γενιάς μας ενάντια στο αυταρχικό, στρατιωτικό καθεστώς της χούντας γίνονται ξανά επίκαιρα. Η Ειρήνη, η Ελευθερία, η Δημοκρατία, η Ανεξαρτησία και η Ευημερία αμφισβητούνται και απειλούνται επικίνδυνα. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι λέξεις αυτές καταγράφουν τα πολυτιμότερα αγαθά της ανθρωπότητας. Ξεχνάμε όμως εύκολα να τις φροντίζουμε. Με μια απλή ματιά αγναντεύει κανείς σήμερα τους κινδύνους. Χρόνια τώρα οι φωτιές του πολέμου περιτριγυρίζουν τη θάλασσα της Μεσογείου από τη μια στην άλλη άκρη. Προβληματίζουν και απειλούν (αραβική άνοιξη, Λιβύη, Παλαιστίνη, Συρία, ISS, Αφγανιστάν κ.ά.). Η Κύπρος, το μαρτυρικό νησί, απειλείται εκ νέου από τις τουρκικές προκλήσεις και την επέμβαση στα Βαρώσια. Ο κατοχικός στρατός παραμένει.

Το Αιγαίο βρίσκεται συνεχώς σε καταστάσεις «αλέρτ» έναντι των απειλών της Τουρκίας. Τα αυταρχικά καθεστώτα Πούτιν, Ερντογάν κλπ., γράφουν στα «παλιά τους τα παπούτσια» τις αξίες που ενσαρκώνουν οι λέξεις Ειρήνη, Δημοκρατία και Ευημερία.

Οι συνέπειες δραματικές για τους λαούς της Ευρώπης. Τα κύματα της ακρίβειας απλώνονται κατάμαυρα και απειλητικά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τα μηνύματα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» βρίσκονται και πάλι στην επικαιρότητα.

Καιρός η νέα γενιά να πάρει πρωτοβουλίες και με ατομικούς και συλλογικούς αγώνες να αντισταθεί στις αυταρχικές εξουσίες που απειλούν Δημοκρατία, Ελευθερίες και Ευρώπη. Τα μηνύματα και τα συνθήματα της γενιάς μου παραμένουν διαχρονικά επίκαιρα και χρήσιμα.

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι