ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΑνάλυση: Ο Elon Musk αγόρασε το Twitter

ΚΟΣΜΟΣ

#TAGS: Γιώργος Πέππας 

Ανάλυση: Ο Elon Musk αγόρασε το Twitter

Ανάλυση: Ο Elon Musk αγόρασε το Twitter

Τρίτη, 26 Απριλίου 2022

Γιώργος Πέππας

Επιβεβαιώθηκε σήμερα πως το Twitter αποδέχτηκε την προσφορά που είχε κάνει ο πολυδισεκατομμυριούχος Elon Musk, η οποία ήταν η «καλύτερη και τελική» προσφορά του. Αρκετοί έχουν πανικοβληθεί ήδη από την είδηση αυτή, ενώ φέρεται πως υπάρχουν πολλά άτομα, τα οποία σπεύδουν, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, να διαγράψουν τους λογαριασμούς τους στο twitter.

Στην πραγματικότητα τα περισσότερα σχόλια γύρω από την όλη υπόθεση συνοψίζονται σε υπερβολικές αντιδράσεις, πανικός, καθώς αρκετοί φαίνεται να θεωρούν πως ο Elon Musk είναι κάποιους είδους ακραίο συντηρητικός, ενώ η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Κατά πάσα πιθανότητα, εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την μεταφορά του twitter στον CEO της Tesla, να δούμε την επιστροφή πολλών προσώπων που είχαν μπλοκαριστεί στο παρελθόν από την πλατφόρμα, ενώ το ενδιαφέρον όλων γυρίζει γύρω από την ενδεχόμενη επιστροφή του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, Donald J. Trump, στο twitter, με τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 για τις ΗΠΑ να πλησιάζουν «απειλητικά».

Όμως πέραν από την επιστροφή παλιών χρηστών και την υιοθέτηση νέων επιλογών στη χρήση της πλατφόρμας, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει ριζική αλλαγή, απλώς, τουλάχιστον με όσα αναφέρει ο ίδιο ο Musk, θα υπάρξει ελευθερία του λόγου στη πλατφόρμα, η οποία υπήρχε και στο παρελθόν, αλλά μονάχα για λίγους. Στην καλύτερη περίπτωση η πλατφόρμα θα έχει ξεκάθαρους όρους χρήσης και ελάχιστους περιορισμούς στο τι μπορεί να αναρτήσει και να γράψει κανείς, ενώ θα σταματήσουν και οι κατηγορίες πως το twitter χειραγωγεί το λογισμικό του ώστε να προβάλει ορισμένα trends ή να διαγράφει άλλα.

Τέλος, αναφορικά με όσους υποστηρίζουν πως η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο διότι ένα από τα μεγαλύτερα social media βρίσκεται στα χέρια ενός δισεκατομμυριούχου, αξίζει να τονίσουμε την υποκρισία καθώς οι προηγούμενοι «ιδιοκτήτες»  της πλατφόρμας δεν ήταν «λαϊκά» παιδιά, αλλά επίσης δισεκατομμυριούχοι, και πολυεθνικές εταιρείες. Ο μοναδικός λόγος που ορισμένοι σήμερα αντιδρούν με φρενίτιδα, έγκειται στο ότι θεωρούν πως ο Elon Musk δεν ανήκει στην «δική τους» ιδεολογική πλευρά.

Γιώργος Πέππας,
Πολιτικός Επιστήμονας

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι