ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΗλ. Τραμπάκουλος: Δημοτικός ξενώνας Θήβας: Χθές - Σήμερα - Αύριο

Ηλ. Τραμπάκουλος: Δημοτικός ξενώνας Θήβας: Χθές - Σήμερα - Αύριο

Ηλ. Τραμπάκουλος: Δημοτικός ξενώνας Θήβας: Χθές - Σήμερα - Αύριο

Σάββατο, 30 Απριλίου 2022

Γιώργος Πέππας

Στο όμορφο δάσος του Μοσχοποδιού, πέρα από το ανοιχτό θέατρο αρχαίου τύπου, «λειτουργεί» και ο δημοτικός ξενώνας. Η πολιτεία, μέσα από το πρόγραμμα LEADER, χρηματοδότησε αυτό το έργο προκειμένου να στηρίξει τουριστικά, πολιτιστικά και αθλητικά τον Δήμο Θηβαίων.

Τα πρώτα χρόνια, τη δεκαετία του ’90, φιλοξένησε πολιτιστικές ομάδες που έδιναν παραστάσεις στο παρακείμενο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» αλλά και αρκετές εκδηλώσεις και σεμινάρια στον χώρο υποδοχής του. Αθλητικές ομάδες αλλά και μεμονωμένοι πρωταθλητές χρησιμοποίησαν τον ξενώνα ως ορμητήριό τους.

Τα επόμενα χρόνια αφέθηκε στην τύχη του, τη φθορά του χρόνου και σε «βάρβαρους» συμπολίτες μας που το λεηλάτησαν μιας και βρίσκεται σε απόμερη θέση και γίνεται εύκολη λεία. Κατά καιρούς γίνονταν κάποιες μικροσυντηρήσεις αλλά η αχρησία και η αχρηστία το οδηγούσε πάλι σε μη λειτουργικό χώρο φιλοξενίας.

Θυμάμαι το 2015 το είχαμε ζητήσει ως «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΦΙΓΓΑ» προκειμένου να φιλοξενήσουμε εικαστικούς και θεατρικές ομάδες. Μάς παραχωρήθηκε και φροντίσαμε να το κάνουμε λειτουργικό. Αναλάβαμε την καθαριότητα, οργανώσαμε το πρωινό των επισκεπτών, φέραμε σεντόνια και πετσέτες από τα σπίτια μας και καταφέραμε να γίνουν αρκετές αξιοπρεπείς διανυκτερεύσεις επισκεπτών από ευρωπαϊκές- και όχι μόνο- χώρες.

Τον προηγούμενο μήνα διερευνήθηκε η δυνατότητα φιλοξενίας παιδιών στα πλαίσια ενός camp του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εισέπραξα αρνητική απάντηση αν και θα υπήρχε και οικονομική ωφέλεια για τον δήμο. Αυτή η καλοκαιρινή δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί, τελικά, στη Ναύπακτο αν και θα προτιμούσαν τον χώρο μας λόγω μικρότερης απόστασης από την Αθήνα αλλά και ιδανικού περιβάλλοντος.( δάσος και παρακείμενο θέατρο) 

Σήμερα είναι απαραίτητο όσο ποτέ να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις και συντηρήσεις αφού στον φάκελο που είχε κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ιδρυθεί Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Θήβα προβλέπονταν και εκπαιδευτικά διήμερα και ορίζονταν ως τόπος φιλοξενίας ο δημοτικός ξενώνας. Είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια αλλά, δυστυχώς, οι δημοτικές αρχές των τελευταίων χρόνων δεν το είχαν στον προγραμματισμό και τις προτεραιότητές τους παρά τις συνεχείς αναφορές πολιτών και συμβούλων για τον συγκεκριμένο χώρο.

Ο δήμαρχος, σε σχετική μας συζήτηση, με ενημέρωσε ότι θα προσπαθήσει να βρει χρηματοδότηση για τη βελτίωση και τη συντήρηση του ξενώνα. Ας ελπίσουμε ότι θα παρθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες και ότι θα έχουν αποτέλεσμα μιας και πέρα όλων των άλλων παραμέτρων ( πολιτιστικοί, αθλητικοί, παιδαγωγικοί κ.λ.π.) θα υπάρξει και οικονομικό αποτέλεσμα για επαγγελματίες και δήμο.

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι