ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΓιώργος Πέππας: Η υποκρισία της Δύσης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

#TAGS: Γιώργος Πέππας 

Γιώργος Πέππας: Η υποκρισία της Δύσης

Γιώργος Πέππας: Η υποκρισία της Δύσης

Τρίτη, 10 Μαΐου 2022

Γιώργος Πέππας

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε μια φρενίτιδα στη Δύση, όπου η πολιτική ηγεσία υιοθέτησε μια μοραλιστική ρητορική ώστε να εξηγήσει την στήριξη της προς την Ουκρανία. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως η σημασία, οικονομική και πολιτικά, της Δύσης διαρκώς συρρικνώνεται, αντιλαμβάνεται κανείς πως στο μέλλον θα χρειαζόμαστε την στήριξη και άλλων κρατών, που δεν ανήκουν στη Δύση, όπως της Ινδίας, της Ιαπωνίας, αλλά και χωρών της Αφρικής, αν επιθυμούμε να χρησιμοποιούμε τις κυρώσεις ώστε να «τιμωρούμε» χώρες όπως η Ρωσία.

Το πρόβλημα που εγείρεται από αυτή την μοραλιστική ρητορική, ενώ θα ήταν πιο ειλικρινής η υιοθέτηση του realpolitik, έγκειται στο γεγονός πως χώρες όπως η Κίνα, η οποία σύντομα θα είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη, και την Ρωσία, μπορούν να κατηγορούν, επιτυχώς, τη Δύση για υποκρισία και για κανόνες δύο ταχυτήτων.

Την υποκρισία αυτή ενσαρκώνει ο πρώην Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Tony Blair, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα The Economist, όπου παρουσιάζει τις επιθετικές στρατιωτικές παρεμβάσεις της Δύσης ως δικαιολογημένες, λ.χ. τον πόλεμο στο Ιράκ, διότι έγιναν στον όνομα της «Δημοκρατίας», ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση της αρχισυντάκτριας Zanny Minton Beddoes, αναφορικά για το αν έχουμε διπλά στάνταρ στη Δύση, σχετικά με τους επιθετικούς πολέμους. Η Λιβύη, το Ιράκ και το Αφγανιστάν αποτελούν τα πρόσφατα παραδείγματα της επιθετικότητας της Δύσης, η οποία όμως, σύμφωνα με πολλούς πολιτικούς στη Δύση, ήταν εντελώς διαφορετική από τη σημερινή σύγκρουση στην Ουκρανία.

Βέβαια όταν υιοθετούμε μια νοοτροπία, «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», μπορούμε να δικαιολογήσουμε τα πάντα. Δεν γίνεται από την μια να θεωρούμε αποδεκτό το γεγονός πως η Δύση εισβάλει με το «έτσι θέλω» σε όποια χώρα επιθυμεί, προσπαθώντας να προωθήσει τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα – κάτι στο οποίο έχει αποτύχει παταγωδώς -, αλλά από την άλλη να κατακρίνουμε την Ρωσία, όταν κάνει ακριβώς το ίδιο, δίχως να είμαστε υποκριτές, δίνοντας έτσι «πυρομαχικά» τόσο στη Ρωσία όσο και στη Κίνα, τα οποία χρησιμοποιούν ώστε να πείσουν τρίτες χώρες να ενστερνιστούν το νέο «ανατολικό μπλοκ».

Μπορείτε να δείτε και μόνοι σας την συνέντευξη του Tony Blair στο youtube, αναζητώντας “ War in Ukraine: The Economist interviews Tony Blair | The Economist”

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι