ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΕρώτηση Μπούγα στη Βουλή για την Ακτινοθεραπεία

Ερώτηση Μπούγα στη Βουλή για την Ακτινοθεραπεία

Ερώτηση Μπούγα στη Βουλή για την Ακτινοθεραπεία

Τρίτη, 24 Μαΐου 2022

Γιώργος Πέππας

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο Γ.Γ. της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής του νομού Φωκίδας, κ. Ι. Μπούγας. Η ερώτηση απευθυνόταν προς το Υπ. Υγείας, με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρατηρούνται στην ακτινοθεραπεία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και λόγω αυξημένων αναγκών, δόθηκε μέσω του ασφαλιστικού φορέα (ΕΟΠΥΥ) η δυνατότητα πρόσβασης, πέραν του Ε.Σ.Υ., σε ιδιωτικά κέντρα με μικρό ή μηδενικό κόστος για τους πολίτες. Εντούτοις, ασθενείς καταγγέλλουν ότι εξαναγκάζονται παρά τον νόμο να καταβάλλουν επιπλέον αποζημίωση σε ιδιωτικά κέντρα, ενώ πολλοί εξ αυτών αδυνατούν να καλύψουν το ποσόν που τους ζητείται και στερούνται την αναγκαία θεραπεία.

Ο Βουλευτής Φωκίδας τόνισε πως, εάν εν προκειμένω υφίσταται παράνομο εμπόριο, πρέπει άμεσα να σταματήσει. Για την αντιμετώπιση δε της κατάστασης αυτής πρότεινε:

α) να ιδρυθούν νέα σύγχρονα δημόσια κέντρα ακτινοθεραπείας με αξιοποίηση διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε ιδιαίτερα οι κάτοικοι της περιφέρειας να έχουν ευχερέστερη πρόσβαση στις αναγκαίες υπηρεσίες,

β) να καταρτιστεί μια ενιαία λίστα ασθενών που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία, είτε σε δημόσιες είτε σε ιδιωτικές κλινικές, και

γ) να διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σχετικά με την ποιότητα της παρεχόμενης θεραπείας για να διαπιστωθεί εάν πράγματι οι ασθενείς στις ιδιωτικές κλινικές επιβαρύνονται με επιπρόσθετες δαπάνες από ό,τι προβλέπει ο νόμος.

Η Αν. Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα αναγνώρισε τα θέματα που έθιξε ο κ. Μπούγας και δήλωσε ότι το Υπουργείο λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν τις προταθείσες ενέργειες, όπως τέθηκαν κατά τη συζήτηση.

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι