ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΣφοδρή «σύγκρουση» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στη Φωκίδα για την εντοπιότητα

Σφοδρή «σύγκρουση» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στη Φωκίδα για την εντοπιότητα

Σφοδρή «σύγκρουση» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στη Φωκίδα για την εντοπιότητα

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022

Γιώργος Πέππας

Συνεχίζεται η κόντρα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Φωκίδα, όπου η Ν.Ε. Φωκίδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ι. Μπούγας, έρχονται σε «σύγκρουση» με μια σειρά από ανακοινώσεις, σχετικά με το θέμα της εντοπιότητας.

Αρχικά ο κ. Μπούγας κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, η οποία έγινε δεκτή από τον Υπ. Εσωτερικών, κ. Βορίδη, στα πλαίσια της οποίας οι Δήμοι Δελφών και Δωρίδας, μεταξύ άλλων, εντάσσονται σε καθεστώς μοριοδότησης στην ανώτατη κλίμακα, δηλαδή κατά είκοσι (20) μονάδες.

Στη συνέχεια, η Ν.Ε. Φωκίδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ανακοίνωση που εξέδωσε άσκησε έντονη κριτική τόσο προς τη Κυβέρνηση όσο και προς τον κ. Μπούγα, υποστηρίζοντας πως «το γεγονός ότι η Κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο τοπικός βουλευτής βρίσκονται σε πανικό για να καλύψουν την τριετή ανυπαρξία τους και αυτό το γνωρίζουμε.», ενώ στη συνέχεια ανέφερε πως μετά από ανακοίνωση που είχε δώσει στη δημοσιότητα, στις 10/1/22, «ο βουλευτής Φωκίδας της ΝΔ, κατέθεσε τροπολογία για να επαναφέρει το κριτήριο της εντοπιότητας που χάθηκε από αμέλειά του.»

Τέλος, ο Βουλευτής Φωκίδας, κ. Μπούγας, απάντησε εκ νέου με ανακοίνωσή του, στην οποία σημειώνει πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας αντί να ψάχνει απεγνωσμένα να βρει επιχειρήματα για ν΄απαντά, όπως – όπως σε κάθε έργο και κάθε πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τη Φωκίδα και τη Στερεά, πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες ευθέως και με σαφήνεια γιατί, αφού, όπως διατείνεται, ενδιαφέρεται πραγματικά και όχι προσχηματικά για την εντοπιότητα, καταψήφισε προχθές στη Βουλή την τροπολογία.»

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις:

Το ενημερωτικό δελτίο του κ. Ι. Μπούγα:

«Με τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής Φωκίδας και Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Ιωάννης Μπούγας, η οποία έγινε δεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη και θα ενσωματωθεί στο κείμενο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου, οι δήμοι Δελφών και Δωρίδας, καθώς και οι μεσαίοι και μεγάλοι ηπειρωτικοί δήμοι και δήμοι πρωτευουσών νομών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που υπάγονται στην ευρύτερη έννοια των ορεινών δήμων, δηλαδή όχι μόνο όσοι ορίζονται ως τέτοιοι από τον «Καλλικράτη» και τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά κι όσοι περιλαμβάνουν ορεινές κοινότητες σε ποσοστό άνω του 50%, εντάσσονται σε καθεστώς μοριοδότησης στην ανώτατη κλίμακα, δηλαδή κατά είκοσι (20) μονάδες.

Πρακτικά, οι υποψήφιοι μόνιμοι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών προτάσσονται των λοιπών υποψηφίων καθώς αποδίδεται ο μέγιστος αριθμός μονάδων, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος λαμβάνουν 5 μονάδες. Η προσαύξηση μάλιστα δεν εφαρμόζεται μόνο στις γραπτές εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και σε όλες τις προσλήψεις, περιλαμβανομένων των ιδιωτικού δικαίου συμβάσεων ορισμένου χρόνου.  

Ο νομός Φωκίδας υπαγόταν σε καθεστώς εντοπιότητας από το 2009, με διάταξη που είχε εισηγηθεί τότε στην Εθνική Αντιπροσωπεία ο Βουλευτής Φωκίδας. Λόγω καθυστέρησης στην έκδοση της οικείας διαπιστωτικής πράξης, η διάταξη εφαρμόστηκε μόλις τον Μάιο του 2018. Εν συνεχεία, ο ν. 4765/2021 παρέσχε καθεστώς αυξημένης μοριοδότησης λόγω εντοπιότητας μόνο στους μικρούς δήμους της Στερεάς Ελλάδας, όπως προσδιορίζονται βάσει του ν. 4555/2018. Μετά την αποδοχή της τροπολογίας, η Φωκίδα και οι λοιπές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας αποκτούν καθεστώς παραμεθορίων περιοχών σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η προσαύξηση της μοριοδότησης λόγω εντοπιότητας θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεπαρκούς στελέχωσης του ευρύτερου δημοσίου τομέα, καθώς οι υπάλληλοι που διορίζονται σε θέσεις του Δημοσίου στις περιοχές αυτές επιδιώκουν με διάφορους τρόπους ν΄ απομακρυνθούν λόγω των δυσμενών συνθηκών, με αποτέλεσμα τη μη εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και την ταλαιπωρία των πολιτών. Θα δώσει ακόμη τη δυνατότητα στους νέους της Στερεάς Ελλάδας, που έχουν τα προσόντα και επιθυμούν να εργαστούν στη δημόσια διοίκηση, να παραμείνουν στον τόπο τους και αποκαθιστά την ισότητα, καθώς οι εν λόγω περιοχές στερούνται αδικαιολόγητα την ευεργετική πρόβλεψη της μοριοδότησης.»

Η ανακοίνωση της Ν.Ε. Φωκίδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Το ότι είμαστε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, το γνωρίζουμε! Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο τοπικός βουλευτής βρίσκονται σε πανικό για να καλύψουν την τριετή ανυπαρξία τους και αυτό το γνωρίζουμε. Όπως αναμφισβήτητο γεγονός είναι, οι εικόνες από μέρη που επισκέπτονται τα στελέχη της κυβέρνησης και οι «εκδηλώσεις λατρείας» με τις οποίες τους υποδέχονται!

Μετά την αναφορά, με δελτίο τύπου που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φωκίδας, «Δ.Τ. 10/1/2022 – Η Φωκίδα αποχαιρετά και την εντοπιότητα στις προσλήψεις», ο βουλευτής Φωκίδας της ΝΔ, κατέθεσε τροπολογία για να επαναφέρει το κριτήριο της εντοπιότητας που χάθηκε από αμέλειά του.

Οι Δήμοι Δελφών και Δωρίδας υπάγονταν στην ευρύτερη έννοια των ορεινών δήμων και είχαν ενταχθεί σε καθεστώς μοριοδότησης, έπειτα από ενέργειες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ηλία Κωστοπαναγιώτου, από το 2018.

Λόγω αμέλειας, ολιγωρίας και αδιαφορίας του κ. Μπούγα, η διάταξη δεν εφαρμόστηκε στους δυο τελευταίους διαγωνισμούς.                                                                                                                            

Λίγο καιρό αργότερα είδαμε τα καταστροφικά για την περιοχή μας αποτελέσματα με τις προσλήψεις στο Μουσείο Δελφών και εν αναμονή των προσλήψεων με την προκήρυξη του ΑΣΕΠ 13Κ/2021 για τους δυο Δήμους και στην Π.Ε. Φωκίδας.

Πέντε μήνες σιγής και αδιαφορίας κε. βουλευτά, για να καλύψετε ότι επί θητείας σας και κυβέρνησης ΝΔ, καταργήθηκε η κεκτημένη από το 2018 εντοπιότητα στη Φωκίδα και παρότι σας κρούσαμε εγκαίρως τον κώδωνα κινδύνου δεν πράξατε τίποτα. Γιατί;

Γιατί θέλατε να πείσετε σήμερα τον Φωκικό λαό, ενόψει εκλογών, ότι «κατόπιν ενεργειών σας» είναι γεγονός η εντοπιότητα στη Φωκίδα!

Για πόσο καιρό θα εμπαίζετε τον λαό της Φωκίδας και θα διαστρεβλώνετε την αλήθεια ώστε να αποποιηθείτε τις ευθύνες σας;

Τη μεγάλη κατακραυγή της τοπικής κοινωνίας, δεν μπορείτε κύριοι της κυβέρνησης, κ. βουλευτά, να την αποφύγετε με την επαναφορά του κριτηρίου της εντοπιότητας που οι ίδιοι καταργήσατε, σαν αντιστάθμισμα του τίποτα που έχετε προσφέρει στα τρία χρόνια διακυβέρνησης.

Ευτυχώς για όλους μας, σύντομα ο λαός της Φωκίδας θα σας απαλλάξει από το βαρύ και σημαντικό έργο που δεν μπορείτε να σηκώσετε. ΕΛΕΟΣ !»

Τέλος, η απάντηση του κ. Μπούγα:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας αντί να ψάχνει απεγνωσμένα να βρει επιχειρήματα για ν΄απαντά, όπως – όπως σε κάθε έργο και κάθε πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τη Φωκίδα και τη Στερεά, πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες ευθέως και με σαφήνεια γιατί, αφού, όπως διατείνεται, ενδιαφέρεται πραγματικά και όχι προσχηματικά για την εντοπιότητα, καταψήφισε προχθές στη Βουλή την τροπολογία.

Δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ οι συμπατριώτες μας τους έμαθαν και τους γνωρίζουν καλά. Δεν έχουν να περιμένουν τίποτα απ΄αυτούς.»

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι