ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΓιώργος Πέππας: Τίτλοι τέλους για τον Μπόρις Τζονσον

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

#TAGS: Γιώργος Πέππας 

Γιώργος Πέππας: Τίτλοι τέλους για τον Μπόρις Τζονσον

Γιώργος Πέππας: Τίτλοι τέλους για τον Μπόρις Τζονσον

Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2022

Γιώργος Πέππας

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Μπόρις Τζονσον, το πρωί της Πέμπτης, 7 Ιουλίου 2022,  μετά από σωρεία παραιτήσεων από την Κυβέρνησή του, αλλά και την τεράστια πίεση που δέχτηκε από στενούς συνεργάτες του. Βέβαια η παραίτηση αυτή, η οποία προκλήθηκε από εσωτερικές ρίξεις, προκλήθηκε, επιφανειακά τουλάχιστον, λόγω του χαρακτήρα του Βρετανού Πρωθυπουργού, καθώς το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο έπληττε την συντηρητική Κυβέρνησή του.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μπόρις δεν «έπεσε» λόγω κάποιας πολιτικής του, λ.χ. λόγω των λοκντάουν που έθεσε σε ισχύ, ή του υψηλού πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης, ή λόγω της εξωτερικής πολιτικής της χώρας αναφορικά με τον Ρώσο-Ουκρανικό πόλεμο, η μεταναστευτική κρίση που υφίσταται στο Η.Β., ή η πεισματική άρνηση να υλοποιήσει οποιαδήποτε συντηρητική πολιτική. Εν ολίγοις, καμία πολιτική του Πρωθυπουργού της Βρετανίας, τουλάχιστον αυτό φαίνεται σε επιφανειακό επίπεδο, δεν του «στοίχισε», αντιθέτως αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω μιας σειράς σκανδάλων, από το κορωνοπάρτυ, μέχρι τον αναπληρωτή της Κ.Ο. των συντηρητικών, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση.

Και το αναφέρω αυτό διότι πριν καν ολοκληρωθούν 24 ώρες από την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, υπήρχαν ήδη φωνές που ζητούσαν την ανατροπή του Μπρέξιτ, όπως ο Λόρδος Michael Heseltine. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη η επιμονή πολλών Βρετανών πολιτικών που παρά το δημοψήφισμα, όπου κέρδισε η έξοδος του Η.Β. από την Ε.Ε., αλλά και την εκλογική νίκη του Μπόρις Τζόνσον το 2019, όπου το κύριο θέμα ήταν η υλοποίηση του Μπρέξιτ, προσπαθούν να ανατρέψουν την λαϊκή βούληση των Βρετανών, ξανά, ξανά και ξανά. Αν λάβουμε υπόψη πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπλόκαρε την υλοποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής του Η.Β., που θεωρητικά θα μείωνε την παράνομη μετανάστευση – κάτι που επιθυμούν συντριπτικά οι Βρετανοί πολίτες – γίνεται κατανοητό πως για να γίνει σεβαστή η λαϊκή βούληση στη Βρετανία χρειάζεται περαιτέρω χωρισμός ανάμεσα στην Ε.Ε. και το Η.Β.

Στις επόμενες ημέρες, ή τους επόμενους μήνες ανάλογα με τις εξελίξεις, θα ανακοινωθεί ο νέος Πρωθυπουργός της Βρετανίας, και ηγέτης των συντηρητικών. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον πως θα είναι όντως συντηρητικός και θα υλοποιεί συντηρητικές πολιτικές.