ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓιώργος Μουλκιώτης: «Παταγώδης αποτυχία η προσπάθεια της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να μεταρρυθμίσει το νόμο πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια»

Γιώργος Μουλκιώτης: «Παταγώδης αποτυχία η προσπάθεια της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να μεταρρυθμίσει το νόμο πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια»

Γιώργος Μουλκιώτης: «Παταγώδης αποτυχία η προσπάθεια της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να μεταρρυθμίσει το νόμο πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια»

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022

Γιώργος Πέππας

Ο βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης νομοσχεδίου Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια για τον αδόκητο χαμό του Διευθυντή ΕΦΚΑ Πατησίων, Κώστα Κούρκουλου, που άφησε την τελευταία του πνοή εργαζόμενος ημέρα Κυριακή προκειμένου να εξυπηρετήσει τους συνταξιούχους και ασφαλισμένους πολίτες.

Αναφερόμενος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, τόνισε εξ αρχής ότι η ατζέντα της Κυβέρνησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι τόσο ιδεοληπτική, που επέλεξε ως επίλογο για το δήθεν μεταρρυθμιστικό της έργο, το απαράδεκτο κεφάλαιο Β’ του νομοσχεδίου, όπου, μεταξύ άλλων, το Συμβούλιο Διοίκησης μετατρέπεται σε ένα όργανο μειωμένης Δημοκρατικής νομιμοποίησης, που αποκτά υπερβολικές εξουσίες.

Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ανέφερε ότι:

•Η Νέα Δημοκρατία, στα τρία χρόνια που βρίσκεται στο πηδάλιο της χώρας, πορεύεται χωρίς πραγματική πρόθεση μεταρρύθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να διορθωθούν οι σοβαρές και χρόνιες παθογένειες ή στρεβλώσεις, οι οποίες αποτελούν τροχοπέδη στην αποτελεσματική λειτουργία και στην ανάπτυξη των ΑΕΙ. Αντιθέτως, είμαστε μάρτυρες θεσμοθέτησης χωρίς πραγματικό και ουσιαστικό αντίκρισμα:

Η Θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ένα εργαλείο που θα μπορούσε να είναι σοβαρό για την εξυγίανση της ποιότητας των πανεπιστημίων, αντιμετωπίστηκε χωρίς σχεδιασμό, χωρίς τη στοιχειώδη μελέτη των επιπτώσεων που θα έφερνε και μετατράπηκε σε ένα αποτυχημένο μέτρο.

Έκανε δήθεν επαναστατική παρέμβαση και στο πεδίο της Αξιολόγησης των πανεπιστημιακών τμημάτων και προγραμμάτων σπουδών, προχωρώντας στον δήθεν εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη, χωρίς να γνωρίζουμε με πόσα Πανεπιστήμια και σε πόσους υποψήφιους εισακτέους μπορεί να εξασφαλιστούν ποιοτικές σπουδές ούτε και σε πόσους απόφοιτους μπορεί να διασφαλιστούν πτυχία με αντίκρισμα σε εργασία. 

Θεσμοθέτησε την δήθεν «προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, με κατάργηση του ασύλου ανομίας, ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ και σύσταση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων». Αποδείχθηκε όμως ότι η απαξίωση του χώρου και της έννοιας του Πανεπιστημίου, δεν προκύπτει μόνο από τους μπαχαλάκηδες αλλά και με την εκχώρηση της φύλαξης σε Αστυνομικό Σώμα που εποπτεύεται από και λογοδοτεί σε ένα ξένο προς το Ακαδημαϊκό Ίδρυμα σώμα.

•Με την νέα νομοθετική της πρωτοβουλία, δημιουργεί ένα ασφυκτικό ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας, που δεν επιτρέπει στα ίδια τα ΑΕΙ να ακολουθήσουν τη δική τους στρατηγική ανάπτυξης.

•Στο σχέδιο της Κυβέρνησης για συγκεντρωτικό έλεγχο της διοίκησης των πανεπιστημίων και την απομείωση της συλλογικότητας, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής απαντά με συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης, με ενίσχυση της διαφάνειας στη λήψη των αποφάσεων, με πανεπιστημιακούς θεσμούς εποπτείας και ελέγχου, με αξιολόγηση αποτελεσμάτων και λογοδοσία.

Με Συμβούλια Ιδρύματος, με καθαρά εποπτικό ρόλο ως προς την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού του Ιδρύματος, ρόλο χάραξης πολιτικής, ρόλο ανάπτυξης της εξωστρέφειας και συνεργασίας με άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Με τα μονομελή όργανα διοίκησης (Πρύτανης, Αντιπρυτάνεις, Κοσμήτορας, Πρόεδρος) να εκλέγονται από το διδακτικό προσωπικό κάτι που συμβαίνει σε τουλάχιστον 13 ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία.

Καταλήγοντας, ο Γιώργος Μουλκιώτης, απευθυνόμενος στην Υπουργό Παιδείας, επεσήμανε ότι 40 χρόνια μετά την εφαρμογή του νομού πλαισίου 1268/1982 για τα ΑΕΙ της πρώτης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και 11 χρόνια μετά τον νόμο 4009/2011 που το αναπροσάρμοσε χωρίς να αλλάξει το πνεύμα του, η κυβέρνηση Μητσοτάκη με αλαζονεία, προσχηματική αντιμετώπιση του διαλόγου, ιδεοληπτική ακαμψία και ακατάλληλα συστατικά, αποτυγχάνει παταγωδώς να μετεξελίξει το νόμο πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια.