ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓιώργος Πέππας: Θήβα - Εγκληματικότητα - Αστυνόμευση

Γιώργος Πέππας: Θήβα - Εγκληματικότητα - Αστυνόμευση

Γιώργος Πέππας: Θήβα - Εγκληματικότητα - Αστυνόμευση

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022

Γιώργος Πέππας

Η εγκληματικότητα, εδώ και αρκετά χρόνια, είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Θήβας. Οι περισσότεροι πολίτες είτε έχουν πέσει θύματα αυτής της εγκληματικότητας, είτε γνωρίζουν κάποιον που ήταν το θύμα μιας ληστείας, μιας κλοπής, μιας επίθεσης. Θα μπορούσε κανείς μάλιστα να υποστηρίξει πως η εγκληματικότητα είναι ανάμεσα στα πράγματα για τα οποία η σημερινή Θήβα είναι «διάσημη».

Δυστυχώς, οι ληστείες και οι κλοπές, σε ορισμένες περιοχές της πόλης, αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, ενώ πολλά δημόσια κτίρια, λ.χ. το Δικαστικό Μέγαρο, έχουν δεχτεί βανδαλισμό ή γκράφιτι κατά καιρούς. Η εγκληματικότητα αυτή, πέραν από το αντίκτυπο που έχει στα θύματα, επηρεάζει αρνητικά ολόκληρη τη πόλη της Θήβας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της. Εσωτερικά, δημιουργούνται καταστάσεις στις οποίες οι ίδιοι οι πολίτες νιώθουν ανασφάλεια στην πόλη τους, τα καταστήματά τους και η προσωπική τους περιουσία δέχονται επίθεση, ενώ ακόμη και η προσωπική τους ασφάλεια ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να τεθεί υπό κίνδυνο. Εξωτερικά, κάθε τέτοιο περιστατικό που γίνεται γνωστό, μέσα από τα ΜΜΕ, αλλά και κάθε περίπτωση κλοπής και ληστείας τουριστών, είτε αυτοί κατάγονται από το εξωτερικό είτε από άλλες περιοχές της Ελλάδας, κάθε επίθεση σε διερχόμενα οχήματα στη «γέφυρα του τρόμου» βλάπτουν ανεπανόρθωτα την εικόνα, την φήμη, και την αξιοπρέπεια αυτής της πόλης. Υπάρχει λ.χ. περίπτωση κάποιος τουρίστας, ή κάποιος διερχόμενος οδηγός, ο οποίος έχει πέσει θύμα κλοπής, επίθεσης, ή ληστείας, να παροτρύνει τα οικεία του άτομα, να επισκεφτούν την Θήβα, έχοντας αποκτήσει, από προσωπική εμπειρία, μια τόσο αρνητική εικόνα για την πόλη μας; Πόσο πιθανό είναι να υπάρξουν επενδύσεις και νέες επιχειρήσεις σε περιοχές και σημεία που είναι γνωστά για την ανασφάλεια τους, για την εγκληματικότητά τους;

Και εδώ έρχεται το θέμα της αστυνόμευσης. Θα περίμενε κανείς πως η τοπική κοινωνία και οι αρμόδιοι να επιδιώκουν την ενδυνάμωση της αστυνομίας στην περιοχή, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της εγκληματικότητας, και πράγματι, τόσο ο Δήμος Θηβαίων, όσο και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας, έχουν ζητήσει πολλάκις την ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης στη πόλη μας. Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός πως ο Δήμος Θηβαίων το 2016, με αρ. πρωτ. 17389, είχε αποστείλει επιστολή στον, τότε, Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Τόσκα Νικόλαο, αναφορικά με την «Έλλειψη αστυνομικής δύναμης τμημάτων ΕΛΑΣ της Θήβας», όπου έκαναν γνωστό πως από το 2011 έχει απευθυνθεί ο Δήμος, για το ίδιο θέμα, στους προκατόχους του κ. Τόσκα, δίχως να έχει υπάρχει κάποια αντίδραση. Στην εν λόγω επιστολή ο Δήμος τόνιζε, ως σχετικά με την εγκληματικότητα, α) τον οικισμό των Ρομα, β) τους μετανάστες, γ) το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων. Πιο πρόσφατα, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας είχε αναφέρει, σε επιστολή της προς τον Υπ. Προστασίας του Πολίτη, κ. Θεοδωρικάκο, πως οι ελλείψεις στην Βοιωτία αγγίζουν το 30%, ενώ σε πιο πρόσφατη ανακοίνωση έκανε λόγω για περαιτέρω αποδυνάμωση της Αστυνομίας στη Θήβα με αποσπάσεις αστυνομικών. Γίνεται σε όλους κατανοητό πως οι ελλείψεις αυτές επηρεάζουν την πόλη μας, καθώς, όπως είναι λογικό, υπάρχει μικρότερη αστυνομική παρουσία στη περιοχή, ενώ – όπως έχει αναφέρει και η Ε.ΑΣ.Υ.Β., τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των αστυνομικών, καθώς σε περιπτώσεις όπου χρειάζονται ενισχύσεις, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση λόγω των ελλείψεων.

Δεν τίθεται όμως μονάχα ζήτημα αναφορικά με την δυνατότητα επίλυσης εγκληματικών υποθέσεων, την ικανότητα των αστυνομικών να ενισχύουν ταχύτατα τους συναδέλφους τους όταν το χρειάζονται, κ.α., καθώς είναι λογικό όταν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις να επηρεάζεται αρνητικά και η αποτελεσματικότητά του ανεξαρτήτως των προσπαθειών των αστυνομικών. Τίθεται και θέμα γύρω από μια πτυχή της αστυνόμευσης η οποία δεν λαμβάνει την προσοχή που της αρμόζει, η αποτροπή της εγκληματικότητας, διότι, τουλάχιστον στους συντηρητικούς κύκλους, είναι αποδεχτό πως οι αστυνομικές περιπολίες, είτε επί ποδός είτε με τα οχήματά τους, συνδράμουν σημαντικά στην μείωση της εγκληματικότητας, καθώς όταν υπάρχει δυνατή αστυνομική παρουσία σε μια περιοχή, πολλά εγκλήματα απλώς δεν θα διαπραχθούν. Η αποτροπή των εγκλημάτων είναι πολλή πιο σημαντική από την επίλυση αυτών, καθώς όσο αποτελεσματική και να είναι η αστυνομία, δεν μπορεί να αναιρέσει post factum τις συνέπειες ενός εγκλήματος προς το θύμα. Δηλαδή, ακόμη και αν συλληφθεί ένας εγκληματίας, ακόμη και αν τα κλοπιμαία επιστραφούν στο θύμα, η αστυνομία δεν μπορεί να αναιρέσει τον συναισθηματικό ή και τον σωματικό πόνο που έχει βιώσει ένα θύμα μιας ληστείας, ένα θύμα βιασμού, ένα θύμα σωματικών βλαβών. Και δυστυχώς όταν υπάρχουν τέτοιες ελλείψεις, θα μειωθεί και η δυνατότητα της αστυνομίας να περιπολεί την πόλη μας, αλλά και τα πολλά χωριά της, ώστε να αποτρέψει αυτά τα εγκλήματα.

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι