ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΣυνάντηση για τις ιαματικές πηγές στα Λουτρά Υπάτης

Συνάντηση για τις ιαματικές πηγές στα Λουτρά Υπάτης

Συνάντηση για τις ιαματικές πηγές στα Λουτρά Υπάτης

Σάββατο, 23 Ιουλίου 2022

Γιώργος Πέππας

Σε ένα «ευλογημένο» τόπο και ένα διεθνές σημείο αναφοράς για τις ιαματικές του πηγές, τα Λουτρά Υπάτης, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση - συζήτηση που διοργάνωσαν η Ένωση Ξενοδόχων Υπάτης και η Ένωση Ξενοδόχων Καμένων Βούρλων με θέμα: «Ιαματικές Πηγές Καμένων Βούρλων – Υπάτης, Τουρισμός Υγείας και Ευεξίας» χαράσσοντας ουσιαστικά την στρατηγική ενημέρωσης και ανάπτυξης του τουρισμού υγείας και ευεξίας μέσα από τις αστείρευτες ιαματικές πηγές που διαθέτει η Φθιωτική γη.

Ο «τουρισμός υγείας», ένα «εναλλακτικό» τουριστικό προϊόν που χρειάζεται τις αναγκαίες προσθήκες από την πολιτεία και τους θεσμικούς φορείς, προσφέροντας ένα άρτιο προϊόν και υπηρεσίες για την βελτίωση του τρόπου ζωής που αναζητούν πλέον οι πολίτες μέσα από τον ιατρικό – ιαματικό τουρισμό για την σωματική τους ευεξία σε συνδυασμό με τις απαραίτητες «πινελιές» της πνευματικής τους αναψυχής. Ένας θησαυρός που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι με την οικονομία και ιδιαίτερα την τοπική, δημιουργώντας τις συνθήκες για νέες θέσεις εργασίας και αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για τους επιχειρηματίες της περιοχής.    

Στην ημερίδα, εκ μέρους του Δήμου Λαμιέων παρέστησαν ο Δήμαρχος Θύμιος Καραΐσκος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπεσλεμές.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος αναφέρθηκε στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού σε όλα τα επίπεδα των ιαματικών πηγών   με συγκεκριμένες θέσεις, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων : « Η βελτίωση των ιαματικών εγκαταστάσεων με σύγχρονες υποδομές και ταυτόχρονα την αξιοποίηση των ιδιοτήτων των νερών των πηγών αλλά και η ένταξή τους σε ένα «πλέγμα» που συνδυάζει και άλλες δραστηριότητες, αποτελούν επιτακτική ανάγκη για την ανάδειξή τους σε πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής μας. Από την άλλη, ο τουρισμός αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες της παγκόσμιας οικονομίας και επομένως, ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στις κρατικές, περιφερειακές και τοπικές οικονομίες, ειδικότερα όταν αυτές εμφανίζουν σημεία κάμψης. Ιδιαίτερα, δε, ο ιαματικός τουρισμός, ή γενικότερα, ο τουρισμός υγείας, εξελίσσεται σήμερα σε μία από τις βασικότερες μορφές τουρισμού, με αποδεδειγμένη διαχρονική παρουσία και ζήτηση, παρά τις εκάστοτε συγκυριακές διακυμάνσεις. Εμείς ως Δήμος Λαμίας, στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην προσπάθεια που γίνεται για την αναβάθμιση του Τουρισμού, με βάση τον εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και πιστεύουμε ότι: 1) Πρέπει να υπάρξει μία αγωνιστική αντιμετώπιση της αδράνειας του κεντρικού ελληνικού κράτους. 2) Πρέπει να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη και αξιοποίηση του ιαματικού πλούτου της χώρας. 3) Η Ιαματική ιατρική πρέπει να πάρει την θέση της μέσα στο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό σύστημα και γίγνεσθαι της χώρας, στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. 4) απαιτείται να γίνει εμπεριστατωμένη έρευνα για την επίδραση των ιαματικών νερών της περιοχής μας ανάλογα με την σύσταση τους στον οργανισμό του ανθρώπου. 5) απαιτείται να γίνει ένας εθνικός και ένας περιφερειακός σχεδιασμός περιοχών ολοκληρωμένης παροχής ιατρικής φροντίδας και αποκατάστασης, με βάση την ιαματική ιατρική, που να συνοδεύεται από συγκεκριμένα διαχειριστικά σχέδια και τεχνικοοικονομικές μελέτες».