ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓιώργος Πέππας: Προϊόντα και κέρδη

ΘΗΒΑ

#TAGS: Γιώργος Πέππας 

Γιώργος Πέππας: Προϊόντα και κέρδη

Γιώργος Πέππας: Προϊόντα και κέρδη

Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022

Γιώργος Πέππας

Η λέξη «κέρδος» χρησιμοποιείται στις ημέρες μας, κυρίως από τους «προοδευτικούς» ως βρισιά, ως κάτι ανήθικο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κέρδη μεγάλων επιχειρήσεων ή πολυεθνικών, με πολλούς να υποστηρίζουν πως μονάχα αν εκμεταλλευτείς τους φτωχούς και τους αδύναμους μπορείς να πλουτίσεις στον καπιταλισμό. Θα περίμενε κανείς, με τέτοιους χαρακτηρισμούς και αναλύσεις, πως οι επιχειρήσεις αυτές ληστεύουν, κλέβουν, απειλούν και εξαπατούν ώστε να πάρουν βιαίως τα χρήματά μας, όμως στην πραγματικότητα, τους τα δίνουμε εθελοντικά, με ιδιαίτερη ευχαρίστηση και ζήλο.

Ουσιαστικά όταν παρατηρεί κανείς τον εξωπραγματικό πλούτο ορισμένων επιχειρήσεων ή ατόμων, βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος, διότι οι περισσότεροι θεωρούν, λανθασμένα, πως σε μια οικονομική συναλλαγή είτε χάνουμε είτε κερδίζουμε, δηλαδή πως οι επιχειρήσεις πλουτίζουν εις βάρος μας. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική, αρκεί να δούμε την κατάσταση πιο συνολικά. Ναι, ο πλούτος και τα κέρδη μιας επιχείρησης είναι ιδιαίτερα ορατά, όμως επίσης ορατά είναι και τα προϊόντα που παρείχε αυτή η επιχείρηση, αλλά σπάνια τα παρατηρούμε. Μπορεί να κοιτάξουμε μια αυτοκινητοβιομηχανία και να δούμε υπέρογκα κέρδη, όμως δεν βλέπουμε τα χιλιάδες ή εκατομμύρια αυτοκίνητα που παρείχαν στις καταναλωτές, μέσω των οποίων απέκτησαν αυτά τα κέρδη. Στις εθελοντικές συναλλαγές, και οι δύο ομάδες κερδίζουν, διαφορετικά δεν θα υπήρχε εθελοντική συναλλαγή.

Οι πλουσιότερες επιχειρήσεις, εκτός από τις περιπτώσεις όπου παρεμβαίνει το κράτος ώστε να στρεβλώσει και να επηρεάσει για πολιτικούς ή προσωπικούς σκοπούς την αγορά, είναι αυτές που παρέχουν τις καλύτερες υπηρεσίες, τα καλύτερα ή φθηνότερα προϊόντα, τα οποία αγοράζουμε εθελοντικά εμείς. Όταν αγοράζουμε ένα smartphone, ένα βιβλίο, ένα αυτοκίνητο, όταν κάνουμε οποιαδήποτε οικονομική, εθελοντική, συναλλαγή, το κάνουμε διότι θεωρούμε πιο σημαντικό το να αποκτήσουμε το Χ προϊόν, την Ψ υπηρεσία, από το να έχουμε στην κατοχή μας τα χρήματα που μας ζητάνε. Τα κέρδη, σε αντίθεση με τις αναλύσεις των «προοδευτικών», είναι σημάδι πως μια επιχείρηση ικανοποιεί τους καταναλωτές της, είναι σημάδι επιτυχίας και παροχής υπηρεσιών ή προϊόντων στην κοινωνία. Και επειδή στην ελεύθερη αγορά οι καταναλωτές έχουν όλη την εξουσία, την εξουσία να επιλέξουν που θα ξοδέψουν τα χρήματά τους, ακόμη και οι πλουσιότερες επιχειρήσεις πρέπει να έχουν διαρκώς στο επίκεντρό τους το πως να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες των πελατών τους, διαφορετικά θα βρεθεί κάποια άλλη επιχείρηση που θα το κάνει. 

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι