ΑρχικήΈνθεταΠεριβάλλονΞηρασία και λειψυδρία στην Ιταλία

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

#TAGS: Περιβάλλον 

Ξηρασία και λειψυδρία στην Ιταλία

Ξηρασία και λειψυδρία στην Ιταλία

Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022

Γιώργος Πέππας

Η στάθμη της λίμνης Γκάρντα, της μεγαλύτερης της Ιταλίας, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαπενταετίας. Επιπτώσεις σε τουρισμό και γεωργία.

Κοντά στην περιοχή Σιρμιόνε της Λομβαρδίας μπορεί να διακρίνει κανείς για πρώτη φορά τα βράχια του βυθού, χωρίς ίχνος νερού. Οι ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων άρχισαν να ανησυχούν και αντί για ταχύπλοα, τις ημέρες αυτές, χρησιμοποιούνται καταμαράν. Σε όλη τη βόρεια Ιταλία πάντως η κατάσταση παραμένει ανησυχητική.

Και στον ποταμό Πάδο, τον πιο εκτεταμένο της χώρας, η στάθμη του νερού έχει μειωθεί εμφανώς, με τεράστια ζημιά για τη γεωργία. Η Ιταλική Ένωση Αγροτών Coldiretti υπογραμμίζει ότι μέχρι τώρα η οικονομική ζημιά ξεπερνά τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται, δηλαδή, για πάνω από το 10% των ετήσιων εσόδων του τομέα.

Σε ό,τι αφορά το καλαμπόκι, η φετινή παραγωγή, λένε οι προβλέψεις, θα είναι μειωμένη κατά ποσοστό 45% σε όλη τη χώρα. Το ίδιο ισχύει και για το γάλα, με μείωση του 20%, ενώ το διαθέσιμο ρύζι φέτος θα είναι 30% λιγότερο από πέρυσι.

Οι αλλαγές έχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις

Πρόκειται για τις συνέπειες της παρατεταμένης λειψυδρίας, αλλά και των ξαφνικών, καταστροφικών βροχοπτώσεων. Στον Τίβερη, σύμφωνα με τους ειδικούς, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού κινδυνεύουν να πεθάνουν εκατομμύρια ψάρια. Τεράστιες απώλειες για το οικοσύστημα, οι οποίες προστίθενται στο ήδη μεγάλο κόστος της ενεργειακής κρίσης.

Οι ξαφνικές αυτές αλλαγές του καιρού και τα σχετικά οικονομικά προβλήματα πλήττουν κυρίως τις ορεινές περιοχές. Στη γνωστή Κορτίνα Ντ΄Αμπέτσο , στο Βένετο της βόρειας Ιταλίας, μέχρι πριν μια εβδομάδα όλοι φορούσαν κοντομάνικα και τώρα αναγκάστηκαν να ανάψουν καλοριφέρ.

Οι κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής θα δυσκολευτούν λόγω της λειψυδρίας και της έλλειψης ζωοτροφών τους επόμενους μήνες να εγγυηθούν την παραγωγή των παραδοσιακών εδεσμάτων: από τα ιταλικά σαλάμια (τα οποία περιέχουν και κρέας αλόγου) μέχρι την τεράστια ποικιλία τυριών.

Πηγή: dw.com