ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓιώργος Πέππας: Φράχτης και ανεξέλεγκτη μετανάστευση

(copyright: Gokhan Balci/Anadolu Agency)

Γιώργος Πέππας: Φράχτης και ανεξέλεγκτη μετανάστευση

Γιώργος Πέππας: Φράχτης και ανεξέλεγκτη μετανάστευση

Τρίτη, 30 Αυγούστου 2022

Γιώργος Πέππας

Την επέκταση του φράχτη στα σύνορα της Ελλάδας στο Έβρο αναφέρει το «Πρώτο Θέμα», σημειώνοντας πως ο φράχτης θα επεκταθεί από 40 χλμ που είναι σήμερα σε 215 χλμ, καλύπτοντας τοιουτοτρόπως όλη την συνοριογραμμή.

Κατά την προσφυγική κρίση του 2015 η Ελλάδα αποτελούσε μια πύλη προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, κυρίως προς τις χώρες με ισχυρό κοινωνικό κράτος. Στην ουσία υπήρχε μια ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων και παράνομων μεταναστών, καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα, ή πολιτική θέληση της περίοδο αυτή, να ελεγχθούν τα άτομα τα οποία έφταναν από τη Μεσόγειο στη χώρα μας, ή από τον Έβρο, με αποτέλεσμα να επικρατήσει χάος. Σήμερα δεν υφίσταται η ίδια κατάσταση με τότε, όμως η παράνομη μετανάστευση παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα τόσο για την Ελλάδα όσο και για πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης.

Για να υπάρχει μεταναστευτική πολιτική στη χώρα μας θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος στα σύνορα, να ταυτοποιούνται τα άτομα που επιδιώκουν να εισέλθουν στην Ελλάδα και να επιτρέπεται μονάχα στους πρόσφυγες και τους νόμιμους μετανάστες η είσοδος, διαφορετικά αν ο καθένας μπορεί να εισέλθει παράνομα στη χώρα μας, δεν έχει σημασία ποια είναι η μεταναστευτική πολιτική μας, αν δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί ένα ξεκάθαρο παράδειγμα της ανεξέλεγκτής μετανάστευσης, όπου δεκάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες φτάνουν τα τελευταία χρόνια από τη Γαλλία, με την Κυβέρνηση να αδυνατεί να αντιμετωπίσει, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης, την κρίση αυτή, με τεράστια οικονομικό κόστος για τους Βρετανούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η Ελλάδα να ακολουθήσει αυτό το δρόμο, και ανεξάρτητα από όσα λένε οι πιο προοδευτικοί ανάμεσά μας, αν ο φράχτης στον Έβρο αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την παράνομη μετανάστευση, τότε είναι θετικό, αν ισχύουν οι πληροφορίες που αναφέρει το «Πρώτο Θέμα», πως θα επεκταθεί ο φράχτης στα σύνορα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία του Ο.Η.Ε. αναφορικά με την καταγωγή των μεταναστών που έφτασαν στην Ελλάδα το 2022. 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.