ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓ. Πέππας: Ποιος ευθύνεται για τον πληθωρισμό;

ΘΗΒΑ

#TAGS: Γιώργος Πέππας 

Γ. Πέππας: Ποιος ευθύνεται για τον πληθωρισμό;

Γ. Πέππας: Ποιος ευθύνεται για τον πληθωρισμό;

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022

Γιώργος Πέππας

Σε όλα τα κανάλια, σε όλες τις πολιτικές και οικονομικές συζητήσεις, αργά ή γρήγορα θα έρθει το ζήτημα του πληθωρισμού. Πολλοί κατηγορούν εξωγενείς παράγοντες, άλλοι κατηγορούν την Ρωσία, άλλοι τις επιχειρήσεις, συγχέοντας την ακρίβεια, λόγω μείωσης της προσφοράς ενός προϊόντος, με τον πληθωρισμό.

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, το οποίο εγείρεται κάθε φορά που ο πληθωρισμός αυξάνεται δραματικά, την είχε δώσει ο σπουδαίος οικονομολόγος, Milton Friedman.

«Δεν δημιουργούν πληθωρισμό (αναφερόμενος στα σωματεία) για έναν απλό λόγο. Δεν έχουν ένα τυπογραφικό πιεστήριο μέσω του οποίου παράγεις πράσινα κομμάτια χαρτιού. Τα μοναδικά τυπογραφικά πιεστήρια τέτοιου είδους είναι στην Ουάσιγκτον. […] Ο πληθωρισμός δημιουργείται στην Ουάσιγκτον, γιατί μόνο η Ουάσιγκτον μπορεί να δημιουργήσει χρήματα, και κάθε άλλη απόδοση σε άλλες ομάδες για πληθωρισμό είναι λανθασμένη. Οι καταναλωτές δεν την δημιουργούν, οι παραγωγοί δεν την δημιουργούν, τα σωματεία δεν την δημιουργούν, […] αυτό που την δημιουργεί είναι υπερβολικές κυβερνητικές δαπάνες και υπερβολική κυβερνητική δημιουργία χρήματος, και τίποτα άλλο.»