ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΤην άμεση στήριξη των αγροτών ζητάει ο Γ. Μουλκιώτης

Την άμεση στήριξη των αγροτών ζητάει ο Γ. Μουλκιώτης

Την άμεση στήριξη των αγροτών ζητάει ο Γ. Μουλκιώτης

«Σε απόγνωση οι αγρότες από τις ζημιές στα αμπέλια και σε οινοποιήσιμα σταφύλια λόγω των έντονων βροχοπτώσεων»

Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022

Γιώργος Πέππας

Ο Βουλευτής του νομού Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., κ. Γιώργος Μουλκιώτης, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεωργαντά, στην οποία ζητάει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να στηριχθούν οι αγρότες, καθώς υπέστησαν ζημιές στην  αμπελοκαλλιέργεια και σε οινοποιήσιμα σταφύλια.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών του Αυγούστου, στις οποίες προστέθηκε και η βροχόπτωση της 5ης Σεπτεμβρίου 2022, έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα στην αμπελοκαλλιέργεια και σε οινοποιήσιμα σταφύλια σε πολλές περιοχές της χώρας μεταξύ των οποίων και η Βοιωτία.

Τονίζεται επίσης ότι, αν και οι παραγωγοί και καλλιεργητές βάλλονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής κρίσης, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στον απαρχαιωμένο κανονισμό του ΕΛΓΑ που, στην πράξη, καθιστούν ανέφικτη την πλήρη αποζημίωση των φυσικών καταστροφών.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι οι αμπελοκαλλιεργητές έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές τους δραστηριότητες και ζητούν άμεσα μέτρα για την κάλυψη των ζημιών που έχουν υποστεί αλλά και γενικότερα μέτρα ενίσχυσης και διευκόλυνσης προκειμένου να παραμείνουν στην παραγωγή.

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει:

  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την εκτίμηση και αποζημίωση των ζημιών που έχουν σημειωθεί στην αμπελοκαλλιέργεια στην Βοιωτία, λόγω των πρόσφατων ισχυρών βροχοπτώσεων.
  • Αν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να προχωρήσει στη λήψη μέτρων οικονομικής διευκόλυνσης των παραγωγών προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές τους δραστηριότητες.
  • Αν υπάρχει σχεδιασμός για την επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύψει ως ζημιογόνο αίτιο τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται από την κλιματική αλλαγή και αν ναι, με ποιο χρονοδιάγραμμα.

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι