ΑρχικήΕιδήσειςΕλλάδαΡεύμα: Μοντέλο ενεργειακού Τειρεσία οργανώνουν οι προμηθευτές ενέργειας

ΕΛΛΑΔΑ

#TAGS: Ρεύμα 

Ρεύμα: Μοντέλο ενεργειακού Τειρεσία οργανώνουν οι προμηθευτές ενέργειας

Ρεύμα: Μοντέλο ενεργειακού Τειρεσία οργανώνουν οι προμηθευτές ενέργειας

Θα δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα που θα περιλαμβάνει δεδομένα και στοιχεία κόκκινων πελατών

Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022

Γιώργος Πέππας

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που θα φανεί το πραγματικό μέγεθος των μετακινήσεων μεταξύ των προμηθευτών ενέργειας, αναφέρουν στελέχη της ενεργειακής αγοράς, λέγοντας ότι σήμερα υπολογίζεται ότι μετακινούνται μηνιαίως περί τους 60.000 καταναλωτές, από τους οποίους ένα μεγάλο μέρος πηγαίνει στην ΔΕΗ.

Στέλεχος μεγάλης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας αναφέρει ότι τον προηγούμενο μήνα οι αλλαγές μεταξύ παρόχων αντιπροσώπευαν το 20%, νούμερο που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα εκτοξευτεί αυτό το μήνα που ο κόσμος έχει επιστρέψει στα σπίτια του από τις διακοπές.

Οι προβλέψεις δεν αποκλείουν το ποσοστό του λεγόμενου «ενεργειακού τουρισμού» να φτάσει το 30% έως και 40%. Για τις εταιρείες του κλάδου, οι συνεχείς μετακινήσεις εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους και αυξάνουν τις επισφάλειες και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν αρχίσει να πλησιάζουν σε απειλητικά νούμερα.

«Πριν την κρίση τα ανείσπρακτα της ΔΕΗ είχαν φτάσει τα 3 δις. ευρώ, χωρίς η εταιρεία να κάνει τίποτα για να τα εισπράξει. Σήμερα, η αγορά τείνει να πλησιάζει σε αυτά τα νούμερα κάνοντας πολλά για να πάρει πίσω τις οφειλές της», λέει χαρακτηριστικά ανώτατο στέλεχος εταιρείας προμήθειας.

Η αναζωπύρωση του φαινομένου των ανεξόφλητων οφειλών έχει αρχίσει να δημιουργεί έντονο προβληματισμό στους παρόχους που κρίνουν αναγκαία την δημιουργία ενεργειακού «Τειρεσία» για να υπάρξει μία άμυνα του κλάδου απέναντι στο φαινόμενο των συνειδητά κακοπληρωτών.

Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων από κόκκινους καταναλωτές ώστε οι εταιρείες να γνωρίζουν εκ των προτέρων την αξιοπιστία του πελάτη που παίρνουν. «Τώρα είναι ώριμη η αγορά για να προχωρήσουμε στην δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας που θα περιλαμβάνει δεδομένα και στοιχεία λογαριασμών πελατών, η οποία εκτιμούμε ότι μπορεί να τεθεί σε λειτουργία το επόμενο εξάμηνο», λέει στέλεχος εταιρείας του κλάδου και τονίζει την ανάγκη να δοθεί στις εταιρείες προκαταβολή τουλάχιστον το 70% των μηναίων επιδοτήσεων στο ρεύμα.

Με την σημερινή πολιτική της κυβέρνησης που οι καταναλωτές μπορούν να αλλάξουν πάροχο αζημίως ακόμη και αν χρωστούν στην εταιρεία από την οποία φεύγουν, το φαινόμενο των χρεών προβλέπεται να διογκωθεί. Ήδη, οι καθυστερήσεις πληρωμών που ξεπερνούν τις 45 μέρες έχουν φτάσει το 30% με αποτέλεσμα ο κλάδος να στερείται πολύτιμη ρευστότητα.

Αυτοί που σήμερα πληρώνουν τις οφειλές τους είναι οι πελάτες της μέσης τάσης (βιομηχανία, ξενοδοχεία κ.α) γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν διαφορετικά.

Καθώς πλησιάζουμε στο χειμώνα που η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια θα εκτιναχτεί, ο κίνδυνος να μεγαλώσει η ψαλίδα ελλοχεύει. Οι εταιρείες τονίζουν ότι με τις αυξημένες επιδοτήσεις η κατάσταση στην αγορά έχει σταθεροποιηθεί ωστόσο επισημαίνουν ότι οι ανάγκες για κεφάλαια λόγω της εκτίναξης της χονδρεμπορικής τιμής ενέργειας είναι τεράστιες.

Πρόσφατα ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης ανέφερε ότι τον Αύγουστο υπήρξε μέρα που η επιχείρηση χρειάστηκε να καταβάλλει για margin calls 1 δις. ευρώ μέσα σε μια μέρα, λόγω ανόδου της τιμής στα 1.300 ευρώ, χρήματα που ωστόσο πήρε πίσω όταν έπεσε η τιμή. Χωρίς όμως να υπάρχει η ρευστότητα, οι εταιρείες δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τόσο ακραίες απαιτήσεις της αγοράς, για αυτό και ζητούν την παρέμβαση της Κομισιόν για την παροχή κρατικών εγγυήσεων. Τα αντίστοιχα νούμερα σε μικρότερες εταιρείες μπορεί να φτάσουν ημερησίως πλέον των 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: newmoney.gr

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι