ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΑθανάσιος Καραπέτσας: Τα ευθηνά σπήτια

Αθανάσιος Καραπέτσας: Τα ευθηνά σπήτια

Αθανάσιος Καραπέτσας: Τα ευθηνά σπήτια

Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022

Γιώργος Πέππας

Λίγες ημέρες έχουν περάσει από τον απόηχο της πλειοδοσίας της προσφοράς σπιτιών στους νέους. Κι όμως ξεφυλλίζοντας την ιστορία μας σκοντάφτεις στον τίτλο ‘’ΤΑ ΕΥΘΗΝΑ ΣΠΗΤΙΑ’’, που είναι άρθρο της εφημερίδας ‘’Εμπρός’’ εν έτει 1915. Η εξαγγελία ξανάγινε και ξανάγινε κι έχουν περάσει από τότε πάνω από 100 χρόνια. Κύκλους κάνει η ιστορία τα ταξίματα παραμένουν ταξίματα και οι φτωχοί άστεγοι. Να τι έγραφε η εφημερίδα:

«Τα ευθηνά σπήτια, τα οποία υπόσχεται το υπουργείον της Εθνικής Οικονομίας εις τον εργατικόν πληθυσμόν της πρωτευούσης, είναι επαγγελία πολύ παλαιά. Αλλ’ εάν εν τω παρελθόντι η θαυμασία αυτή ιδέα έμεινεν ανεκπλήρωτος, σήμερον δεν ειμπορεί να συμβή το ίδιον. Ο κ. Αθαν. Ευταξίας δεν υπόσχεται και δεν ανακοινοί ειμή ό,τι έχει την δύναμιν και τον νουν και την φωτισμένην αντίληψιν να φέρη εις πέρας. Και ο εργάτης εφόσον είναι γεγονός ότι εις την Ελλάδα πληρώνει διπλάσια αφ’ ό,τι εις άλλα μέρη και δεν έχει σπήτι υγιεινόν, δεν έχει φως, αέρα, άνεσιν, αν επιτρέπεται να ελπίζη, θα ελπίζη από τον σημερινόν Υπουργόν της Εθνικής Οικονομίας.»

Τα ‘’ευθηνά σπήτια’’ να μην ξεχαστούν, να μην τα πάρει ο άνεμος. Να μην μείνουμε στις εξαγγελίες και μετά από 100 χρόνια πάλι να λέμε τα ίδια παρηγορητικά και ψεύτικα.

Και μια σύμπτωση: Υπουργός Οικονομικών τότε ο Φθιωτός Αθ. Ευταξίας. Τώρα Σταϊκούρας Χρήστος από τη Φθιώτιδα κι αυτός. Οι συμπτώσεις μάλλον δεν ευνοούν. Ας περιμένουμε το αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι