ΑρχικήΣυνεντεύξειςΚώστας Μαρκόπουλος στο radiothiva.gr: Τραγικό λάθος η απόφαση για μεταφορά απορριμμάτων της Εύβοιας στο ΧΥΤΑ Θήβας

(copyright: Eurokinissi)

Κώστας Μαρκόπουλος στο radiothiva.gr: Τραγικό λάθος η απόφαση για μεταφορά απορριμμάτων της Εύβοιας στο ΧΥΤΑ Θήβας

Κώστας Μαρκόπουλος στο radiothiva.gr: Τραγικό λάθος η απόφαση για μεταφορά απορριμμάτων της Εύβοιας στο ΧΥΤΑ Θήβας

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022

Γιώργος Πέππας

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Κώστας Μαρκόπουλος, μίλησε στο radiothiva.gr, στην εκπομπή «Ενημερωμένος Πολίτης», για τα προβλήματα της καθημερινότητας στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Αρχικά ο κ. Μαρκόπολους αναφέρθηκε στην απόφαση του ΥΠΕΝ για την μεταφορά απορριμμάτων από την Εύβοια στο ΧΥΤΑ Θήβας, υπογραμμίζοντας πως η απόφαση του Υπουργού είναι λανθασμένη, ενώ τόνισε πως κατά την εκτίμησή του είναι λάθος της Κυβέρνησης να συμμετέχει με αποφάσεις σε αυτή την διαδημοτική συνεννόηση, που θα έπρεπε να υπάρχει ήδη στη Στερεά Ελλάδα. «Με διατάγματα δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, και επίσης με διατάγματα δεν μπορούμε να φέρουμε τον έναν δήμο εναντίον του άλλου και την μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης.»

Όσο αφορά τα αδιέξοδα που ενδέχεται να έχουν δημιουργηθεί, ο κ. Μαρκόπουλος σημείωσε πως αυτά έχουν πάντοτε αιτίες, επισημαίνοντας πως η λύση σε αυτά τα αδιέξοδα είναι η συνεννόηση, και η λογική. «Η λογική λοιπόν λέει ότι το κύτταρο της Θήβας είναι ένα πάρα πολύ καλό κύτταρο και πολύ ανθεκτικό σε όγκο σκουπιδιών για την Θήβα και τους άλλους τρεις Δήμους οι οποίοι εξυπηρετούνται από αυτήν» αναφέροντας πως δεν μπορεί να προστεθεί σε αυτό πάνω από τη μισή Εύβοια, ενώ σημείωσε πως ο όγκος σκουπιδιών στη Χαλκίδα, λόγω του μεγάλου πληθυσμού αλλά και των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή, είναι ιδιαίτερα μεγάλος «ο οποίος νομίζω θα καταστρέψει το κύτταρο της Θήβας και πολύ σύντομα θα βρεθούμε σε ένα καινούριο αδιέξοδο. Εδώ δεν είναι το ζήτημα να δημιουργούμε αδιέξοδα, το ζήτημα είναι να δημιουργούμε λύσεις, μόνιμες.»

Περαιτέρω, ο κ. Μαρκόπουλος έκανε αναφορά στον ΦΟΔΣΑ, αναφέροντας πως θα έπρεπε να είχε μεθοδεύσει την συνεννόηση μεταξύ των Δήμων και των περιοχών και μην υπάρχει αυτή η σύγκρουση και το αδιέξοδο. «Όμως ο ΦΟΔΣΑ, ανέχτηκε τον Δήμο Χαλκιδέων και τις δεσμεύσεις που υπήρχαν και δεν επαληθεύθηκαν για την επέκταση του ΧΥΤΑ της Χαλκίδας και βρεθήκαμε σε αυτό το αδιέξοδο. Και βέβαια υπάρχει και μια Περιφέρεια Στερεάς η οποία νίπτει τας χείρας της, ενώ είναι ο βασικός διεκπεραιωτής όλων των επενδύσεων και των απορροφήσεων από το ΕΣΠΑ και από τα κρατικά χρήματα για περιβαλλοντικά ζητήματα για τα οποία επίσης δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Αρα έχουμε μια τοπικοαυτοδιοικητική ανεπάρκεια, στο δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή στη Περιφέρεια, έχουμε μια κακή συνεννόηση στο ΦΟΔΣΑ και βεβαίως έχουμε μια τιμωρητική απόφαση για την Θήβα, το οποίο προσωπικά πιστεύω είναι ένα τραγικό λάθος το οποίο δεν έπρεπε να το κάνει η Κυβέρνηση.»

Ακόμη, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ανέφερε πως δεν υπάρχει πιθανότητα νέο κυττάρου στη Χαλκίδα, και πως έργα που έχουν προαναγγελθεί στην Χαλκίδα, που αφορούν την υποστήριξη του υπάρχοντος ΧΥΤΑ, ο οποίος έχει περάσει τα όρια αντοχής, υπογραμμίζοντας πως και αυτό ήταν ένα τεράστιο λάθος του ΦΟΔΣΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά «δεν μπορεί να επιτρέπει σε ένα ΧΥΤΑ υπερκορεσμό και επειδή υπάρχει ανεπάρκεια σχεδιασμού είτε από το κράτος είτε από τη Περιφέρεια, είτε από το Δήμο Χαλκιδέων. Εδώ πλέον αν συμβεί κάτι στο ΧΥΤΑ της Χαλκίδας να ξέρετε υπάρχουν και ευθύνες, όχι μόνο πολιτικές και πέραν των πολιτικών. Και τώρα πάμε να κάνουμε και το τρίτο βήμα της καταστροφής, να υπερκορέσουμε και την Θήβα και να την αναγκάσουμε να κάνει επόμενο κύτταρο για να ανεχθεί αυτή την κατάσταση. Σημειώνω ότι στον σχεδιασμό ΦΟΔΣΑ για να είμαι απολύτως ειλικρινής, υπάρχουν και τα εργοστάσια επεξεργασίας των σκουπιδιών σαν σχεδιασμός, υπάρχουν και η διαλογή στην πηγή, υπάρχουν και τα κέντρα μεταφοράς, σχεδόν τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει, γιατί η Περιφέρεια Στερεάς είναι η τελευταία των τελευταίων στην απορρόφηση κονδυλίων σε ότι αφορά την διαχείριση απορριμμάτων», κάνοντας λόγο στη συνέχεια για μια πλεξούδα πολιτικής ανεπάρκειας και ανοησίας «διότι δεν γίνεται να σου δίνουν λεφτά και να κοιτάς τον άλλο στα μάτια.». Όσο αφορά την λύση για αυτό το αδιέξοδο, ο κ. Μαρκόπουλος υποστήριξε πως είναι η μεγάλη χοάνη της Αττικής, και όχι η Ιστιαία ή η Αμφισσα, αλλά και η κατεπειγόντων έναρξη εργασιών για την δημιουργία διαλογής ώστε να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών και μια συζήτηση για το τι πρέπει να κάνει η Χαλκίδα για να αντιμετωπίσει το δικό της πρόβλημα. 

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι