ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΓιώργος Πέππας: Αποτυχημένες ενεργειακές πολιτικές

ΚΟΣΜΟΣ

#TAGS: Γιώργος Πέππας 

(copyright: REUTERS/Dado Ruvic/File Photo)

Γιώργος Πέππας: Αποτυχημένες ενεργειακές πολιτικές

Γιώργος Πέππας: Αποτυχημένες ενεργειακές πολιτικές

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2022

Γιώργος Πέππας

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απέδειξε πως στη Δύση επικρατεί σύγχυση, αλαζονεία και ανικανότητα. Την ίδια στιγμή που το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ εν ολίγοις, προστατεύαν την Ευρώπη από την Ρωσία, οι Ευρωπαίοι βασίζονταν όλο και περισσότερο, ενεργειακά, στη Ρωσία, σε μια κίνηση που προκαλούσε ερωτηματικά και εκνευρισμό στην Ουάσιγκτον, κάτι που δεν είχε κρύψει ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald J. Trump, ο οποίος είχε στηλιτεύσει τόσο την Γερμανία, όσο και τις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ, οι οποίες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν κάλυπταν τις ελάχιστες υποχρεώσεις τους απέναντι στην υπερατλαντική συμμαχία.

Η εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία αποτελεί το απότοκο της «πράσινης» ατζέντας, όπου επιλέγουμε να βασιζόμαστε ενεργειακά σε αυταρχικά κράτη, σε μη φιλικά κράτη, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, τη Βενεζουέλα, αντί να αξιοποιήσουμε τα εγχώρια αποθέματα στη Ευρώπη, ενώ η στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα θα μεταφέρει την εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία, στη Κίνα.

Όμως διαβάζαμε και διαβάζουμε διαρκώς για το πως η Ρωσία είναι αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, πως πλέον είναι ένα κράτος παρίας, παρά τις στενές σχέσεις της Ρωσίας με τις χώρες BRICS, τις χώρες του ΟΠΕΚ+, και πολλές άλλες χώρες στην Αφρική. Η τελευταία απόδειξη για το πόσο λανθασμένες είναι οι αναλύσεις και οι πολιτικές από τη Δύση, είναι η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, στηρίζοντας την Ρωσία με αυτό το μέτρο και βλάπτοντας την συλλογική Δύση, η οποία αναζητά διακαώς πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Αν η Δύση επιθυμεί να διατηρήσει την οικονομική και πολιτική της θέση στο κόσμο, αν οι ΗΠΑ επιθυμούν να παραμείνουν ως η μοναδική υπερδύναμη του πλανήτη, θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία το συντομότερο δυνατόν, διαφορετικά η άνοδος της Κίνας, και άλλων μη φιλικών και μη δημοκρατικών χωρών, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική.

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι