ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΜε λαμπρότητα εορτάστηκε η 28η Οκτωβρίου στη Θήβα

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η 28η Οκτωβρίου στη Θήβα

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η 28η Οκτωβρίου στη Θήβα

Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2022

Γιώργος Πέππας

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 2022 στο Δήμο Θηβαίων, τόσο στη Θήβα όσο και στις Δημοτικές Ενότητες και Κοινότητες του Δήμου.

Όσο αφορά τις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στη Θήβα, το πρωί της Παρασκευής τελέσθηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, κ. Γεωργίου και παρουσία σεβαστών πατέρων. Μετά το τέλος της δοξολογίας, ο εκπαιδευτικός του 4ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας, κ. Αθανάσιος Χαϊδεμένος, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, ενώ αργότερα ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του Ηρώου και κατάθεση στεφάνων. Συγκεκριμένα, κατέθεσαν στεφάνι:

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, οι βουλευτές Βοιωτίας, κ. Γιώτα Πούλου και κ. Γιώργος Μουλκιώτης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Θηβαίων, κ. Γιώργος Αναστασίου, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Θήβας και διοικητής του ΚΕΠΒ Θήβας, ταξίαρχος κ. Ιωάννης Σταματάκης, ο Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας, αστυνομικός διευθυντής, κ. Γεώργιος Κακούρης, ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θήβας, κ. Γρηγόρης Τσοκανάς, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και σχολείων.

Στη συνέχεια έλαβε χώρα η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της πόλης, παρουσία του Δημάρχου Θηβαίων, κ. Γιώργου Αναστασίου, εκπροσώπων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αυτοδιοικητικών Α’ και Β’ βαθμού, συλλόγων, φορέων και πλήθους κόσμου.

Μεταξύ των επισήμων που τίμησαν τη Θήβα στους εορτασμούς της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας, κ. Φανή Παπαθωμά, και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, κ. Σπυρίδων Νικολάου. Εκ της Δημοτικής Αρχής, η πρόεδρος του Δ.Σ. Θηβαίων, κ. Ευαγγελία Τζουβελέκη, οι αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Ανδρέας Χατζησταμάτης, Διοικητικών-Οικονομικών Υπηρεσιών, κ. Γιώργος Παπασπύρου, Περιβάλλοντος, κ. Νίκος Κοβάνης, Βαγίων, κ. Παναγιώτης Τσαραμπάρης, ο επικεφαλής της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, κύριοι Γρηγόρης Παπαβασιλείου και Ηλίας Τραμπάκουλος, η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της Α’θμιας Σχολικής Επιτροπής, κ. Ιουλία Κοντού, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας, κ. Αποστόλης Δαγδελένης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και δημοτικός σύμβουλος, κ. Δημήτρης Αλεξάνδρου, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του ΣΠΟΑΚ, κ. Σταμάτης Χαλβατζής και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Θήβας, κ. Γιώργος Γελέκας.

Από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας παρέστη η διευθύντρια, κ. Παναγιώτα Σιδερά-Χουλιάρα και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Θήβας και δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Χαρέμης. εκπροσωπώντας τον κ. Ιωάννη Παναγιώτου.

Αμέσως μετά ακολούθησε η παρέλαση μαθητών από σχολεία της Θήβας, συλλόγους και τμήματα της Αεροπορίας και του Στρατού.

Η παρέλαση και οι εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της ΔΗΚΕΘ, χαρίζοντας μελωδικούς ήχους πατριωτικών εμβατηρίων και τραγουδιών.

«Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι ξεπερνάμε κάθε εμπόδιο, κάθε δυσκολία και κάθε πρόκληση όταν είμαστε ενωμένοι. Το έπος του ’40 είναι πρότυπο ομοψυχίας και αποτελεί ζωντανή πηγή εθνικής αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας. Το 1940 οι Έλληνες με αυταπάρνηση αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ιστορία, την Πατρίδα, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη και άνοιξαν τον δρόμο για την τελική νίκη στο ναζισμό και το φασισμό. Έχουμε χρέος προς τους προγόνους μας να μην ξεχάσουμε ποτέ και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια Ελλάδα ισχυρή, κυρίαρχη και ασφαλή. Χρόνια Πολλά Ελλάδα!», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Θηβαίων, κ. Αναστασίου.

Για την ημέρα της Εθνικής Επετείου εξέδωσαν ανακοινώσεις και μηνύματα πολιτικοί από όλη την Στερεά Ελλάδα, και φυσικά και από την Βοιωτία.

Το μήνυμα της βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βοιωτίας, κ. Γιώτας Πούλου:

««…είδα στο πρόσωπο των στρατιωτών μου τη λάμψη που είναι ικανός ο Ελληνισμός ν’ αναδύσει όταν πιστεύει στο δίκιο του.» 

Οδυσσέας Ελύτης

Η μνήμη για το έπος του ’40 και την Εθνική Αντίσταση κατά των φασιστών-ναζιστών κατακτητών, παραμένει ζωντανή μετά από 82 χρόνια και μας εμπνέει μέχρι σήμερα.

Ένα ενωτικό και ομόψυχο ΟΧΙ θα είναι ξανά η απάντησή μας απέναντι σε αυτούς που επιβουλεύονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά και απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία μας!

Χρόνια Πολλά με Ειρήνη, Αλληλεγγύη και Δικαιοσύνη!»

Μήνυμα του Δημάρχου Τανάγρας, Βασίλη Περγάλια για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Ογδόντα δύο χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το Έπος του ΄40, όταν οι Έλληνες, αψηφώντας αριθμητικές αναλογίες και στρατηγικούς σχεδιασμούς ανηφόριζαν στο δρόμο του μεγαλείου, προασπίζοντας την εθνική τους αξιοπρέπεια και την ελευθερία τους.

Σήμερα, ενωμένοι τιμούμε το ηχηρό κι αδιαπραγμάτευτο «ΟΧΙ» που κατέδειξε το ήθος και την αρετή ενός περήφανου λαού και που εξακολουθεί να εμπνέει, ως ιερή παρακαταθήκη, όλους τους ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους.

Το «ΟΧΙ» είναι σταθμός με βαθύ νόημα γιατί θα συμβολίζει αιώνια την πάλη του δίκαιου με το άδικο, την πάλη για την αρετή και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μπορεί ο χρόνος να κύλησε, παίρνοντας μαζί του τη γενιά των πρωταγωνιστών, ωστόσο η 28η Οκτωβρίου θα παραμείνει πάντα μια ζωντανή δύναμη κι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού έθνους. Θα παραμείνει ως χρέος και καθήκον μας για να θυμόμαστε τις θυσίες των προγόνων μας και να μας εμπνέει και να μας ενδυναμώνει για τους αγώνες και τις μάχες που δίνουμε σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.

Σήμερα το μήνυμα της επετείου είναι, περισσότερο από ποτέ, ζωντανό και επίκαιρο. Είναι μήνυμα αφύπνισης και κινητοποίησης της συλλογικής συνείδησης του λαού μας. Είναι το ιστορικό χρέος όλων μας και του/της καθενός/μιας ξεχωριστά – με πνεύμα σύμπνοιας και συνοχής, με αίσθημα ευθύνης, κυρίως από αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις – να δώσουμε τις πολλές και δύσκολες μάχες που μας περιμένουν αποφασισμένοι και επιμερίζοντας δίκαια τα βάρη. Επιδεικνύοντας αλληλεγγύη στους οικονομικά ασθενέστερους και δίνοντας ελπίδα καi προοπτική σ’ όλους και ιδιαίτερα στους νέους του τόπου μας. Το οφείλουμε στην ηρωική γενιά του ’40 που επιβεβαίωσε τη συνέχεια της φυλής μας και τη συνέπειά της να ανταποκρίνεται στην πάροδο της ιστορίας σε πάμπολλα προσκλητήρια αγώνων και θυσιών.

Σήμερα, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, περισσότερο από κάθε άλλη φορά το διαχρονικό μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου ας το έχουμε ως οδηγό στην καθημερινή μας ζωή. Γιατί τίποτα δεν χαρίζεται, ούτε η ελευθερία ούτε η πρόοδος.

Όλα κατακτώνται με ενότητα και αγώνες.

«Αγαπητοί/ές συνδημότες/ισσες,

Σας καλώ λοιπόν, όλους και όλες,

Να εμπνευστούμε από τη γενιά του 1940, να επιδείξουμε υψηλό αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης, ενότητας κι αγάπης για τον συνάνθρωπο,

Να απαντάμε στις προκλήσεις της εποχής μας με ενότητα και πίστη στις αρχές και στα ιδεώδη που δόξασαν την Ελλάδα και τον Ελληνισμό,

Να αγωνιστούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ με ισχυρή θέληση και πείσμα για ένα ασφαλές και καλύτερο μέλλον για όλους μας και ιδιαίτερα για τα παιδιά μας!

Χρόνια Πολλά σε όλους & όλες σας!

Χρόνια Πολλά σε όλες τις Ελληνίδες & σε όλους τους Έλληνες!

Χρόνια Πολλά, Ελλάδα!»

Μήνυμα του Δημάρχου Θηβαίων, Γιώργου Αναστασίου, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

«28η Οκτωβρίου 1940. Οι σειρήνες ηχούν και μεταφέρουν την είδηση του πολέμου. Το ηρωικό «όχι» του Μεταξά σηματοδοτεί την είσοδο της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όχι στην υποταγή, όχι στην υποδούλωση, όχι στον φασισμό.

Οι Έλληνες στο έπος του ’40 δεν δείλιασαν μπροστά στον εχθρό, δεν φοβήθηκαν τον θάνατο, δεν δίστασαν να υπερασπισθούν την ελευθερία και την πατρίδα.

Κι εμείς οι απόγονοι εκείνων των Ελλήνων που έγραψαν ορισμένες από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας, έχουμε χρέος και καθήκον να διαφυλάξουμε το πολύτιμο αγαθό της Ειρήνης.

Σε καιρούς σκοτεινούς, σε νερά αχαρτογράφητα, σε στιγμές που το μέλλον φαντάζει αβέβαιο και ζοφερό, αντλούμε διδάγματα από τους προγόνους μας, που αγωνίσθηκαν για τα ιδανικά και αξίες που απολαμβάνουμε εμείς σήμερα. Και ο καλύτερος τρόπος να τους τιμήσουμε είναι να δείξουμε την ίδια θέληση και ομοψυχία μπροστά σε κάθε πρόκληση.

«Πάντα νικάει το δίκιο!

Μια μέρα θα νικήσει ο άνθρωπος.

Μια μέρα η λευτεριά θα νικήσει τον πόλεμο.

Μια μέρα θα νικήσουμε για πάντα» Γιάννης Ρίτσος, Οκτώβρης 1940.»

Μήνυμα Δημάρχου Λεβαδέων Ιωάννη Δ. Ταγκαλέγκα για την 28η Οκτωβρίου 1940

«Η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940 αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής για τον Ελληνισμό και τους απανταχού Έλληνες. Πρόκειται για επέτειο χαράς και περηφάνειας ανακαλώντας στη μνήμη μας τους Έλληνες της μικρής Ελλάδας του 1940 που αντιμετώπισαν με πρωτοφανή ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα τις φοβερές δυνάμεις του φασισμού αποδεικνύοντας ότι δεν είναι ανίκητες. Η επέτειος του «ΟΧΙ» μας υπενθυμίζει την ομοψυχία των Ελλήνων, το πάθος τους για την υπεράσπιση των ιδανικών τους, τη διεκδίκηση της ελευθερίας τους και την υπεράσπιση της πατρίδας τους.

Η αυτοθυσία και ο πατριωτισμός, που μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας, είναι η πολιτιστική κληρονομιά μας και η παρακαταθήκη μας που οφείλουμε να γνωρίζουμε και να μεταδίδουμε από γενιά σε γενιά ώστε να διαθέτουμε γερές ιστορικά βάσεις, να αποφεύγονται λάθη του παρελθόντος και να συμβάλλουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.

Στις μέρες μας, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας, βιώνουμε πολλαπλές προκλήσεις σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε στην υγειονομική κρίση του COVID-19, στην ενεργειακή κρίση που έχει επιφέρει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς και στις απειλές και την επιθετικότητα της γείτονας χώρας Τουρκίας που για άλλη μια φορά προσπαθεί να αμφισβητήσει την εδαφική μας ακεραιότητα.

Επιδιώκεται, λοιπόν, πλέον ξεκάθαρα η αναθεώρηση των διεθνών συνθηκών απειλώντας την εθνική μας κυριαρχία. Ωστόσο, εμείς επιλέγουμε την πίστη στο Διεθνές Δίκαιο, έναντι των επεκτατικών επιδιώξεων. Είμαστε υπέρ του Πατριωτισμού και ενάντια σε κάθε μορφή Εθνικισμού.

Πάντοτε θα επιζητούμε ειρηνικές λύσεις, αλλά και πάντοτε θα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε συντριπτικές απαντήσεις, υπερασπιζόμενοι και την τελευταία σπιθαμή του εδάφους μας.

Εμείς, ως Έλληνες, οφείλουμε να παραμείνουμε ενωμένοι ακολουθώντας το παράδειγμα των προγόνων μας ώστε με σθένος, αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη και ομοψυχία να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες υπερασπιζόμενοι αξίες και ιδανικά, ίδια με εκείνα που δόξασαν την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Ας μην ξεχνάμε, λοιπόν, τι έχουμε καταφέρει ως Έθνος και πως όλοι μαζί έχοντας κοινό στόχο μπορούμε να νικήσουμε δύσκολες μάχες συμβάλλοντας σε ένα καλύτερο αύριο.»

Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Βοιωτίας για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου του 1940

«Ένας Στρατιώτης Μουρμουρίζει Στο Αλβανικό Μέτωπο

…Ανθρωποι κατοικούν μες στο πνεύμα της Ελευθερίας αμέτρητοι,

Ανθρωποι όμορφοι μες στη θυσία τους, ανθρωποι.

Το ότι πέθαναν, δεν σημαίνει πως έπαψαν να υπάρχουν εκεί, με τις λύπες, τα δάκρυα και τις κουβέντες τους.

 Ο ήλιος σας θα 'ναι ακριβά πληρωμένος. Αν τυχόν δεν γυρίσω, ας είστε καλά, σκεφτείτε για λίγο πόσο μου στοίχισε…

Νικηφόρος Βρεττάκος

Αυτοί ήταν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες του ΄40 που απέδειξαν περίτρανα τι σημαίνει να γνωρίζεις την ελευθερία από την κόψη του σπαθιού την τρομερή, κι έγραψαν με τους αγώνες τους ένα σημαντικό κεφάλαιο στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους.

Τους τιμούμε , δεν ξεχνούμε και βαδίζουμε στα χνάρια τους για ένα αύριο με Ειρήνη, Δημοκρατία και Κοινωνική Δικαιοσύνη, για μια Ελλάδα ισχυρή, που δεν απειλείται από κανέναν. Το μέλλον είναι στα χέρια των παιδιών μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να τους το πάρει.

Τους το χρωστάμε, όπως και σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για την Πατρίδα μας.

Χρόνια Πολλά Ελλάδα Χρόνια Πολλά Ελληνίδες και Έλληνες.»

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι