ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΠαρέμβαση Μαρίνου στο συνέδριο της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

#TAGS: Εύβοια  ΚΚΕ  Γιώργος Μαρίνος 

Παρέμβαση Μαρίνου στο συνέδριο της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας

Παρέμβαση Μαρίνου στο συνέδριο της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας

Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2022

Γιώργος Πέππας

Ο βουλευτής Ευβοίας του ΚΚΕ, κ. Γιώργος Μαρίνος, συμμετείχε στο συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, η οποία έγινε 11-12 Νοεμβρίου 2022 στο Καρπενήσι, ο οποίος κατά την παρέμβασή του ανέφερε τα εξής:

«Ευχαριστούμε τον πρόεδρο για την πρόσκληση και χαιρετίζουμε το συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας το οποίο πραγματοποιείται μέσα σε πολύ σοβαρές εξελίξεις.   

Το βασικό στίγμα είναι ότι ο λαός στενάζει, η θέση των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων των βιοπαλαιστών αγροτών, της νεολαίας χειροτερεύει ραγδαία.    

Η γενικευμένη ακρίβεια στα καύσιμα, το ρεύμα, τα τρόφιμα, γενικά στα είδη λαϊκής κατανάλωσης σε συνδυασμό με τις μεγάλες περικοπές στους μισθούς, τις συντάξεις, τη φοροληστεία, την υψηλή ανεργία, φούντωσε την φτώχεια και καιροφυλαχτεί νέα καπιταλιστική κρίση.  

Η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την απελευθέρωση της ενέργειας και την λεγόμενη “πράσινη μετάβαση”, το χρηματιστήριο ενέργειας, το εμπόριο ρύπων, το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων, προκαλούν την αύξηση της τιμής της ενέργειας, του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Η ακρίβεια εκδηλώθηκε πριν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο πόλεμος επιδρά, τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας τις πληρώνουν οι λαοί και έχει μεγάλες ευθύνες η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου για την εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η πάλη για την απεμπλοκή επιβάλλεται να δυναμώσει.

 Ποιά είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας και στα νοσοκομεία, στο Καρπενήσι, Λαμία, Χαλκίδα, Λειβαδιά, Θήβα, ?μφισσα;

Είναι δραματική ακόμα και στις συνθήκες της πανδημίας. Πίσω της βρίσκεται η πολιτική της υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης της Υγείας και θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με το νομοσχέδιο για την πάρα πέρα ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων. 

Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, μάχονται για το δικαίωμα στη δουλειά και τους στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις.     

Στην Χαλκίδα, στη Εύβοια και σε άλλες πόλεις έχει οξυνθεί το πρόβλημα με τα σκουπίδια. Από την Κάρυστο μέχρι τα ?γραφα, τα μονοπώλια των ΑΠΕ εγκαθιστούν αιολικά πάρκα , καταπατούν πανέμορφες περιοχές και θυσαυρίζουν. 

Η Φωκίδα θρηνεί νεκρούς από εργατικά ατυχήματα- εγκλήματα της εργοδοσίας.

Πλημύρες, στο Σπερχειό, στο Κόμμα, στο Ληλάντιο και σε άλλες περιοχές, πυρκαγιές, όπως αυτή που κατέκαψε τη Βόρειο Εύβοια και ο λαός βασανίζεται μόνος του χωρίς ουσιαστική στήριξη, τα χάλια του οδικού δικτύου, αναδεικνύουν με τραγικό τρόπο την ανύπαρκτη πρόληψη, τις μεγάλες ελλείψεις στις αναγκαίες υποδομές, την ευθύνη της πολιτικής του “κόστους-οφέλους”, που καταπατά τις λαϊκές ανάγκες. 

Ο λαός επιβάλλεται να βγάλει συμπεράσματα.        

Τα προβλήματα είναι διαχρονικά, τα γεννά το εκμεταλλευτικό σύστημα, η πολιτική της κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων, η ανάπτυξη που έχει κριτήριο τα κέρδη των λίγων, σε βάρος των δικαιωμάτων και των αναγκών του λαού, κι αυτό δεν εξωραΐζεται με τα ανεπαρκή επιδόματα και το τρύπιο “καλάθι της νοικοκυράς” ή τα υποτυπώδη μέτρα για τη θέρμανση των λαϊκών οικογενειών στην Ευρυτανία, στις ορεινές γενικότερα περιοχές, που υποφέρουν.   

Ελπιδοφόρο μήνυμα στέλνουν οι μεγάλοι εργατικοί λαϊκοί αγώνες που αναπτύσσονται σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών, η εντυπωσιακή επιτυχία της προχθεσινής πανελλαδικής απεργίας και οι συγκλονιστικές απεργιακές συγκεντρώσεις στη χώρα μας, το γεγονός ότι σε 11 πόλεις της Στερεάς πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις. Αυτή είναι η μαχητική απάντηση και ο αγώνας θα κλιμακωθεί για μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος, φθηνά τρόφιμα και ρεύμα για το λαό, ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

Αυτή την πορεία στηρίζει το ΚΚΕ.

Κυρίες και κύριοι,

Το κόμμα μας αντιπαλεύει τις οδυνηρές μεταρρυθμίσεις στην περιφερειακή και τοπική διοίκηση που φορτώνουν με μεγάλα βάρη τις λαϊκές οικογένειες.  

Στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι πρόκειται για κρατική δομή σε τοπικό επίπεδο με αμεσότερη σύνδεση με τα ευρωενωσιακά όργανα, τα επιχειρηματικά συμφέροντα και την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. 

Ο λαός πληρώνει ακριβά το κριτήριο της ανταποδοτικότητας και της φορομπηξίας στο όνομα της οικονομικής αυτοτέλειας και είναι μεγάλες οι ευθύνες του αστικού κράτους και των κυβερνήσεων που δεν αποδίδουν ακόμα και θεσμοθετημένους πόρους στην τοπική διοίκηση, κι ενώ δίνονται δις ευρώ για τις ανάγκες των οικονομικών ομίλων, της “ψηφιακής” και “πράσινης” οικονομίας.  

Τον 21ο αιώνα, με τεράστιο πλούτο και πρωτάκουστα επιστημονικά, τεχνολογικά επιτεύγματα, ο λαός βιώνει φτώχεια, εξαθλίωση και ανασφάλεια. Πλουτίζουν οι λίγοι, οι καπιταλιστές. 

Το ΚΚΕ βρίσκεται και θα βρίσκεται στο πλευρό του λαού και τον καλούμε να μην επιδείξει καμιά αναμονή, να μη δώσει πίστη στην έλευση των λεγόμενων πολιτικών σωτήρων, που τον εξαπατούν όλα τα χρόνια, να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων, των βιοπαλαιστών αγροτών και επαγγελματιών, για την αύξηση των μισθών και των συντάξεων πάνω από τον πληθωρισμό, για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ στα καύσιμα και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, την σχεδιασμένη αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας. Για πλήρη και σταθερή εργασία, ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία, αναγκαία έργα υποδομής, να ανοίξει ο λαός το δρόμο για ριζικές αλλαγές με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.»

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι