ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΗλίας Κάμπαξης: Να γίνουμε σημείο αναφοράς!

Ηλίας Κάμπαξης: Να γίνουμε σημείο αναφοράς!

Ηλίας Κάμπαξης: Να γίνουμε σημείο αναφοράς!

Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2022

Γιώργος Πέππας

Πριν από πέντε μήνες αναδείχθηκε από τη σχετική εκλογική διαδικασία το νέο Δ.Σ. του Τοπικού Συμβουλίου Νέων (ΤΟΣΥΝ) Δήμου Θηβαίων και ξεκίνησε τις δράσεις του, άρχισε να βγαίνει προς την κοινωνία και να συστήνεται και πάλι στους Θηβαίους πολίτες. Στόχος όλων των μελών που απαρτίζουμε το ΤΟΣΥΝ είναι να το κάνουμε ευρέως γνωστό σε όλα τα μήκη και πλάτη του Δήμου Θηβαίων και όχι μόνο, να συμμετέχουν όλο και περισσότεροι νέοι στο ΤΟΣΥΝ με την Εγγραφή στο Μητρώο Νέων του Δήμου για να συνεχίσει να υπάρχει και την επόμενη μέρα.

Να γίνουμε σημείο αναφοράς!

Εμβαθύνοντας στους σκοπούς και στόχους του ΤΟΣΥΝ θα πρέπει πρωτίστως να γνωρίζουμε ότι είναι θεσμοθετημένο όργανο του Δήμου Θηβαίων. Τα Συμβούλια Νέων σε ευρεία κλίμακα είναι ένα όπλο στη φαρέτρα του κάθε Δήμου.

Στην περίπτωση που ο εκάστοτε Δήμος ενεργοποιήσει το ΤΟΣΥΝ έχει μια τεράστια ευκαιρία για τη δραστηριοποίηση των νέων της πόλης στα κοινά. Είναι πολύ σημαντικό και σπουδαίο το επίτευγμα της συμμετοχής της νεολαίας μιας πόλης στην ανάπτυξή της. Όχι μόνο για πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς λόγους, όπως πολλοί θα θεωρήσουν με την πρώτη ματιά, αλλά το πιο βαρυσήμαντο για λόγους ανανέωσης της ίδιας της πόλης, ιδίως όταν αυτή είναι επαρχιακή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ο Νόμος 3443/2006 αποτελεί την αρχή της δράσης και, αν θέλετε, την κατευθυντήρια γραμμή για τα Συμβούλια Νέων σε όλη την ελληνική επικράτεια. Γενικά, στόχος του ΤΟΣΥΝ είναι ο εντοπισμός και η ανάδειξη των προβλημάτων και των αναγκών της νεολαίας σε ολόκληρο το Δήμο, ενώ παράλληλα και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενεργοποίηση των νέων και την πιο άμεση συμμετοχή τους στα τοπικά ζητήματα.

Μέλη έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν, σύμφωνα πάντα με τη νομοθεσία, με μια απλή αίτηση οι νέοι του Δήμου μας ηλικιών από 15 έως 28.

Η συμμετοχή και η ενέργεια των νέων μιας πόλης πάντα φέρνει τη φρεσκάδα και την αναζωογόνησή της. Όση εμπειρία και αν υπάρχει, σε έναν ζωντανό οργανισμό όπως είναι ο Δήμος, όταν υπάρχει νέο αίμα, επέρχεται αυτομάτως η ανανέωση.

Και ας μη γελιόμαστε!

Όσο θυμόμαστε και βάζουμε τη Νεολαία στο προσκήνιο, τότε και εκείνη τιμά την πόλη. Όταν όμως οι νέοι της πόλης παραμεληθούν και τους κρύψουμε στα παρασκήνια, τότε και εκείνοι θα βάλουν την πόλη σε δεύτερη μοίρα.

Επομένως, φρόνιμο θα ήταν να αφυπνιστούμε, πρώτα εμείς, που εκπροσωπούμε το φορέα ΤΟ.ΣΥ.Ν και να αγωνιστούμε, συνεργαζόμενοι, όσο μας δίνεται η ευκαιρία, βοηθούμενοι από τη δημοτική αρχή και να κινητοποιήσουμε τους νέους, όχι μόνο της πόλης, αλλά και των χωριών μας.

Ζούμε σε ένα Δήμο που πέραν του ότι διαθέτει το μοναδικό Τοπικό Συμβούλιο Νέων σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αφθονεί σε πολλούς τομείς και σε αυτούς θα πρέπει να εστιάσουμε, αν θέλουμε την ανάπτυξη και την πρόοδο της ποιότητας ζωής του τόπου μας. Έχουμε τις θάλασσες του Κορινθιακού Κόλπου, περιστοιχιζόμαστε από τρία ιστορικά βουνά, απέραντες πεδινές εκτάσεις, πλούσια άλση, Πολιτισμό που έρχεται από τα βάθη των αιώνων, έχοντας να αναδείξουμε το μεγαλύτερο στολίδι μας, το Μουσείο μας με τον Πύργο του.

Ας δώσουμε, λοιπόν, την ευκαιρία στους νέους μας να ασχοληθούν με το Δήμο, να ασχοληθούν με την πόλη τους και τα χωριά τους. Ας ενισχύσουμε το ΤΟ.ΣΥ.Ν. Η ενίσχυσή του και η ενεργοποίηση του και σε άλλους Δήμους θα φέρει νέα πνοή, την οποία έχουμε ανάγκη στην ευρύτερη περιοχή. 

Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για τα Συμβούλια Νέων, που μπορούν να προχωρήσουν εκτός Δήμων και να πάρουν περιφερειακή διάσταση.

Κάποιες από τις δυνατότητες του ΤΟ.ΣΥ.Ν είναι να:

- Προωθεί την κοινωνική προσφορά των νέων μέσω του εθελοντισμού και τη δημιουργική απασχόληση του ελεύθερου χρόνου τους,

- Συμβάλλει με τη δράση του και τις προτάσεις του στην ανάπτυξη του πολιτισμού και του αθλητισμού,

- Ενισχύει την οικολογική συνείδηση των νέων και την ευαισθητοποίησή τους στα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα,

- Διοργανώνει ημερίδες, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις για θέματα που αφορούν τους νέους και

- Μπορεί να συνιστά επιτροπές από μέλη του για τον εντοπισμό και την επεξεργασία ζητημάτων που αφορούν τους νέους της περιοχής του. Φυσικά, τα οφέλη θα είναι πολλά και τα αποτελέσματα θα φανούν άμεσα, όπου υλοποιείται η ενεργοποίηση του θεσμού.

Συνοψίζοντας, ως Τοπικό Συμβούλιο Νέων θέλουμε να καλέσουμε τους νέους, οποίας ηλικίας κι αν είναι (Στο ΤΟΣΥΝ δεν αποκλείουμε κανέναν), να έρθουν κοντά μας και να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, ούτως ώστε να φτάσουμε την πόλη μας, μέσω του εθελοντισμού και της προσφοράς, στο ψηλότερο επίπεδο και να κάνουμε την καθημερινότητά μας λίγο καλύτερη.

Τέλος, να προσθέσω δύο πράγματα. Θέλω να καλέσω στις 3 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 18:00 στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας όποιον νέο και όποια νέα θεωρεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια ανάδειξης του οργάνου, έστω απλά για να μας ακούσει, στην πρώτη Τακτική Γενική Συνέλευση, που θα διεξαχθεί για να συζητήσουμε για τις δυνατότητες του ΤΟ.ΣΥ.Ν, αλλά και τα οφέλη του και το δεύτερο να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου, ένα προς ένα, όλα τα μέλη του Δ.Σ. για την αγαστή συνεργασία τους σε όλο αυτό το διάστημα και την πολύ γόνιμη "βροχή ιδεών", για τον αγώνα να μη μείνουμε στις ιδέες και την κοινή μας αγωνία να έρθουν #ΟιΝέοιΣτηνΑυτοδιοίκηση και εν γένει για τον μέχρι τώρα τρόπο που κινείται το Τοπικό Συμβούλιο Νέων (ΤΟΣΥΝ) Δήμου Θηβαίων.

Ηλίας Κάμπαξης

Πρόεδρος Δ.Σ. Τοπικού Συμβουλίου Νέων (ΤΟΣΥΝ) Δήμου Θηβαίων

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι