ΑρχικήΈνθεταGaming9 παιχνίδια που έκαναν το μεγάλο comeback

Gaming

9 παιχνίδια που έκαναν το μεγάλο comeback

9 παιχνίδια που έκαναν το μεγάλο comeback

Τα πράγματα ήταν σκούρα.. Πολύ σκούρα.

Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020

Σπύρος Πέππας

Είναι εύκολο να είναι κανείς κριτής ή επικριτής μιας προσπάθειας στην οποία δεν έχει συμμετάσχει με κανέναν τρόπο και συμβαίνει παντού. Σε ταινίες, σειρές, παιχνίδια και γενικότερα σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Όπως και όλα τα άλλα, δεν είναι καθόλου εύκολο να φτιάχνει κανείς ένα παιχνίδι από το μηδέν. Χρειάζεται κόπος, χρόνος, χρήμα και μια ομάδα ανθρώπων που ξέρει τι θέλει και τι κάνει. Στην θεωρία είναι όλα εύκολα, αλλά στην πράξη, η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών μετράει πολλές αποτυχίες, εκτός από τις επιτυχίες της, με παιχνίδια που μπορεί να χρειάζονται first-day patch, ή άλλες διορθώσεις που χρειάζονται περισσότερο καιρό να ολοκληρωθούν.

Υπάρχουν βέβαια και αυτά τα παιχνίδια που δεν είδαν χαρά μέχρι και ένα ή δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία τους, αλλά το αξιοσημείωτο σε αυτήν την υπόθεση ήταν ότι με κόπο, έκαναν το σωστό comeback.

Πάμε να δούμε λοιπόν 9 παιχνίδια, τα οποία, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησαν πολύ άσχημα, κατάφεραν να διορθωθούν και να αγαπηθούν από τους φαν.

Star Wars Battlefront II

Είναι ασφαλές να πούμε ότι η EA πέρασε δύσκολα με το franchise του Star Wars από τότε που το ανέλαβε το 2013. Μετά την ακύρωση ορισμένων project, η εταιρεία αντιμετώπισε ακραίες αντιδράσεις από την κοινότητα για τα loot boxes γύρω από το Star Wars Battlefront II του 2017. Αναγκάζοντας τους παίκτες να ξοδεύουν πραγματικά χρήματα μόνο για την ευκαιρία να ξεκλειδώσουν και να παίξουν ως εμβληματικοί χαρακτήρες όπως ο Luke Skywalker ή ο Darth Vader δεν ήταν μόνο ένα καταστροφικό PR χάος, αλλά έφερε επίσης την EA απευθείας στο προσκήνιο μιας παγκόσμιας πολιτικής συζήτησης. Πολλές χώρες, όπως το Βέλγιο, απαγόρευσαν εντελώς την πώληση παιχνιδιών που περιείχαν μικρο συναλλαγές και ακόμη και οι νομοθέτες των ΗΠΑ προσπάθησαν να περιορίσουν την πώλησή τους.

Σε μια δημοσίευση στο Reddit, η ομάδα της κοινότητας της EA έδωσε την διάσημη απάντηση ότι «η πρόθεση είναι να προσφέρουμε στους παίκτες μια αίσθηση υπερηφάνειας και επιτυχίας για το ξεκλείδωμα διαφορετικών ηρώων», το οποίο έγινε γρήγορα το πιο αρνητικό σχόλιο στην ιστορία του Reddit. Συνειδητοποιώντας ότι είχαν «χτυπήσει πάτο», η EA και η DICE υποσχέθηκαν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες των παικτών και να αφαιρέσουν το στοιχείο των μικρο-συναλλαγών από το Battlefront II.

Η EA επέστρεψε στον πίνακα σχεδίασης και επανέφερε το σύστημα προόδου του Battlefront II, αφαιρώντας τους μηχανισμούς pay-to-win από το παιχνίδι μόλις τέσσερις μήνες μετά την κυκλοφορία. Οι επόμενες ενημερώσεις πρόσθεσαν νέους χαρακτήρες και χάρτες από το The Last Jedi και το Solo, καθώς και περιορισμένες λειτουργίες όπως το Ewok Hunt (το οποίο ήταν αρκετά δημοφιλές που τελικά έγινε μόνιμο). Πριν από την κυκλοφορία του The Rise of Skywalker, η EA ανακοίνωσε το Battlefront II’s Celebration Edition, το οποίο περιελάμβανε το βασικό παιχνίδι και όλα τα cosmetic unlockables, καθώς και μια δωρεάν ενημέρωση που περιελάμβανε χαρακτήρες και συνδέσμους στο επεισόδιο IX.

Με αυτό το soft relaunch μετά από δύο χρόνια δωρεάν ενημερώσεων, οι φαν ξεκίνησαν να ξαναπαίζουν το παιχνίδι, το οποίο ήταν πλέον ακριβώς όπως το ήθελαν. Μπορεί το Battlefront II να ήταν στην σκοτεινή πλευρά για αρκετό καιρό, αλλά ευτυχώς βρήκε το φως.

No Man’s Sky

Κανένα παιχνίδι δεν έχει δει τέτοια επική ιστορία εξιλέωσης όπως το No Man’s Sky. Για πρώτη φορά το 2013, το φιλόδοξο έργο από το τετραμελές στούντιο Hello Games συγκέντρωσε γρήγορα την προσοχή της κοινότητας του gaming με την υπόσχεσή της για μια τεράστια multiplayer εμπειρία. Μετά από πολλές καθυστερήσεις, κυκλοφόρησε τελικά τον Αύγουστο του 2016 και οι παίκτες συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι δεν ήταν το παιχνίδι που τους είχαν υποσχεθεί. Πολλοί φαν μίλησαν στο Twitter και στο Reddit για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, απαιτώντας επιστροφές χρημάτων, ακόμη και μέχρι να στείλουν απειλές θανάτου στον ιδρυτή της Hello Games, Sean Murray.

Η ζήτηση και το hype για το No Man's Sky έπεσε γρήγορα με τη βάση των παικτών του PC να πέφτει περισσότερο από 90% σε δύο εβδομάδες μετά την κυκλοφορία. Αντιμετώπισε επίσης πολλά προβλήματα μετά την κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένων σφαλμάτων που έσπασαν το παιχνίδι. Ο Murray και η ομάδα του έμειναν σιωπηλοί για εβδομάδες και πολλοί παίκτες θεώρησαν ότι είχαν εξαπατηθεί, ακόμη και μέχρι που το στούντιο διερευνήθηκε για απάτη. Τρεις μήνες μετά το λανσάρισμα, η Hello Games άρχισε να επιδιορθώνει το παιχνίδι και να εισάγει νέες δυνατότητες και ακόμη και ιστορίες.

Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο διαδοχικών ενημερώσεων, η Hello Games ανακοίνωσε το No Man’s Sky NEXT, την πρώτη σημαντική ενημέρωση, καθώς και μια έκδοση Xbox One. Αυτή η «επανέναρξη», η οποία επίσης (τελικά) εισήγαγε το στοιχείο του multiplayer, έφερε πίσω πολλούς παίκτες. Η επόμενη ενημέρωση, No Man's Sky Beyond, πρόσθεσε επιπλέον διαδικτυακή λειτουργικότητα που ο Murray περιέγραψε ως «μια ριζοσπαστική νέα κοινωνική multiplayer εμπειρία», η οποία επέκτεινε το multiplayer για να επιτρέψει έως και 32 παίκτες να ομαδοποιηθούν και να συνεργαστούν σε μεγάλης κλίμακας events. Επιπλέον, το Beyond πρόσθεσε νέα alien races, νέες συνταγές για να δημιουργήσετε, ακόμη και τη δυνατότητα να εξημερώσετε και να οδηγήσετε την ποικιλία άγριας ζωής που συναντάτε. Οι παίκτες άρχισαν να επιστρέφουν στο No Man's Sky για άλλη μια φορά, με πολλούς να το δοκιμάζουν για πρώτη φορά και τους τελευταίους εννέα μήνες έχει δει περισσότερους παίκτες από ποτέ.

Ένα στοιχείο VR κυκλοφόρησε επίσης δωρεάν, με υποστήριξη για PS VR, Oculus, Vive και Index. Η ομάδα της Hello Games υποσχέθηκε να συνεχίσει να ενημερώνει το No Man's Sky σε κανονικό ρυθμό με τον Murray να δηλώνει ότι το «μακροπρόθεσμο όραμά τους είναι να προσθέτουν πράγματα μέχρι το παιχνίδι να γίνει τεράστιο».

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn

Το δεύτερο MMO set στο σύμπαν τουFinal Fantasy, το FFXIV κυκλοφόρησε παίρνοντας καθολικά αρνητική κριτική από τους φαν. Δυσκολεύτηκε τα πρώτα δύο χρόνια, με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Square Enix, Yoichi Wada, να ζητά συγγνώμη και να παραδεχτεί ότι το "Final Fantasy brand έχει καταστραφεί αρκετά" από την κακή κατάσταση του παιχνιδιού. Ορκίστηκε ότι θα συνεχίσει τις ενημερώσεις με την ελπίδα «να αναβιώσει το FFXIV και να το φέρει στην κατάσταση που θα έπρεπε να είχε κυκλοφορήσει».

Το 2012, η ​​Square Enix άρχισε να εργάζεται σε μια “Version 2.0” που θα επέφερε σημαντικές αλλαγές στο MMO. Με τον τίτλο "A Realm Reborn", θα περιλαμβάνει ενημερωμένα γραφικά, καλύτερη απόδοση και ανανεωμένη ιστορία - αλλά υπήρχε μια παγίδα: Το FFXIV θα βασίζεται σε συνδρομές σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει το αυξημένο κόστος ανάπτυξης.

Το Final Fantasy XIV: A Realm Reborn κυκλοφόρησε επίσημα στις 27 Αυγούστου 2013, μαζί με μια ολοκαίνουργια έκδοση PS3 και πλήρη υποστήριξη μεταξύ πλατφορμών. Τα επόμενα χρόνια, πραγματοποιήθηκαν πολλές ενημερώσεις στο FFXIV, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης Heavensward του 2015 που επέκτεινε τον κόσμο, πρόσθεσε νέες δουλειές και εισήγαγε ένα campaign σχεδόν ίσου μεγέθους με την κύρια ιστορία του A Realm Reborn. Το 2017, η δεύτερη σημαντική ενημέρωση, το Stormblood, έφερε τους παίκτες πίσω στο Ivalice του FFXII και έλαβε εξαιρετική κριτική υποδοχή. Η πιο πρόσφατη ενημέρωση του FFXIV, το Shadowbringers, χαρακτηρίστηκε από τους παίκτες και τους κριτικούς ως η καλύτερη ενημέρωση.

Τώρα, μετρώντας πάνω από 16 εκατομμύρια registered παίκτες, το Final Fantasy XIV είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και πιο επιτυχημένα MMORPGs όλων των εποχών και με δεδομένο το που άρχισε, μιλάμε για μεγάλο επίτευγμα.

For Honor

Όταν η Ubisoft αποκάλυψε το For Honor κατά τη διάρκεια της E3 2015, υποσχέθηκε επικές (αν όχι ιστορικά ακριβείς) μάχες μεταξύ ιπποτών, Βίκινγκς και Σαμουράι. Ενώ η αρχική αποκάλυψη και οι επερχόμενες beta είχαν φαινομενικά καλές κριτικές, κάτι άλλαξε μόλις κυκλοφόρησε πλήρως.

Γεμάτο με προβλήματα στους servers και με μεγάλη έμφαση στις μικρο συναλλαγές, το For Honor δέχτηκε γρήγορα πυρά από τους φαν. Ένας παίκτης υπολόγισε ότι θα χρειαζόταν 2,5 χρόνια casual gaming για να αποκτηθεί όλο το περιεχόμενό του, το οποίο θα μπορούσε να ξεκλειδωθεί αμέσως για περισσότερα από 700$. Κατά τη διάρκεια ενός livestream για προγραμματιστές, ο game director του For Honor, Damien Kieken, δήλωσε ότι "δεν είχαμε ποτέ την πρόθεση να ξεκλειδώσετε τα πάντα στο παιχνίδι".

Αφού ξεκίνησε αποκλειστικούς διακομιστές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων δικτύωσης, κυκλοφόρησε μια "Starter Edition" του παιχνιδιού στα 15$, στις αρχές του 2018, το οποίο επέτρεψε στους παίκτες να μπουν και να παίξουν σε μειωμένη τιμή, δίνοντάς τους επίσης την ευκαιρία να ξεκλειδώσουν περισσότερους χαρακτήρες στο παιχνίδι . Αργότερα εκείνο το έτος, κυκλοφόρησε η μεγαλύτερη ενημέρωση για το Honor, το Marching Fire, το οποίο πρόσθεσε τη φατρία Wu Lin και περιλάμβανε τέσσερις νέους playable χαρακτήρες.

Η Ubisoft συνέχισε να παρέχει μια σταθερή ροή δωρεάν ενημερώσεων και επικεντρώθηκε στην εξισορρόπηση και την τελειοποίηση χαρακτήρων. Μόλις ξεπεράσετε την κάπως απότομη καμπύλη μάθησης, το παιχνίδι προσφέρει πολύ ικανοποιητικό και ανταγωνιστικό gameplay που περιβάλλεται από μια παθιασμένη κοινότητα που είναι πρόθυμη να καθοδηγήσει νεότερους παίκτες. Τώρα, τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία, το For Honor συνεχίζει δυνατά με εβδομαδιαίες ενημερώσεις περιεχομένου και σταθερό player base.

Destiny

Αφού η Bungie άφησε πίσω της τη Microsoft και το Halo για να υπογράψει μια αποκλειστική δεκαετή συμφωνία με την Activision για το νέο της franchise, οι φαν ήταν πρόθυμοι να δουν τι θα μαγειρέψουν οι ταλαντούχοι προγραμματιστές στη συνέχεια. Το αποτέλεσμα ήταν το Destiny, ένα shared-world first-person shooter - σχεδόν ο πρώτος του είδους του. Γρήγορα συγκέντρωσε την προσοχή πολλών, καθώς έγινε το παιχνίδι με τις περισσότερες προπαραγγελίες στην ιστορία της Activision.

Μετά από τις δοκιμές alpha και beta, οι παίκτες άρχισαν να είναι δύσπιστοι. Ενώ το παιχνίδι ήταν τέλειο (αυτοί είναι οι προγραμματιστές του Halo, σε τελική ανάλυση), τα story missions και το gameplay loop του παιχνιδιού έμοιαζαν περιορισμένα

Όταν το Destiny κυκλοφόρησε τελικά το 2014, η αποδοχή από τον κόσμο ήταν ... χλιαρή στην καλύτερη περίπτωση.

Δεν άλλαξαν πολλά από την beta. Η ιστορία ήταν εξαιρετικά ρηχή - κάτι που ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο για την Bungie. Εκτός από την ικανοποιητική μάχη, δεν υπήρχαν πολλά να κάνεις μόλις τελειώσεις τη σχετικά σύντομη ιστορία. Δύο επεκτάσεις κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια ενός έτους που πρόσθεσαν κομμάτια ιστορίας, νέα όπλα και raids, αλλά το Destiny δεν έμοιαζε ποτέ ολοκληρωμένο.

Ευτυχώς, η δεύτερη χρονιά του Destiny ξεκίνησε την ιστορία εξιλέωσής της, με την κυκλοφορία της επέκτασης The Taken King. Αυτή η σημαντική ενημέρωση αναθεώρησε πολλές βασικές πτυχές, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου λειτουργίας του progression και των loot drops, τo quest management και την εισαγωγή bounties. Αλλά η μεγαλύτερη και πιο σημαντική ενημέρωση ήταν η ιστορία του Destiny. Το Taken King παρουσίασε ένα πολύ πιο συνεκτικό campaign, μαζί με καλύτερα cutscenes και acting. Έφτασε μάλιστα μέχρι και στο να αντικαταστήσει πλήρως την παρουσία του Peter Dinklage - και πραγματικά άρχισε να κάνει τους παίκτες να ενδιαφέρονται για τους χαρακτήρες.

Πολλοί παίκτες του Destiny δεν έχασαν ποτέ την ελπίδα ότι η Bungie θα φέρει μια μέρα το παιχνίδι που υποσχέθηκε. Η ομάδα της κοινότητας της Bungie έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στα σχόλια των παικτών, προσφέροντας εβδομαδιαίες ενημερώσεις προγραμματιστών και πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Η αναγέννηση του Destiny άνοιξε το δρόμο για το Destiny 2, το οποίο, παρά το δικό του μερίδιο δυσκολιών, έδωσε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στους χαρακτήρες, τις ιστορίες και τον κόσμο του, καθησυχάζοντας το fan base και θέτοντας ένα νέο υψηλό στάνταρ στις shared-worlded εμπειρίες εκεί έξω.

Counter-Strike: Global Offensive

Το Counter-Strike: Source ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια PC όλων των εποχών, οπότε όταν η Valve ανακοίνωσε το Counter-Strike: Global Offensive το 2011, η κοινότητα εξεπλάγη (και ήταν και κάπως σκεπτικιστική).

Έχοντας αρχικά αναπτυχθεί από την Hidden Path Entertainment, το CS:GO χτίστηκε πάνω στη Source engine, που ήταν τότε οκτώ ετών. Το CS:GO κυκλοφόρησε σε beta στις αρχές του 2012 και οι παίκτες σημείωσαν ότι ενώ έμοιαζε παρόμοιο με το CS: Source, κάτι ήταν ... λάθος. Το ισχυρό weapon recoil έκανε τον χειρισμό των όπλων πολύ δύσκολο και τα προβλήματα φωτισμού δεν βοηθούσαν στο να ξεχωρίσει κανείς ποιος ήταν συμπαίκτης ή αντίπαλος. Η Valve έκανε τελικά διορθώσεις, αλλά όταν κυκλοφόρησε τελικά τον Αύγουστο του 2012 ήταν ουσιαστικά μια πιο όμορφη εμφανισιακά έκδοση του πρωτότυπου.

Το matchmaking συγκεκριμένα ήταν δύσκολο τον πρώτο καιρό, καθώς πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες πριν η Valve προσθέσει queues, κάτι που προκάλεσε την απώλεια πολλών competitive παικτών. Πολλοί επέλεξαν να επιστρέψουν στο CS: Source, υιοθετώντας τη νοοτροπία «αν δεν είναι σπασμένο, δεν χρειάζεται διόρθωση».

Στις αρχές του 2013, το Global Offensive έκανε μια γενική αναθεώρηση. Τα όπλα εξισορροπήθηκαν, τα μενού επανεξετάστηκαν για ευκολότερη πλοήγηση και η Valve πρόσθεσε το Maps Workshop στο CS: GO που επέτρεψε στους παίκτες να δημιουργήσουν τους δικούς τους χάρτες για να παίξουν με άλλους. Τελικά, ξεκίνησε το Operations ως πληρωμένες ενημερώσεις που παρουσίασαν τους καλύτερους χάρτες που δημιουργήθηκαν από το πρόγραμμα αναπαραγωγής. Οι παίκτες άρχισαν να επιστρέφουν σε μιλιούνια, και το CS: GO άρχισε γρήγορα να απογειώνεται ως ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια στο Steam. Επτά χρόνια αργότερα, είναι σταθερά κοντά ή στην κορυφή της λίστας ταυτόχρονων παικτών του Steam και θα δυσκολευτείτε να βρείτε ένα καλύτερο competitive shooter. Με τα τουρνουά eSports σε όλο τον κόσμο, το CS:GO έχει γίνει ένα από τα πιο σημαντικά παιχνίδια της γενιάς, πολύ περισσότερο από το όμορφο CS:Source.

GTA Online

Την 1η Οκτωβρίου 2013, μόλις δύο εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του Grand Theft Auto V, η Rockstar κυκλοφόρησε ένα δωρεάν multiplayer με όνομα Grand Theft Auto Online. Ωστόσο, χάρη σε αμέτρητα προβλήματα διακομιστή και σφάλματα, ήταν σχεδόν αδύνατο να συνδεθείτε και να παίξετε.

Η Rockstar ανακοίνωσε γρήγορα ότι γνώριζε τα ζητήματα και ότι η ομάδα της «εργαζόταν όλο το εικοσιτετράωρο» για να διορθώσει τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι παίκτες. Τις επόμενες εβδομάδες, κυκλοφόρησαν πολλές ενημερώσεις κώδικα για την επίλυση των πιο σημαντικών προβλημάτων, αλλά πολλοί παίκτες ανέφεραν ότι χάθηκαν ολόκληροι χαρακτήρες, μαζί με ώρες παιχνιδιού και προόδου. Μέχρι το 2014, το GTA Online πλησίαζε επικίνδυνα στο να αποτύχει πλήρως.

Αλλά το GTA Online τελικά σταθεροποιήθηκε. Η Rockstar αντιμετώπισε τα περισσότερα προβλήματα που έσπασαν τα παιχνίδια και ξεκίνησε μια σταθερή ροή δωρεάν ενημερώσεων περιεχομένου για να προσθέσει νέες αποστολές, οχήματα και επιλογές προσαρμογής παικτών. Τελικά, κυκλοφόρησε τα πολυαναμενόμενα Online Heists και παρείχε συνεχώς μεγάλες ενημερώσεις περιεχομένου κάθε λίγους μήνες, προσθέτοντας επιλογές για να ανοίξετε nightclubs, να αγοράσετε εγκαταλελειμμένα missile silos, ακόμη και να ξεκινήσετε συμμορίες και rings λαθρεμπορίου, και τον Ιούλιο του 2019, η Rockstar πρόσθεσε ένα καζίνο στο GTA Online για τους παίκτες να γίνουν VIP (και, στη συνέχεια, φυσικά, να το ληστέψουν). Τώρα, οι παίκτες πρέπει να κάνουν περισσότερα από ποτέ, και ο αριθμός τους αποτελεί ρεκόρ. Πολλοί χρησιμοποιούν το GTA Online ως μέσο για να συνεργαστούν με φίλους και να ολοκληρώσουν περίπλοκες ληστείες τραπεζών, ενώ άλλοι προτιμούν να οδηγούν και να σπέρνουν χάος το Los Santos.

Μεγάλο μέρος της επιτυχίας του GTA V μπορεί να αποδοθεί στη συνεχιζόμενη υποστήριξη στο GTA Online. Το GTA V έχει γίνει η πιο κερδοφόρα πηγή media όλων των εποχών, καθώς και το τρίτο βιντεοπαιχνίδι με τις καλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, με περισσότερες από 110 εκατομμύρια μονάδες να αποκτούνται από παίκτες σε όλο τον κόσμο.

Diablo III

Το Diablo III ήταν υπό ανάπτυξη στη Blizzard για σχεδόν μια δεκαετία προτού κυκλοφορήσει τελικά στις 15 Μαΐου 2012 σε συντριπτική ζήτηση. Τόσο συντριπτική στην πραγματικότητα, που σχεδόν κανένας δεν μπορούσε να συνδεθεί. Ένας απίστευτος 3,5 εκατομμυρίων παικτών προσπάθησαν να παίξουν Diablo III μέσα στις πρώτες 24 ώρες και οι περισσότεροι ήρθαν αντιμέτωποι με το κρυφό μήνυμα «Οι διακομιστές είναι απασχολημένοι αυτή τη στιγμή. Παρακαλώ προσπαθήστε ξανά αργότερα. (Σφάλμα 37) ". Αυτό το μήνυμα γρήγορα μετατράπηκε σε αστείο, με το σφάλμα 37 meme να εμφανίζεται σε όλο το διαδίκτυο.

Πέρα από τα προβλήματα σύνδεσης, το βασικό gameplay loop του Diablo III, όπου σκοτώναμε τέρατα και μαζεύαμε loot επισκιάστηκε από τον in-game auction house, που επέτρεψε στους παίκτες να πουλήσουν gear για πραγματικά χρήματα, δημιουργώντας ένα ανεπιθύμητο (και πιθανώς επιθετικό) pay-to-win οικοσύστημα. Υπήρξαν επίσης ορισμένα ζητήματα εξισορρόπησης σε όλο το παιχνίδι, όπως ακραία difficulty spikes και ελάχιστα legendary loot drops.

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια αντιδράσεων από τους φαν, για να μην αναφέρουμε ένα gold exploit που κατέστρεψε την οικονομία του παιχνιδιού, η Blizzard αποφάσισε να κλείσει το auction house για τα καλά όταν κυκλοφόρησε το expansion "Reaper of Souls". Η εταιρεία εισήγαγε επίσης το σύστημα "Loot 2.0", το οποίο εξισορρόπησε τα drops, το έκανε λιγότερο grin-dy, και τελικά έσωσε το Diablo III από μια αιώνια κόλαση. Οι παίκτες πήραν τελικά το παιχνίδι Diablo που ήθελαν και επέστρεψαν στο Tristram για να ζήσουν τις φαντασιώσεις τους και να σκοτώσουν δαίμονες.

Μετά από δύο μεγάλα expansions, πολλές σεζόν περιεχομένου και ένα κατάλληλο port για το Nintendo Switch, έχει διαμορφωθεί ώστε να μην είναι μόνο μια μεγάλη ιστορία επιτυχίας, αλλά και ένα από τα καλύτερα σύγχρονα παιχνίδια PC που μπορείτε να παίξετε.

Fortnite

Είναι δύσκολο να θυμηθούμε μια εποχή που το Fortnite δεν κυριαρχούσε στο τοπίο των βιντεοπαιχνιδιών ως ένα από τα πιο δημοφιλή και πιο κερδοφόρα παιχνίδια σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβαινε πάντα.

Ενώ το building system του ήταν μοναδικό, το gameplay του single-player tower defense επικρίθηκε για το ότι ήταν αδιάφορο και επαναλαμβανόμενο. Οι αποστολές ήταν πάρα πολύ μεγάλες και το σύστημα προόδου ήταν ένα χάος, αφήνοντας πολλούς να αναρωτιούνται αν η Epic Games θα το διορθώσει ποτέ.

Ωστόσο, αφού είδε την επιτυχία των πρώτων battle royale παιχνιδιών, όπως το PlayerUnknown’s Battlegrounds, η Epic αποφάσισε να διαχωρίσει την ομάδα ανάπτυξης του Fortnite και να περιστραφεί σε ένα παιχνίδι battle royale για να ανταγωνιστεί τους υπόλοιπους. Η λειτουργία PVE του Fortnite μετονομάστηκε Save the World και το Fortnite: Battle Royale γεννήθηκε και κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2017 δωρεάν.

Και τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι ιστορία. Το Fortnite: Battle Royale έχει γίνει ένα παγκόσμιο φαινόμενο, συγκεντρώνοντας πάνω από 250 εκατομμύρια παίκτες και μία από τις μεγαλύτερες ενεργές κοινότητες και είναι σταθερά ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια στο Twitch. Βοήθησε να ανοίξει το δρόμο για πραγματικό cross-play μεταξύ κονσολών, υπολογιστών και κινητών συσκευών και έχει θεμελιώσει την κληρονομιά του ως ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια όλων των εποχών.

Σήμερα, εάν ένα παιχνίδι κυκλοφορήσει σε κακή ή buggy κατάσταση, οι φαν μπορούν να ενημερώσουν τους προγραμματιστές σχετικά με τα προβλήματα με τόσους πολλούς τρόπους όπως το Twitter ή το Reddit. Πολλοί αναφέρουν αυτά τα παιχνίδια ως παραδείγματα για το πώς να επιδιορθώσουν σωστά ένα σπασμένο παιχνίδι, αλλά τελικά εξαρτάται από τους προγραμματιστές να το παραδώσουν. Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που εξακολουθούν να εργάζονται για τη δική τους ιστορία εξιλέωσης, όπως το Fallout 76, που πρόκειται να κυκλοφορήσει την πολυαναμενόμενη ενημέρωση Wastelanders τον Απρίλιο. Με τη σειρά του, το Anthem εγκατέλειψε τα σχέδιά του μετά την κυκλοφορία για να το αναδημιουργήσει εντελώς το παιχνίδι από την αρχή. Το αν αυτές οι ενημερώσεις θα αποδώσουν ή όχι, παραμένει μυστήριο, αλλά ελπίζουμε ότι μια μέρα η Bethesda και η BioWare θα έχουν παρόμοιες ιστορίες επιτυχίας όπως τα παραπάνω παιχνίδια.

Πηγή: ign.com